Μετά από 45 χρόνια τιμούμε τους νεκρούς μας στην Κύπρο!
Μόλις τον Μάϊο του 2017, 43 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή, ο τότε ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος “έσβησε” ένα αυτονόητο χρέος:
“Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, αλλά και η επιχείρηση της ακταιωρού ΦΑΕΘΩΝ ήταν επίσημες πολεμικές επιχειρήσεις. Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έπεσαν κατά τη διάρκεια ασκήσεων, αλλά κατά τη διάρκεια εθνικής αποστολής, υπέρ πίστεως και πατρίδος, όπως πέφτουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες όταν δίνουν τη μάχη για την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία, για τη σημαία και το Σταυρό, εκπληρώνοντας τον όρκο που κάνουν όταν κατατάσσονται ως στρατιώτες”, είχε δηλώσει ο Καμμένος. Πολλοί από τους συγγενείς των ηρώων δεν ήταν πια ζωντανοί για να τον ακούσουν, γιατί κυβερνήσεις επί κυβερνήσεων χωρίς ντροπή, χωρίς φιλότιμο, έκαναν τις ανήξερες…
Μετά από εκείνη τη δήλωση οι “αναγνωρίσεις” των ηρώων που πολέμησαν στην Κύπρο, συνεχίζονται.
Με το όνομα του στρατιώτη Γιώργου Ζερβομανώλη, που σκοτώθηκε στη διάρκεια των μαχών κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ονοματοδοτήθηκε χθες 20 Ιουλίου, 45 χρόνια μετά την έναρξη των επιχειρήσεων, η πλατεία του χωριού Παράκοιλα, στην κεντρική Λέσβο.
Ο Γιώργος Ζερβομανώλης, ήταν στρατιώτης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και μέχρι πέρυσι τον Μάιο, επί 44 χρόνια εθεωρείτο αγνοούμενος. Ο θάνατός του πιστοποιήθηκε με τη μέθοδο DNA και τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και ενταφιάστηκαν στα Παράκοιλα.
Όπως έγινε γνωστό, το 1974, ο 21 ετών στρατιώτης Γιώργος Ζερβομανώλης από τη Λέσβο, παιδί οικογένειας ψαράδων Μικρασιατών προσφύγων, σκοτώθηκε αμυνόμενος, κατά τη διαδικασία απαγκίστρωσης των υπερασπιστών του στρατοπέδου από το ύψωμα Α στα περίχωρα της Λευκωσίας, στις 16 Αυγούστου 1974. Ετάφη από τους Τούρκους εισβολείς σε ομαδικό τάφο, που βρέθηκε 1.200 μέτρα βόρεια του στρατοπέδου, δίπλα από ένα ρυάκι μαζί με άλλα 11 άτομα. Αυτός ο τάφος ανασκάφτηκε, ενώ 10 από τους 12 θαμμένους εκεί ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA.
Εκτός από τον Γιώργο Ζερβομανώλη, κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο είχαν εξαφανιστεί και άλλοι δυο Λέσβιοι. Ο 22χρονος Ασημάκης Μπουρέκας από τη Μόρια, του οποίου τα λείψανα ταυτοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο χωριό του το 2001 και ο φερόμενος ακόμη και σήμερα ως αγνοούμενος, λοχίας Πατσανάς Κώστας, από τον Γαβαθά της Λέσβου.