Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Ρώσος αναλυτής: Ομοιότητες αλλά και... μία διαφορά μεταξύ ιταλικής και ελληνικής κρίσης

 
Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ιταλική αναταραχή εστιάζει ο Ρώσος αναλυτής, Ντμίτρι Οφιτσέροβ-Μπέλσκι, ο οποίος διαπιστώνει -παρά τις πολλαπλές ομοιότητες- μία βασική διαφορά μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής περίπτωσης.
«Η ιταλική κρίση έχει αρκετές ομοιότητες με την ελληνική, αλλά σίγουρα ο αντίκτυπός τους είναι τελείως διαφορετικός. Η κρίση στην Ελλάδα, αν και αποτέλεσε ένα επίπονο πρόβλημα για την Ε.Ε., επιλύθηκε με "ενέσεις" χρημάτων. Η σημερινή Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να προσφέρει στην Ιταλία όσα χρήματα χρειάζεται. Η διοχέτευση ρευστού στη Ρώμη δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της το ιταλικό πρόβλημα».
Αυτά υποστηρίζει, μιλώντας στο Sputnik, ο Ρώσος αναλυτής, Ντμίτρι Οφιτσέροβ-Μπέλσκι, ο οποίος επιχειρεί μία πρώτη αποτίμηση των εξελίξεων γύρω από την ιταλική αναταραχή, σε συνδυασμό με την πρότερη ελληνική εμπειρία.
Ευρω-κρίση
© AFP 2018 / Aris Messanis

«Οι μέθοδοι που προτείνει η Ε.Ε. στην Ιταλία είναι πανομοιότυποι με τις μεθόδους που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα. Δηλαδή, μείωση των δαπανών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που προτείνεται σήμερα δύναται μόνο να αναβάλει την κατάρρευση, και όχι να την αποτρέψει, κάτι για το οποίο απαιτείται ένα ευρύτερο φάσμα μέτρων» σπεύδει να προσθέσει.
Κατά την άποψή του, το κύριο και μεγαλύτερο πρόβλημα των Ιταλών συνίσταται στο υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο όμως «δεν πρόκειται να μειωθεί, σ' αυτό το στάδιο, μόνο μέσω των περικοπών στις δαπάνες του προϋπολογισμού».
Στην Ιταλία, υπενθυμίζει παράλληλα, ο ευρω-σκεπτικισμός είναι πολύ ισχυρός και φυσικά, οι Ιταλοί έχουν αποφασίσει να υποστηρίξουν την κυβέρνηση σ' αυτό το θέμα. «Η σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, η οποία βρίσκεται σε κλιμάκωση, είναι αυτό ακριβώς το σημείο, στο οποίο οι Ιταλοί εμφανίζονται ενωμένοι».
Όσον αφορά το σενάριο κυρώσεων εις βάρος της Ρώμης, ο Ρώσος αναλυτής εκτιμάει ότι αποτελεί ένα υπαρκτό ενδεχόμενο, καθώς πράγματι, «ενδεχομένως να επιβληθούν στο μέλλον».
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, αυτές (σ.σ. κυρώσεις) προϋποθέτουν μία μακρά περίοδο διαβουλεύσεων, ενώ την ίδια ώρα, όπως παρατηρεί, στο παρελθόν «υπήρξαν αντίστοιχες απειλές και εναντίον άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης, αλλά ουδέποτε έγιναν πραγματικότητα».
«Και φυσικά, μία από τις μεγαλύτερες χώρες της Ευρώπης είναι απίθανο να βρεθεί υπό σοβαρή πίεση (σ.σ. εξαιτίας των κυρώσεων). Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» καταλήγει ο Οφιτσέροβ-Μπέλσκι.
 
 
https://sputniknews.gr/oikonomia/201811141388882-rosia-italia-ellada-krisi-oikonomia/