Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Τσιγάρα γονέων... παιδεύουσι τέκνα!

 
Τα παιδιά των καπνιστών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αρρυθμίες αλλά και να βρεθούν αντιμέτωπα με κολπική μαρμαρυγή
Αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα» έλεγε το ρητό, που φαίνεται πως ταιριάζει απόλυτα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά των γονέων που καπνίζουν είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν αρρυθμίες ακόμα και δεκαετίες αργότερα, ενώ στην ενήλικη ζωή τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με κολπική μαρμαρυγή!
Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης των επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American College of Cardiology», έδειξαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και στα προβλήματα αρρυθμιών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας και έναν εκ των επικεφαλής της μελέτης Γκρέγκορι Μ. Μάρκους, «το κάπνισμα δεν βλάπτει μόνο τους άλλους, αλλά και τους οικείους, και μάλιστα τα πιο ευάλωτα μέλη της οικογένειας».
Όπως τονίζει ο δρ Μάρκους, το κάπνισμα είναι ένας μεταβλητός παράγοντας κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή και η διακοπή του μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο «βάρος» που αυτή η ασθένεια προκαλεί στη δημόσια υγεία.
Οι ερευνητές μελέτησαν 5.124 συμμετέχοντες κάτω των 18 ετών από το 1971 έως το 2014. Το 82% των παιδιών ήταν παθητικοί καπνιστές και κατά μέσον όρο ένας τουλάχιστον γονέας τους κάπνιζε 10 τσιγάρα ημερησίως. Το 14,3% των συμμετεχόντων εμφάνισε κολπική μαρμαρυγή μέσα στα επόμενα 40,5 χρόνια. Για κάθε επιπλέον πακέτο που κάπνιζαν οι γονείς, ημερησίως, τα παιδιά είχαν 18% αύξηση του κινδύνου εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Επιπλέον, το 17% των παιδιών με γονείς καπνιστές ήταν πιο πιθανό να καπνίσουν και τα ίδια. Αυτός είναι ακόμη ένας τρόπος με τον οποίο το κάπνισμα των γονέων μπορεί να προδιαθέσει τα παιδιά στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής. Τα παιδιά, μάλιστα, που εν τέλει ξεκινούν το κάπνισμα φαίνεται ότι έχουν 32% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της νέας έρευνας
Όπως τόνισε και ο Ντέιβιντ Χιλ, εθελοντής ιατρικός εκπρόσωπος της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι γονείς να μην καπνίζουν μπροστά στα παιδιά, καθώς αυτό έχει άμεσες, αλλά και έμμεσες επιπτώσεις.