Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Προς γενική ανάφλεξη: Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε στο Ισραήλ - Εξοπλίστηκε με Scud και ιρανικούς πυραύλους (φωτό, vid)

Προς γενική ανάφλεξη οδεύει η Μέση Ανατολή καθώς η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ρουκέτες στο Ισραήλ από το Λίβανο ως αντίποινα για το θάνατο του ηγετικού της στελέχους, Σαμίρ Καντάρ, με την Ισραηλινή Αεροπορία να απαντά με επιδρομές.
 Η Χεζμπολάχ εξοπλισμένη πλέον με ρωσικό οπλισμό, βαλλιστικούς πυραύλους Scud και τους ιρανικής κατασκευής Zilzal, ορκίστηκε εκδίκηση με τον Χ.Νασράλα να τονίζει ότι "το Ισραήλ θα λογοδοτήσει"!
 
Μιλώντας στα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Ισραηλινός συνταγματάρχης Αβιράμ Χασσόν δήλωσε ότι το Ιράν μετατρέπει τους ιρανικής κατασκευής πυραύλους Zilzal σε καθοδηγούμενα βλήματα Μ-600, με την αναβάθμιση των κεφαλών τους, και στην συνέχεια τους παραδίδει στην Χεζμπολάχ για να χρησιμοποιηθούν κατά του Ισραήλ.
 
Ολόκληρος ο Λίβανος βρίσκεται σε επιστράτευση με χιλιάδες κόσμου όπως θα δείτε και στις εικόνες να έχουν παρευρεθεί στη κηδεία του Σ.Καντάρ στη νότια Βηρυττό.
 
Η Συρία όμως με ανακοίνωση του Στρατού υποστηρίζει ότι τρομοκρατική οργάνωση χτύπησε το σπίτι του και προκάλεσε το θάνατό του και δεν κατονομάζει ως υπεύθυνο το Ισραήλ ενώ εμφανίστηκε και ισλαμιστική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για το θάνατό του.
 
To Iσραήλ με επιδρομή κατέστρεψε την εξαόροφη πολυκατοικία που διέμεινε με τέσσερις πυραύλους ενώ ακόμη 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο προάστιο Jaraman ανατολικά της Δαμασκού.
 
Αμέσως μετά τη δολοφονία του Σαμίρ Κιντάρ εκτοξεύτηκαν ρουκέτες στο Ισραήλ στην περιοχή Nehariya.
 
Σύμφωνα με το Λίβανο, η Ισραηλινή Αεροπορία ανταπέδωσε τα πυρά εξαπολύοντας επιδρομές  νότια της περιοχής Mansouri.
 
Ταυτόχρονα ο Νασράλα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, τόνισε ότι "όποιος δολοφονηθεί θα θεωρήσουμε το Ισραήλ υπεύθυνο και θα απαντήσουμε" ενώ θα εκφωνήσει λόγο για την δολοφονία του σήμερα στις 20.30 τοπική ώρα.
 
Η πραγματικότητα όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην Χεζμπολάχ καθώς έχει ήδη τρία μέτωπα ανοικτά σε Συρία, Ιράκ και Υεμένη και δεν μπορεί να ανοίξει ένα ακόμη προς το παρών ενώ και το Ισραήλ πέρασε το μήνυμα "ότι είμαι εδώ και βλέπω τα πάντα".
 
Ο Σ.Καντάρ ήταν Δρούζος και στρατολογούσε Δρούζους στην Χεζμπολάχ, ήταν μια ηγετική φυσιογνωμία πολύ γνωστή στην Κουνέιτρα ενώ το Ισραήλ τον ήθελε νεκρό για πολλούς λόγους.
 
Τα ΜΜΕ του Ισραήλ τον τοποθετούσαν στους κορυφαίους ηγέτες μέσα στην Χεζμπολάχ
 
Η Χεζμπολάχ με δήλωση της ανακοίνωσε το θάνατο του τη Κυριακή.
 
"Στις 10:15 p.m. το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, ισραηλινά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους στην πόλη Jaramana στη Δαμασκό” 
 
Ο Samir Quntar ήταν διάσημος μαχητής και είχε καταδικαστεί για το θάνατο ενός 31χρονου ισραηλινού και της τετράχρονης κόρης του το 1979 ενώ είχε συλληφθεί στην ηλικία των 16 ετών το 1979 για την συμμετοχή του σε Παλαιστινιακή στρατιωτική επιχείρηση.
 
Η επίθεση είχε γίνει στο βόρειο Ισραήλ στην πόλη Nahariya με το Ισραήλ να την χαρακτηρίζει "ακραία τρομοκρατική βίαιη πράξη".
 
Κατά τη διάρκεια της επίθεσης ο Κίντάρ και άλλοι Λιβανέζοι σκότωσαν δύο ισραηλινούς αστυνομικούς, μπήκαν σε διαμέρισμα και απήγαγαν την Danny Haran 31 ετών και την τετράχρονη κόρη της Einat.
 
Και οι δύο σκοτώθηκαν σε κοντινή παραλία.
 
Ο Σ.Κιντάρ έμεινε 29 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή.
 
Στην απελευθέρωση του τον υποδέχτηκαν σε επίσημη τελετή κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ο επικεφαλής του κράτους..
 
Απελευθερώθηκε το 2008 μαζί με τέσσερις ακόμη σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με τη Χεζμπολάχ  η οποία έδωσε τα σώματα δύο νεκρών ισραηλινών στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2006.
 
Στο μεταξύ ο Ισραηλινός Υπουργός Υποδομών, Yoav Gallant, καλωσόρισε το θάνατο του.
 
"Είναι καλό που άνθρωποι σαν τον Σ.Κιντάρ δεν είναι μέλη του κόσμου μας" είπε συγκεκριμένα αλλά αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να απορρίψει την ισραηλινή ανάμειξη...
 
O Σ.Καντάρ ήταν ο «επικεφαλής της συριακής αντίστασης για την απελευθέρωση του Γκολάν», μια οργάνωση που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια από τη Χεζμπολάχ για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην περιοχή αυτή, που κατελήφθη από το Ισραήλ μετά τον αραβο-ισραηλινό πόλεμο το 1967.
 
Στη συνοικία Γομπέιρι, προπύργιο της Χεζμπολάχ, στήθηκαν οδοφράγματα και μέλη της οργάνωσης με στρατιωτική στολή κρατούν σημαίες του κόμματός τους. Το φέρετρο καλύπτει σημαία της Χεζμπολάχ.
 
«Αν οι Ισραηλινοί νομίζουν ότι με τη δολοφονία του Σαμίρ Καντάρ κλείνουν έναν λογαριασμό, τότε κάνουν μέγα λάθος γιατί ξέρουν ότι αντίθετα ανοίγουν πολλούς περισσότερους», δήλωσε ο Χάσεμ Σαφεϊντίν αλλά και ο Μπασάμ Καντάρ ορκίστηκε εκδίκηση.
 
Embedded image permalink
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
 
 
 
 
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 
Embedded image permalink
 του Βασίλη Καπούλα
.pronews.gr