Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Η Μόσχα "καταρρακώνει" τα "νεύρα" της Άγκυρας: Ρωσικές ειδικές δυνάμεις από το "Μinsk" επιτηρούν τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Βόσπορο

"Πόλεμο νεύρων" διεξάγει η Μόσχα κατά της Άγκυρας και της υπενθυμίζει για άλλη μια φορά ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙ την κυριαρχία των Στενών αφού ρωσικές ειδικές δυνάμεις εκ του καταστρώματος του αποβατικού Minsk επιτηρούσαν και παρακολουθούσαν τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Βόσπορο με ειδικές διόπτρες.
Η κίνηση αυτή έρχεται δεκαπέντε ημέρες μετά την απάντηση-κερευνό που είχε δώσει η Μόσχα με την οποία τόνιζε στην Αγκυρα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια να κλείσει τα Στενά στα ρωσικά πλοία θα αντιμετωπιστεί περίπου ως ... "εισβολή σε ξένος κράτος" αφού στην απάντηση της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι "Η Τουρκία ΔΕΝ έχει την κυριαρχία των Στενών"!
 
Το ρωσικό αποβατικό με αριθμό 127 διέρχονταν σήμερα το πρωί στις 8 η ώρα τον Βόσπορο εισερχόμενο από την Μαύρη θάλασσα με προορισμό το Αιγαίο, την Α. Μεσόγειο, και μετά την Συρία.
 
Κατά την πλεύση του θεάθηκε στο κατάστρωμα στέλεχος των ρωσικών ειδικών δυνάμεων να επιτηρεί τις τουρκικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις ακτές του Βοσπόρου με ειδικές διόπτρες.
 
Πλοία της τουρκικής Ακτοφυλακής εξέλαβαν την κίνηση αυτή ως εχθρική και συνόδευσαν το ρωσικό πλοίο καθ'όλη την διαδρομή
 
Εν μέσω εκατοντάδων νεκρών Τούρκων υπηκόων και τουρκικής καταγωγής Σύρων τρομοκρατών στον τουρκμενικό θύλακα βόρεια της Λαττάκεια, η Μόσχα πριν δεκαπέντε ημερες απαντώντας στο διάβημα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για τον Ρώσο ναύτη που κρατούσε καθαρά για λόγους αυτοάμυνας στην γέφυρα του αποβατικού πλοίου "Τσέζαρ Κούνικοφ" έναν φορητό αντιαεροπορικό πύραυλο 9K38 Igla, είχε δηλώσει ότι "τα Στενά δεν ανήκουν στην Τουρκία"
 
Το pronews.gr είχε μεταδώσει ότι οι Ρώσοι είχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για πιθανή τρομοκρατική ενέργεια από αέρος με προσβολή πλοίου του ρωσικού Στόλου κατά την διέλευσή του από τα Στενά από μικρό ελικοφόρο αεροσκάφος γεμάτο με εκρηκτικά που θα το πιλοτάριζαν ισλαμιστές τρομοκράτες.
 
Αλλά η ρωσική απάντηση στο τουρκικό διάβημα έχει εξαιρετική σημασία: Κατ'αρχήν ξεκαθαρίζει αυτό που όλοι δείχνουν να ξεχνούν αλλά ισχύει απόλυτα: Τα Στενά  ΔΕΝ είναι στην κυριαρχία της Τουρκίας. Είναι υπό διεθνή κυριαρχία και απλώς παραχωρείται ο διοικητικός έλεγχός τους στην Τουρκία κι αυτός υπό αίρεση!
 
"Το ρωσικό πλοίο δεν παραβίασε καμία διάταξη της Συνθήκης του Μοντρέ", δήλωσε τότε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. "Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν δίνει στην Τουρκία κυριαρχία επί των στενών, αντίθετα επιβάλει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας", είπε.
 
Η Μόσχα είχε απαντήσει πως όταν απηύθυνε σχετικό ερώτημα στην Τουρκία σχετικά με το τι ακριβώς λάθος έκανε το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού δεν έλαβε καμία απάντηση. "Απλώς γιατί δεν παρέβησαν καμία συνθήκη"
 
Η Ρωσία, μάλιστα, ανέφερε πως έχει φωτογραφίες και ενός ισπανικού πλοίου να περνά τον Βόσπορο με το πλήρωμα σε θέσεις μάχης, καθώς και αυτοίφοβούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις...
 
Ολα αυτά σημαίνουν ότι η Ρωσία σκληραίνει σε τέτοιο βαθμό την πολιτική της απέναντι στην Τουρκία που δεν αποκλείεται να ζητήσει εφαρμογή της Συνθήκης του Μοντρέ από την στιγμή που η Αγκυρα την παραβιάζει: Την επανάκτηση του ελέγχου των Στενών από διεθνή δύναμη!
 
Η σημερινή της ενέργεια αποσκοπούσε στο να καταδείξει στην Άγκυρα ότι τα Στενά είναι υπό διεθνή έλεγχο, τα ύδατα είναι διεθνή, και λογιζόμενα ως τέτοια, έχει το δικαίωμα να κάνει ότι θεωρεί απαραίτητο για να προστατεύσει τα πλοία της από πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες που μπορούν να διεξαχθούν και υπό την προστασία μιας αποδεδειγμένα εχθρικής χώρας.
 
Η επιτήρηση αποδεικνύει ότι οι Ρώσοι αξιωματικοί δεν έχουν εμπιστούνη στις τουρκικές ΕΔ ότι δεν θα προχωρούσαν σε κάποια πισώπλατη επιθετική ενέργεια, όπως έκαναν και με το Su-24 το οποίο καταρρίφθηκε άνανδρα από ζέυγος τουρκικών F-16 όταν βοβμάρδιζε Τουρκμένους τρομοκράτες.
 
Τα χαρακτηριστικά του αποβατικού πλοίου Misk:
 
PERFORMANCE
Speed: 18 knots
Operational range: 6,000 miles at 12 knots
Crew: 87 men 
 
DIMENSIONS
Displacement: 4,080 tonnes
Length: 112.5 meters
Beam: 15 meters
Draft: 3.7 meters 
 
PROPULSION
CODAD powerplant, two screws, total power is 19,200 shp 
 
ARMAMENT
2 coupled 57-mm gun mounts AK-725
2 launchers of MLRS A-215 Grad-M
4 launchers of MANPADS Strela-2
Capacity is up to 500 tonnes of armor vehicles and 225 marines 
 pronews.gr
 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου