Τρίτη 2 Ιουλίου 2019

Θέμα πυρηνικών όπλων του Ισραήλ εγείρει δημοσίευμα της «Deutsche Welle»

 
 
Γιατί συγκαλύπτεται το ισραηλινό πυρηνικό πρόγραμμα; αναρωτιέται η «Deutsche Welle» με ένα δημοσίευμά της
που έρχεται λίγες μέρες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Θέτει επίσης το ερώτημα «γιατί όμως επιτρέπεται να διαθέτουν τέτοια όπλα οι Ισραηλινοί και όχι οι Ιρανοί;» που προφανώς σχετίζεται με τους οξυμένους ανταγωνισμούς και την προσπάθεια οριοθέτησης των συμμαχιών στη Μέση Ανατολή.
Το δημοσίευμα έρχεται μια μέρα μετά τις απειλές της Ουάσιγκτον για κυρώσεις στις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. Ο νέος Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία Ρίτσαρντ Γκρένελ ανέφερε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «δήλωσε ότι οι κυρώσεις θα στοχεύουν κρίσιμης σημασίας τομείς της ιρανικής οικονομίας και οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράν θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους». Επιπλέον ο Αμερικανός πρέσβης έχει δημόσια ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση της Γερμανίας που δεν συμμετέχει στρατιωτικά στην επίθεση κατά της Συρίας. Σε ανάρτηση στο Twitter έγραψε πως «γαλλικές και βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις συντάχθηκαν με τις αμερικανικές σε πλήγμα κατά της Συρίας σε μια επιχείρηση αποτρόπαιων χημικών όπλων εναντίον αμάχων. Η Γερμανία θα έπρεπε να συνταχθεί στο πλευρό των Ρ3», δηλαδή των τριών μόνιμων (permanent 3) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η DW επιλέγει να γράψει για ένα στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ. Σημειώνει πως «είναι κοινό μυστικό ότι το Ισραήλ συγκαταλέγεται στις πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη». Προσθέτει ότι «εδώ και χρόνια ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί για τους κινδύνους που εγκυμονεί ενδεχόμενος πυρηνικός εξοπλισμός του Ιράν. Και αυτό μολονότι το ίδιο το Ισραήλ θεωρείται προ πολλού περιφερειακή πυρηνική δύναμη. Το ίδιο βέβαια δεν έχει παραδεχτεί ποτέ επισήμως ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Γιατί όμως επιτρέπεται να διαθέτει το Ισραήλ πυρηνικά και το Ιράν όχι;».
Το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το Ισραήλ διαθέτει περίπου 50 πυρηνικές κεφαλές και συνδέει το όλο θέμα με την παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στο Τελ Αβίβ. Γράφει πως «το Ισραήλ ακολουθεί συνειδητά εδώ και χρόνια μια διφορούμενη πολιτική στο ζήτημα προκειμένου να αποφύγει τις συζητήσεις και κυρίως πιθανές συγκρούσεις αναφορικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (Sipri), το Ισραήλ διαθέτει σήμερα περί τις 80 πυρηνικές κεφαλές. Γι΄ αυτόν το λόγο προκαλεί τόσο μεγάλες αντιδράσεις η παράδοση γερμανικών υποβρυχίων στο Ισραήλ. Διότι θα μπορούσαν να εξοπλιστούν με πυρηνικά όπλα». Επίσης γράφει ότι «ανέκαθεν η "Ντιμόνα", ο πυρηνικός αντιδραστήρας στην έρημο Νεγκέβ, καλυπτόταν από ένα μεγάλο πέπλο μυστηρίου. Η κωδική του ονομασία ήταν "το εργοστάσιο της «Ντιμόνα»". Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πύλη "Global Security.org", οι 2.700 περίπου εργαζόμενοι του αντιδραστήρα παρασκευάζουν το πλουτώνιο για τα πυρηνικά όπλα της χώρας. Πιθανότατα αρκετό για την κατασκευή πέντε έως δέκα πυρηνικών κεφαλών το χρόνο».
Υπενθυμίζει και την υπόθεση του Μορντεχάι Βανουνού που ήταν τεχνικός στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της «Ντιμόνα» και το 1986 είχε αποκαλύψει τα πυρηνικά μυστικά του Ισραήλ στη βρετανική εφημερίδα «Sunday Times».