Λάβρος κατά πάντων εμφανίστηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην «Bild». Ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αποκαλυπτικός όσο ποτέ στη γερμανική εφημερίδα, τονίζοντας πως «κάναμε τα πάντα λάθος από την αρχή», μίλησε για ζητήματα τρομοκρατίας λέγοντας ότι
«Η Ρωσία επιθυμεί την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο» ενώ έστειλε μήνυμα υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει συμμαχία που να ενώνει την Ευρώπη».
«Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου και η πρώην ΕΣΣΔ δεν ένωσαν την Ευρώπη, απλά μετακίνησαν τη διαχωριστική γραμμή προς τα ανατολικά. Η Δύση εξακολουθεί να βλέπει σαν εχθρό τη Ρωσία, κάθε φορά που η Μόσχα κρατά ανεξάρτητη στάση και υποστηρίζει τα εθνικά της συμφέροντα», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και συνέχισε: «Κάναμε τα πάντα λάθος από την αρχή. Δεν ξεπεράσαμε τη διαίρεση της Ευρώπης. Το Τείχος του Βερολίνου έπεσε 25 χρόνια πριν, αλλά η διαίρεση δεν είχε ξεπεραστεί. Αυτό δημιούργησε τη βάση για αμοιβαίες μομφές, παρεξηγήσεις και μελλοντικές κρίσεις».
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ είπε: «Αν υπήρχε πολιτική θέληση, εάν το ήθελαν πραγματικά, όλα θα μπορούσαν να γίνουν. Όμως δεν υπάρχει κοινή συμμαχία, που πραγματικά να ενώνει την Ευρώπη, με το ΝΑΤΟ από την πλευρά του να δρα σπάζοντας όλες τις υποσχέσεις με την επέκτασή του προς ανατολάς.
«Δεν άλλαξα ποτέ»
«Δεν άλλαξα ποτέ. Εξακολουθώ να νοιώθω νέος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο ισχυρός άνδρας και συμπλήρωσε: «Η Ρωσία επιθυμεί την καταπολέμηση της τρομοκρατίας μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο».
Παράλληλα κατηγόρησε δυτικές χώρες πως «οξύνουν» διεθνείς κρίσεις μεταξύ άλλων στο μέτωπο της τρομοκρατίας, της λαθραίας διακίνησης και εκμετάλλευσης ανθρώπων, της προστασίας του περιβάλλοντος επιχειρώντας να επιβάλλουν «λύσεις» σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Αντιμετωπίζουμε κοινές απειλές, θέλουμε όλες οι χώρες, και στην Ευρώπη και αλλού, να ενώσουμε τις προσπάθειες για να τις αντιμετωπίσουμε… Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα συμφωνήσουν με όλα που οι άλλοι αποφασίσουν σε αυτά ή άλλα ζητήματα», σημείωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συνέχισε, αναφερόμενος σε θέματα τρομοκρατίας λέγοντας πως «η στάση μου απέναντι σε θέματα όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας επίσης δεν έχει αλλάξει. Μάλιστα στις 11Σεπτεμβρίου όταν έγινε η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ήμουν ο πρώτος που τηλεφώνησα στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και του εξέφρασα την αλληλεγγύη μου».
Στη συνέχεια πρόσθεσε πως μετά τόσο από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου στο Παρίσι αντίστοιχα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας όλοι μαζί».
Ερωτηθείς για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία, ο Πούτιν είπε πως επιδιώκει την υποβάθμιση των τζιχαντιστών στο Ισλαμικό Κράτος επειδή σε αυτό έχουν στρατολογηθεί χιλιάδες, μεταξύ των οποίων και «χιλιάδες Ρώσοι πολίτες που θέτουν τώρα σοβαρή απειλή στην εθνική ασφάλεια». Σημείωσε επιπλέον πως οι δυτικές στρατιωτικές επεμβάσεις σε Ιράκ και Λιβύη συνέβαλαν στην αύξηση της τρομοκρατίας σε αυτές τις χώρες και αλλού.
Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες πως μετά το τέλος του λεγόμενου «Ψυχρού Πολέμου» έχουν κλιμακώσει τις προσπάθειες για διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς «επιδεινώνοντας» σκόπιμα διάφορες διεθνείς κρίσεις.
Αναφερόμενος στην επέμβαση δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε «πραξικόπημα» την ανατροπή του πρώην προέδρου της χώρας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς το 2014, υποστηρίζοντας ότι αυτό ήταν «έμπνευση και σχέδιο της Δύσης». Επέρριψε ευθύνες στη σημερινή ουκρανική κυβέρνηση για τη μη εφαρμογή κρίσιμων διατάξεων της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και έθεσε εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα επανεξέτασης και άρσης των κυρώσεων της ΕΕ έναντι της Ρωσίας.
Κληθείς να σχολιάσει τις επιπτώσεις της διεθνούς χαμηλής τιμής του πετρελαίου στη ρωσική οικονομία ο Πρόεδρος Πούτιν παραδέχθηκε πως είναι σοβαρές και πως την έχουν πλήξει άσχημα, διαβλέποντας από την άλλη σαν «θετική» συνέπεια τις προσπάθειες «βελτίωσης της δομής των δημοσίων οικονομικών και της μείωσης των δαπανών» γιατί, όπως ισχυρίστηκε, «καλυτερεύουν τη ρωσική οικονομία».