Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

Φθιώτιδος Νικόλαος: ''Μέγα λάθος ότι η συμφωνία παρουσιάστηκε σαν ιστορική''

 
Για την πορεία του διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας-Πολιτείας μετά το προσύμφωνο Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος στην εκπομπή ''Σήμερα'' του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στις αντιδράσεις που προκάλεσε το προσύμφωνο Αρχιεπισκόπου-Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι: ''το πράγμα ξεκίνησε άτσαλα, όχι σωστά. Δηλαδή έγινε μία εμφάνιση του Μακαριωτάτου και του Πρωθυπουργού, πρόθεση συμφωνίας ειπώθηκε, αλλά δεν γνώριζε η Ιεραρχία τίποτε.''
Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος επισήμανε ότι ήταν μεγάλο λάθος το γεγονός ότι παρουσιάστηκε η συμφωνία ως ιστορική, κάτι το οποίο ενέπλεξε την όλη υπόθεση και στην Εκκλησία και στην Πολιτεία.
''Εμείς γνωρίζαμε ότι ο Μακαριώτατος είχε αρχίσει από χρόνια μία προσπάθεια αξιοποιήσεως την εκκλησιαστικής περιουσίας και είχε το «ok» θα λέγαμε, από την Ιεραρχία. Αλλά για την συμφωνία αυτή και την ανακοίνωση, δεν είχε, ούτε γνωρίζαμε τίποτε'' πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.
Για το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών ο κ. Νικόλαος τόνισε ότι μέχρι στιγμής αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ιεραρχία, ενώ υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση κακώς επιμένει σε αυτό το θέμα.
''Δεν μπορώ να πω ότι παρασύρθηκε διότι είναι εμπειρότατος ο Μακαριώτατος, έχει σύνεση και έχει μελετήσει όλα τα θέματα αυτά από χρόνια πολλά, από τότε που ήταν Θηβών και Λεβαδείας. Οι πολιτικοί καμιά φορά βρίσκουν αθώους και απλούς ανθρώπους και τους παγιδεύουν. Δεν είπα ότι ο Μακαριώτατος παγιδεύθηκε, άλλωστε συμφώνησε με την πλειοψηφία της Ιεραρχίας και μπορεί καταβάθος να εμφανίστηκε, να αναγκάστηκε, να κάνει την δήλωση αυτή, αλλά ικανοποιήθηκε όταν η Ιεραρχία έλαβε τέτοια απόφαση'' δήλωσε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος.
Για το αν έχει εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση ο κ. Νικόλαος τόνισε: ''Σέβομαι την πολιτεία, σέβομαι το κράτος, αλλά στους πολιτικούς όλους δεν έχω εμπιστοσύνη. Υπάρχουν έντιμοι άνθρωποι, βλέπουμε όμως όλα τα χρόνια ότι εμποδίζεται η Εκκλησία να αναπτυχθεί''.
Επίσης ο Σεβασμιώτατος σχολίασε και τις καταλήψεις των μαθητών για την Μακεδονία τονίζοντας ότι: ''είναι δολοφονία των ψυχών των παιδιών μας να τους χρωματίζουμε και να ξεσηκώνουμε άλλους για να επιτεθούν στους πρώτους. Τα παιδιά έχουν φρόνημα καθαρό, να τα σεβαστούμε. Βεβαίως με τις καταλήψεις δεν είμαστε σύμφωνοι, πρέπει το σχολείο να συνεχίσει, αλλά ας αφήσουμε τα παιδιά να εκφραστούν για όλα τα θέματα.''