Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Πατριάρχης Μόσχας: ''Μπορείτε να κοινωνάτε μόνο στην Μονή Παντελεήμονος''

 
Τον Οκτώβριο του 2018 το Πατριάρχειο Μόσχας εξέδωσε ανακοινωθέν ότι διακόπτει την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με αφορμή την εκκλησιαστική κρίση στο έδαφος της Ουκρανίας.
Αμέσως μετά την διακοπή κοινωνίας, πολλοί ρώσοι προσκυνητές που επισκέπτονται το Άγιον Όρος, μπορούν να λειτουργηθούν αλλά δεν μπορούν να κοινωνήσουν.
Την Παρασκεύη 21 Δεκεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Επαρχιακή Συνέλευση των κληρικών της Μόσχας, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης κληρικός της Μόσχας ρώτησε τον Πατριάρχη Κύριλλο ότι σε περίπτωση που επισκεφθεί το Άγιον Όρος, αν μπορεί να κοινωνήσει.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Romfea.gr ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας, έδωσε την ευλογία του να κοινωνάνε μόνο στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, την οποία αποκάλεσε «ημετέρα» Μονή.
«Οι Ρώσοι Ορθόδοξοι μπορούν να προσέλθουν στο «ημέτερο» μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος, διότι ευθύνεται πολύ λιγότερο για τις επιζήμιες ενέργειες της Κωνσταντινούπολης» - δήλωσε σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Romfea.gr ο Πατριάρχης Μόσχας.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τα λόγια του Πατριάρχη Κυρίλλου προκάλεσαν εντονα χειροκροτήματα των παρόντων κληρικών.