Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009

ΔΩΣΤΕ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΩΡΑ ! ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ !


60 ολόκληρα χρόνια επί του όρους Βιτσίου, συγχρόνως δε και στον Γράμμο, πραγματοποιείται μνημόσυνο των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών του Εθνικού Στρατού κατά την απόκρουση της κομμουνιστικής ανταρσίας 1946-49. Πρόκειται για τις ψυχές:
12.777 φονευθέντων αξιωματικών και οπλιτών του Εθνικού Στρατού
1.579 φονευθέντων αξιωματικών και οπλιτών της Βασιλικής Χωροφυλακής
50.000 πολιτών που εκτελέστηκαν από τους αντάρτες
931 φονευθέντων πολιτών από νάρκες των ανταρτών
165 φονευθέντων κληρικών από τους αντάρτες
Για 60 ολόκληρα χρόνια υπάρχει η επιθυμία και το αίτημα συγγενών και φίλων των πεσόντων για την δημιουργία ενός ναού στην μνήμη τους στον χώρο του μνημείου στο Βίτσι. Για ανεξήγητους λόγους, δεν είχε πραγματοποιηθεί, παρ’ ότι κάποιες πρωτοβουλίες είχαν εκφραστεί.
Πριν από περίπου μια δεκαετία ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστοριάς Γρηγόριος θεμελίωσε τον Ναό. Το έργο όμως δεν είχε προχωρήσει. Την τελευταία διετία το αίτημα «ξαναφούντωσε». Από τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Οξυάς Καστοριάς συστάθηκε πέρυσι και ανασυστάθηκε φέτος ερανική επιτροπή (Πρακτικό 1/2009) για την επίτευξη του έργου.
Η δε εφημερίδα αποστράτων «Βήμα Παλαιμάχων» που έχω την τιμή να εκδίδω από το 2000 με τον υπερδραστήριο απόστρατο αξιωματικό και μέλος της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Νίκο Τοτονίδη, εξέφρασε έμπρακτα την επιθυμία αυτή. Οι ενέργειες του κ. Τοτονίδη προς τον Δήμο Οξυάς για την εξασφάλιση του χώρου για την εκκλησία έφεραν αποτέλεσμα.
Χαρακτηριστική είναι η απόφαση 106/2009 της 6-7-2009, του Δημοτικού Συμβουλίου Οξυάς, η οποία αναφέρει την παρέμβαση του Τοτονίδη, και καταλήγει: «Το Δ.Σ. αποφασίζει ομόφωνα να τοποθετηθεί μια προκατασκευασμένη εκκλησία στον χώρο όπου βρίσκεται το μνημείο και γίνεται το μνημόσυνο των πεσόντων στη μάχη που έγινε στο Βίτσι».
Το «Βήμα Παλαιμάχων», συμπαραστεκόμενο στην Ερανική Επιτροπή του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Οξυάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμβάλλει ουσιαστικά στην συγκέντρωση των χρημάτων που θα εξασφαλίσουν την τοποθέτηση της εκκλησίας φέτος, 60 χρόνια μετά την λήξη της κομμουνιστικής ανταρσίας, μέχρι 30 Αυγούστου 2009 που θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο μνημόσυνο. Έτσι μια υπερκομματική πρωτοβουλία αποστράτων και πολιτών εξορμά να συγκεντρώσει τις απαραίτητες δωρεές με τα θεωρημένα μπλοκ της επιτροπής (το εν λόγω ποσό που αναγράφεται στην απόδειξη εκπίπτει από το φόρο εισοδήματος).
Οι εθελοντές αυτοί είναι οι συμμετάσχοντες στις πολεμικές επιχειρήσεις στη περιοχή Γράμμου-Βιτσίου, αντιστράτηγοι ε.α. Αντωνακέας Ιωάννης, Μπίκος Δημήτριος και Πανταζόπουλος Δημήτριος (Πρόεδρος ΠΣΑΑ), τα μέλη του Δ.Σ. της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) Επιτήδειος Γεώργιος (αντιστράτηγος), Κακούρης Αθανάσιος (υποστράτηγος), Μποϊκίδης Ελευθέριος (αντισυνταγματάρχης), Παπακωνσταντίνου Κωνσταντίνος (αντιστράτηγος Χωροφυλακής), Τοτονίδης Νικόλαος (ανθυπολοχαγός), καθώς και οι απόστρατοι αξιωματικοί Καρασάββας Ιωάννης (αντισυνταγματάρχης), Κοτίνης Κωνσταντίνος (ταξίαρχος), Μαυροδόπουλος Παντελής (αντιστράτηγος, Πρόεδρος Τάξεως ‘69 Πυροβολικού), Παπαδόπουλος Νικόλαος (ταξίαρχος Στρατιωτικής Δικαιοσύνης), Σταματόπουλος Σπυρίδωνας (συνταγματάρχης), Φραντζεσκάκης Ελευθέριος (αντιστράτηγος), Χρήστου Πέτρος (συνταγματάρχης) και οι πολίτες Νικολάου Χαράλαμπος (έφεδρος ανθυπολοχαγός καταδρομέας, δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω) και Γιαννάκενας Ιωάννης (εκδότης).
Παρακαλούνται όσοι πατριώτες θέλουν να συμβάλλουν στην Ιερή και Εθνική αυτή πρωτοβουλία να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 210-6440021 (Ι.Γιαννάκενας), 6976-202637 (Ν.Τοτονίδης) ή να περάσουν από το βιβλιοπωλείο μου «Η Αλληλεγγύη των Φίλων» (Χαριλάου Τρικούπη 14 & Ακαδημίας, Αθήνα, 15-23 Αυγούστου θα είναι κλειστό).
Αγαπητοί φίλοι, τιμήσετε μαζί μας την ιερή μνήμη όλων εκείνων που έδωσαν την ζωή τους το 1946-49, για να μείνουμε εμείς ελεύθεροι και η Πατρίδα μας ακέραια. Ας κάνουμε και εμείς μια θυσία, να ολοκληρωθεί ένα αίτημα 60 ετών.