Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Πατριαρχείο Μόσχας: Πρόκληση το δημοσίευμα στην Κύπρο για «Ρωσική Εκκλησία στα Κατεχόμενα»

 
«Το άρθρο στην κυπριακή εφημερίδα "Φιλελεύθερος" είχε στόχο τη διάδοση της δυσπιστίας των Κυπρίων απέναντι στη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία»,
τόνισε στο Sputnik ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις.
«Πρόκληση» χαρακτήρισε το Πατριαρχείο της Μόσχας το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο «λειτουργεί στα Κατεχόμενα “Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου”». Το δημοσίευμα έσπευσε να διαψεύσει και η Ρωσική Πρεσβεία της Κύπρου, ξεκαθαρίζοντας πως ο Αλεξέι Ιβανόφ – που φέρεται να είναι ο «εφημέριος» της «Εκκλησίας» - «δεν είναι και δεν ήταν ποτέ κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».
Μιλώντας στο Sputnik, ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας για τις Διορθόδοξες Σχέσεις, ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, εκφράζει, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του προς την ηγεσία της Εκκλησίας της Κύπρου για την άμεση ανταπόκριση και για το γεγονός ότι εξήγησε πως «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμιά σχέση με αυτά».
Υπενθυμίζεται πως στο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» αναφερόταν ότι «εφημέριος» Αλεξέι Ιβάνοφ, «χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο», καθώς και ότι η «εκκλησία» τελεί «λειτουργίες» στον ναό του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας στο χωριό Κλεπίνη.
Το άρθρο της κυπριακής εφημερίδας αναδημοσίευσαν και πολλά ελληνικά μέσα ενημέρωσης κάνοντας λόγο για «χέρι της Μόσχας» πίσω από την εμφάνιση της «εκκλησίας».
«Το άρθρο του Α. Βίκετου στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» με τον προκλητικό τίτλο: ”Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία” στην κατεχόμενη Κερύνεια, είχε στόχο τη διάδοση της δυσπιστίας των Κυπρίων απέναντι στη Ρωσία και τη Ρωσική Εκκλησία. Δεν είναι τυχαίο ότι το δημοσίευμα περιέχει αρκετές εικασίες για εισβολή στη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου και κινήσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, όμως δεν υπάρχει καμιά αναφορά ότι αυτή η κοινότητα δεν είχε ποτέ σχέση με το Πατριαρχείο Μόσχας», δήλωσε στο Sputnik ο πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ.
Περαιτέρω, στο δημοσίευμα, δεν υπάρχει ούτε μια λέξη για το ότι η «Εκκλησία Βορείου Κύπρου» υποτάσσεται στον λεγόμενο Μητροπολίτη Αγαθάγγελο, ο οποίος ζει στην Οδησσό. Δεν αναγνώρισε την επανένωση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτός Ρωσίας και του Πατριαρχείου Μόσχας, που έγινε το 2007, δημιούργησε σχίσμα, και η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εκτός Ρωσίας αποφάσισε την καθαίρεσή του το 2009.
«Είμαστε ευγνώμονες στον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου Χρυσόστομο, στους ιεράρχες της Κυπριακής Εκκλησίας και στη Ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο για τις άμεσες και εμπεριστατωμένες εξηγήσεις τους σχετικά με το δημοσίευμα», πρόσθεσε ο π. Γιακιμτσούκ.
Ο εκπρόσωπος του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων αναφέρθηκε επίσης και στους ορθόδοξους συμπατριώτες του που ζουν στα Κατεχόμενα, λέγοντας ότι «το Πατριαρχείο της Μόσχας από την πλευρά του κάνει ό, τι είναι δυνατόν για την οργάνωση της ποιμαντικής φροντίδας τους».
«Σε συμφωνία με την Εκκλησία της Κύπρου, ένας ιερέας, επίσημος εκπρόσωπος της Εκκλησίας μας στην Κύπρο επισκέπτεται τακτικά το βόρειο τμήμα του νησιού για να τελεί λειτουργίες. Ένα από τα καθήκοντά του είναι να έλθει σε επαφή με τους ανθρώπους που παραπλανήθηκαν από τους σχισματικούς και να τους εξηγήσει την καταστροφική έννοια του σχίσματος», ανέφερε τέλος.
 
https://sputniknews.gr/kosmos/201908264339765-patriarxeio-mosxas-proklhsh-dhmosievma-rwsikh-ekklhsia-katexomena/