Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2019

Η Γερμανία θέλει να εξοπλιστεί, ισχυρίζεται οτι δέχεται απειλές

 
 
Μέρκελ: “Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον γερμανικό στρατό”, λέει μετά από τις απειλές Τραμπ
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα της πρέπει  να βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
 Η δήλωση γίνεται μετά από τις  απειλές από τις ΗΠΑ για τη μετακίνηση αμερικανικών βάσεων από τη Γερμανία, αν το Βερολίνο δεν ενισχύσει τις αμυντικές του δαπάνες.
Η Μέρκελ δεν έμεινε αδιάφορη από  τις διπλωματικές προειδοποιήσεις των ΗΠΑ σχετικά με τη δυνατότητα μετεγκατάστασης έστω μέρους των 35.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία στη γειτονική Πολωνία.
“Νομίζω ότι οι γερμανικές βάσεις είναι εξαιρετικές  για τους Αμερικανούς στρατιώτες”, δήλωσε η Μέρκελ μετά από συνάντηση που είχε με τον Λιθουανό Πρόεδρο Gitanas Nauseda, όπως ανέφερε η γερμανική ιστοσελίδα ειδήσεων t-online.
“Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για την ύπαρξη των αμερικανικών βάσεων στη Γερμανία, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουμε ότι πρέπει να πάρουμε μέτρα για να φέρουμε το γερμανικό στρατό σε καλύτερη κατάσταση”.
Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν δεχτεί σοβαρές επικρίσεις τα τελευταία χρόνια για τη σταθερή μείωση της ετοιμότητας τους, παρά τις αυξανόμενες απειλές ασφαλείας από τη Ρωσία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ.
Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει επανειλημμένα επικρίνει τα μέλη του ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα τη Γερμανία, ότι δεν εντείνουν τις προσπάθειές του για να συμβάλουν περισσότερο στην άμυνα της Ευρώπης.
Η Μέρκελ με όσα είπε απάντησε  σε δήλωση της περασμένης Παρασκευής από τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Βερολίνο,Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι “πραγματικά προσβλητικό” που η Ουάσιγκτον πληρώνει  για να διατηρήσει τις δυνάμεις της στη Γερμανία, ενώ το Βερολίνο απέτυχε να εκπληρώσει τον στόχο του 2% στις αμυντικές της δαπάνες.
Εν τω μεταξύ, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Πολωνία Georgette Mosbacher την περασμένη εβδομάδα πρότεινε τη μετεγκατάσταση των στρατευμάτων των Η.Π.Α. από τη Γερμανία στην Πολωνία.
Η Πολωνία πρότεινε να συνεισφέρει έως και 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή μόνιμης βάσης των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ διατηρούν σήμερα στρατεύματα στην Πολωνία μόνο περιστασιακά.
Παρ ‘όλα αυτά, οι επικριτές αυτής της λύσης,έχουν πει ότι μια μετεγκατάσταση μεγάλης κλίμακας από τη Γερμανία θα μπορούσε να είναι δαπανηρή και αποδιοργανωτική.