Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

19 Αμερικανοί πεζοναύτες έκαναν την πορεία του Λεωνίδα από τη Σπάρτη στις Θερμοπύλες

Διανύοντας 378 χλμ μέσα σε οκτώ ημέρες, 19 Αμερικανοί πεζοναύτες, άλλοι εν ενεργεία και άλλοι βετεράνοι, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα: έζησαν βήμα-βήμα τη διαδρομή ΣπάρτηΘερμοπύλες,
 την επική πορεία που έκαναν πριν από 2.500 χρόνια ο σπουδαίος βασιλιάς της Σπάρτης και οι 300 γενναίοι συμπολεμιστές του.
  
Βαδίζοντας πάνω στα χνάρια του Λεωνίδα, διέσχισαν πόλεις, χωριά, αρχαία και σύγχρονα μονοπάτια, για να φθάσουν αργά το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής στο Άγαλμα του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, στη διαδρομή υπήρξαν δύσκολες στιγμές που ένιωθαν ότι είχαν φτάσει στα όριά τους.
«Είνχειρότερα και από την εβδομάδα της κόλασης», αστειεύτηκε κάποιος αναφερόμενος στη θρυλική εκπαίδευση των Αμερικανών πεζοναυτών. Ειδικά μετά την πέμπτη ημέρα, εξαντλημένοι και με πόδια τραυματισμένα, κάποιοι ανακοίνωσαν πως θα σταματούσαν.
«Ένας μάλιστα είχε ανεβάσει πυρετό και ο γιατρός τού συνέστησε να συνεχίσει με το συνοδευτικό αυτοκίνητο. Και όμως, στις πέντε το επόμενο πρωί ήταν όλοι εκεί. Όλοι έχουμε αποθέματα δύναμης που δεν γνωρίζουμε», εξήγησε ο Λανς Κάμινγκς, βετεράνος πεζοναύτης.
«Βοήθησε πως είχαμε στην ομάδα τον Κάιλ που είναι τετραπληγικός και έκανε τη διαδρομή με το ποδήλατό του χωρίς καμία άλλη βοήθεια. Όταν βλέπαμε εκείνον να μην το βάζει κάτω, δεν υπήρχαν περιθώρια για γκρίνια ή παραίτηση», συμπλήρωσε.
Οι Αμερικανοί ήταν εμφανώς καταπονημένοι στον τερματισμό. Όταν έφτασαν στο μνημείο έριξαν στην πλάτη τους μια αμερικανική και μια ελληνική σημαία και περπάτησαν μέχρι το Άγαλμα του Λεωνίδα.
Εκεί, φώναξαν με ενθουσιασμό «Μολών λαβέ» σε σπαστά ελληνικά και φωτογραφήθηκαν γεμάτοι χαρά και ικανοποίηση, δηλώνοντας θαυμαστές των τριακοσίων Σπαρτιατών.
«Ήταν μια συγκινητική στιγμή για όλους», θα πει αργότερα ο Κάμινγκς.
«Μέσα από αυτή τη διαδρομή αγαπήσαμε την Ελλάδα, μάθαμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία και την κουλτούρα σας και βέβαια πετύχαμε το στόχο μας».
Το προηγούμενο βράδυ είχαν μάθει πως είχαν καταφέρει να συγκεντρώσουν 300.000 δολάρια που θα δοθούν σε οικογένειες πεζοναυτών που έχουν ανάγκη.
tribune