Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Καθολικοί και μουσουλμάνοι εξτρεμιστές έχουν προβεί σε ένα ανταρτικό πόλεμο τρομοκρατίας, εναντίον της απανταχού ορθοδοξίας. Η στρατολόγηση από τα Σιωνιστικά συνδικάτα απευθύνεται σε Τουρκικής, Αλβανικής , και Βουλγαρικής υπηκοότητας άτομα. Όλοι τα γνωρίζουν και όλοι σιωπούν……
Τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας χτύπησαν άγνωστοι μέσα στην περασμένη εβδομάδα και αφαίρεσαν από το τέμπλο μια παλαιά εικόνα του Χριστού.
Η νέα αυτή επίθεση έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των λεηλασιών που έχουν συμβεί στις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Νομού, τα οποία δυστυχώς παραμένουν ακόμη και σήμερα απροστάτευτα, με αποτέλεσμα να αποτελούν εύκολο στόχο διαρρηκτών και αδίστακτων κακοποιών που δε διστάζουν να λεηλατούν τους πολύτιμους θρησκευτικούς θησαυρούς του τόπου μας.
Την κλοπή στην εκκλησία που παρέμενε κλειστή από το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, διαπίστωσε ο εφημέριος της εκκλησίας το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής, ο οποίος και ειδοποίησε την Αστυνομία, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ανησυχία του και ζήτησε μεγαλύτερη προστασία από την Αστυνομία.
Αλλεπάλληλες επιθέσεις
Το ζήτημα είναι, ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες στόχος διαρρηκτών έπεσε ένα άλλο μοναστήρι στην περιοχή του Ζαγορίου, ενώ είναι γνωστό, ότι η ευρύτερη του Ζαγορίου και της Κόνιτσας, είναι γεμάτη από βυζαντινά μοναστήρια, τα οποία όμως είναι σε απόμερα σημεία, μακριά από κατοικημένες περιοχές.
Μάλιστα, τον τελευταίο χρόνο δεκάδες από αυτά έχουν λεηλατηθεί, ενώ είναι κοινή και πέρα για πέρα δικαιολογημένη η απαίτηση των φορέων και των πολιτών των περιοχών αυτών να προστατευθούν άμεσα οι θρησκευτικοί θησαυροί του τόπου μας.
ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ

Βιέννη - Το Πατριαρχείο Μόσχας επισήμαινε πως ο αριθμός των πράξεων βανδαλισμού εναντίον θρησκευτικών ναών - χώρων στην Ευρώπη έχει αυξηθεί κατά πολύ, επίσης έχει ζητήσει επανειλημμένα να ληφθούν ειδικά μέτρα για να σταματήσουν αυτές οι πράξεις βίας.
«Οι πράξεις βανδαλισμού κατά των Ορθοδόξων Εκκλησιών, μουσουλμανικών τεμενών, συναγωγών και κοιμητηρίων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Θεωρείται ότι αυτές οι πράξεις βανδαλισμού δεν έχουν κίνητρα που μπορούν να κατανοηθούν και ότι σχετίζονται με οικονομικά προβλήματα και ατίθαση συμπεριφορά» δήλωσε ο Πρωτοπρεσβύτερος Βσέβολοντ Τσάπλιν, Επικεφαλής για τις σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας του Πατριαρχείου Μόσχας.
«Οι προφανείς κοινωνικοί λόγοι» βρίσκονται επίσης πίσω από αυτές τις ενέργειες, τόνισε ο π. Βσέβολοντ στην συνεδρίαση του (Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη) που πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες στη Βιέννη.«Σίγουρα, όχι τελευταίο ανάμεσα τους είναι και η ανάπτυξη – διαμόρφωση των νεανικών υποκουλτούρων οι οποίες αναπαράγουν – διαδίδουν μια υπερβολικά αρνητική συμπεριφορά απέναντι στη ζωή και τις ηθικές αξίες, την ιδέα της ανουσιότητας της ύπαρξης καθώς και την τάση αυτοκτονίας» συνέχισε ο π. Βσέβολοντ Τσάλπιν.Η συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη εξέτασε νόμους σχετικά με τις θρησκείες, δραστηριότητες των θρησκευτικών οργανώσεων, παρουσία γνώσης για τις θρησκείες στον εκπαιδευτικό τομέα, το νομικό καθεστώς των θρησκευτικών κοινοτήτων σε διάφορες χώρες καθώς και άλλα παρόμοια ζητήματα.Να αναφερθεί πως στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες από δεκάδες κράτη – μέλη του OSCE καθώς και μέλη θρησκευτικών κοινοτήτων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
Τέλος να σημειωθεί, πως είναι η πρώτη φορά που στις συνεδριάσεις αυτές, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν θρησκευτικούς ναούς και άλλα θρησκευτικά μνημεία.