Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Παγκόσμια οικονομία: Στα πρόθυρα νέου κραχ;


Για καταιγίδα στην παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί τους επενδυτές η Royal Bank of Scotland, που προβλέπει νέα μεγάλη οικονομική κρίση όπως του 2008.

Η βρετανικά τράπεζα τονίζει ότι η παγκόσμια αποπληθωριστική κρίση είναι προ των πυλών και μπορεί να οδηγήσει τις κύριες αγορές μετοχών σε απώλεια του 20% της αξίας τους και τις τιμές του πετρελαίου ακόμα και στα 16 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι αναλυτές της τράπεζας υπογραμμίζουν ότι οι αγορές στέλνουν σήματα παρόμοια με αυτά τους μήνες που προηγήθηκαν την κατάρρευση της Lehman Brothers και την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
«Πουλήστε τα πάντα εκτός από εξαιρετικής ποιότητας ομόλογα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της RBS, τονίζοντας πως «τα τελευταία θα σας φέρουν επιστροφή του κεφαλαίου σας, αλλά όχι και επιστροφή επί του κεφαλαίου σας».
«Σε μια συνωστισμένη αίθουσα, οι πόρτες διαφυγής είναι μικρές», σημειώνει η τράπεζα σε απόρρητο μήνυμα προς τους πελάτες της, απόσπασμα του οποίου αποκαλύπτει η έγκριτη βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η Phoenix Capital, σημειώνοντας ότι ο αποπληθωρισμός έχει επιστρέψει, την ώρα που οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν σαστίσει και δεν ξέρουν πώς να αντιδράσουν.
Ειδικότερα επισημαίνει πως οι κεντρικές τράπεζες έχουν μειώσει τα επιτόκια συνολικά 600 φορές από 2009 και έπειτα και έχουν τυπώσει πάνω από 15 τρισ. δολάρια, χωρίς να καταφέρουν να δημιουργήσουν την αναμενόμενη οικονομική ανάπτυξη.
Παρά την αποτυχία, τόσο η ΕΚΤ, όσο και η Τράπεζα της Ιαπωνίας διεξάγουν μεγάλα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ η Fed είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που δεν αναπτύσσει με ταχύ ρυθμό τον ισολογισμό της.
«Γιατί έπειτα από έξι χρόνια οι τράπεζες εξακολουθούν τέτοιες επιθετικές πολιτικές;», διερωτάται η Phoenix Capital, απαντώντας ότι αυτές οι πολιτικές συνεχίζονται λόγω των αποπληθωριστικών τάσεων που εμμένουν.
Στη συνέχεια αναφέρει πως είναι γνωστό σε όλους ότι ο αποπληθωρισμός είναι ένα καλό πράγμα.
Ειδικότερα, σχολιάζει πως κανείς δεν θα παραπονεθεί επειδή πρέπει να πληρώσει λιγότερα χρήματα για να αγοράσει κάτι, όπως για παράδειγμα ένα σπίτι, βενζίνη ή έναν υπολογιστή.
Ωστόσο, ο αποπληθωρισμός του χρέους είναι μια διαφορετική ιστορία, επισημαίνει η Phoenix Capital.
Και αυτό διότι ο αποπληθωρισμός του χρέους μεταφράζεται σε αύξηση των μελλοντικών αποπληρωμών.
Πιο συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται σε επιδείνωση της εξυπηρέτησης του χρέους, οδηγώντας τελικά σε χρεοκοπία και αναδιάρθρωσή του.
Ο αποπληθωρισμός του χρέους είναι αυτός που παραμένει στο επίκεντρο της νομισματικής πολιτικής που ασκούν οι κεντρικές τράπεζες.
Πράγματι, αν σκεφτεί κανείς την απειλή του αποπληθωρισμού του χρέους, κάθε κίνηση των κεντρικών τραπεζών έχει νόημα, σημειώνει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital, καθώς έχουν όλες στόχο να μειώσουν τα επιτόκια και να ωθήσουν σε άνοδο τα ομόλογα.
Με αυτό κατά νου, λέει η Phoenix Capital, ακόμα και μια οριακή επιδείνωση του αποπληθωρισμού του χρέους θα ήταν αρκετή να δώσει εφιάλτες στους κεντρικούς τραπεζίτες.
Είναι επίσης ο λόγος που εμφανίζονται λάτρεις του πληθωρισμού μέσω της υποτίμησης του νομίσματος, καθώς τους επιτρέπει να καταστήσουν πιο εξυπηρετούμενο το τεράστιο φορτίο χρέους.
Δυστυχώς, το μεγάλο «πείραμα της αναθέρμανσης της οικονομίας» έχει αποτύχει, προσθέτει χαρακτηριστικά η Phoenix Capital.