Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Λαβρόφ: «Η Δύση διεξάγει αληθινό πόλεμο κατά της Ρωσίας»

 
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες Δευτέρα τη Δύση πως διεξάγει «αληθινό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας.

«Αν μιλάμε για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία, δεν πρόκειται για υβριδικό πόλεμο: αυτός είναι αληθινός πόλεμος εναντίον της Ρωσίας, για τον οποίο η Δύση προετοιμαζόταν πολύ καιρό», είπε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Νότια Αφρική.

Μιλώντας στην Πρετόρια, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ότι η Δύση «προσπαθεί να καταστρέψει καθετί ρωσικό, από τη γλώσσα ως τον πολιτισμό», μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο κ. Λαβρόφ εκφράστηκε μετά τη συνάντησή του με την ομόλογό του της Νότιας Αφρικής, τη Ναλέντι Πάντορ.


Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δικαιολόγησε τη διαταγή που έδωσε στον στρατό του να εισβάλει στην Ουκρανία -ο πόλεμος εισέρχεται σήμερα στον δωδέκατο μήνα- προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι το Κίεβο επιδίδεται σε διωγμό των Ρώσων και των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. Το Κίεβο και η Δύση κάνουν λόγο απεναντίας για απρόκλητο και κατακτητικό πόλεμο.

Η Νότια Αφρική, μέλος της ομάδας αναδυόμενων οικονομικών BRICS (μαζί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα), έχει υιοθετήσει στάση ουδετερότητας όσον αφορά την ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία.

Σχεδιάζονται κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού της Νότιας Αφρικής, της Ρωσίας και της Κίνας στα ανοικτά του λιμένα του Ντέρμπαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, που θα συμπέσουν με την επέτειο της εισβολής.

Σχεδιάζεται επίσης σύνοδος κορυφής της Ρωσίας και κρατών της Αφρικής τον Ιούλιο στην Αγία Πετρούπολη.

https://www.militaire.gr/lavrof-i-dysi-diexagei-alithino-polemo-kata-tis-rosias/