Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Βίαιη απόσχιση της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία.

Νέο κύμα διωγμών των πιστών στη Δυτική Ουκρανία
Στις 28 Σεπτεμβρίου 2014 στην πόλη Τούρκα της περιοχής του Λβιβ μια ομάδα από 50 άτομα αθλητικού σωματότυπου με τη στήριξη της τοπικής αστυνομίας τέλεσε τη βίαιη κατάληψη του ορθόδοξου ναού της Σκεπής της Υπεραγίας Θεοτόκου.
 Οι ιερείς υπέστησαν ξυλοδαρμό, η εκκλησία έκλεισε, οι πιστοί διώχτηκαν …
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων «Russkaya vesna», πρώτες απειλές στους πιστούς άρχισαν ήδη την άνοιξη. Στα τέλη Μαρτίου του 2014 τον ηγούμενο του ναού, πρωθιερέα Αλέξιο Σλομποντά [πλησίασε κάποιος ελεύθερος επιχειρηματίας ο οποίος ζήτησε από τον ιερέα να υποταχθεί στο Πατριαρχείο του Κιέβου. Ο ιερέας απάντησε αρνητικά και τότε ο επιχειρηματίας απείλησε: «Εάν δεν υπακούσετε, θα δείτε τι θα γίνει με σας …»
Στις 29 Ιουνίου 2014, όταν ο πρωθιερέας Αλέξιος τελούσε τη λειτουργία, στο ναό όρμησε μια ομάδα των 10 οπαδών του Πατριαρχείου του Κιέβου. Της ομάδας ηγούνταν μερικοί πρώην επιθετικοί κομμουνιστές. Οι χούλιγκανς, αφού εισέβαλαν στον άμβωνα, επιτέθηκαν τον ιερέα και τον έσπρωξαν κάτω.
Κατά τη διάρκεια του περιστατικού του Σεπτεμβρίου οι επιτιθέμενοι ήδη είχαν τη στήριξη της αστυνομίας. Ανάμεσα στους επιτιθέμενους παρατηρήθηκαν εκπρόσωποι της Ουνίας.
Τους εκπροσώπους της εξουσίας δεν επηρέασαν καθόλου τα επιχειρήματα και παρακλήσεις των ορθόδοξων κατοίκων. Και όλα αυτά έγιναν παρότι οι πιστοί είχαν όλα τα απαραίτητα νομικά έγγραφα.
Σήμερα ο ναός που κατελήφθη, είναι κλειστός, δεν αφήνουν τους πιστούς να μπουν μέσα, συνεχίζονται απειλές και εκφοβισμοί.

Την 1η Οκτωβρίου 2014 οι πιστοί απευθύνθηκαν με παράπονο στην περιφερειακή ηγεσία του Λβιβ, όμως η αίτησή τους δεν έγινε δεκτή.

Σήμερα οι ορθόδοξοι Ουκρανοί έχουν σοβαρό φόβο ενάρξεως διωγμών της Εκκλησίας τους. Και όλα αυτά γίνονται παρόλο που οι αρχές της Ουκρανίας με όλες τις δυνάμεις δηλώνουν την αφοσίωση στη δυτική δημοκρατία και στην ανοχή των θρησκευμάτων.

Εάν όλα αυτά τα περιστατικά της θρησκευτικής διάκρισης και απροκάλυπτης εγκληματικότητας που στηρίζονται από τις αρχές και την αστυνομία, θα γίνουν γνωστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην σύγκρουση αυτή μπορούν να συμμετάσχουν οι διεθνείς οργανώσεις στήριξης ανθρώπινων δικαιωμάτων, θεωρούν οι κάτοικοι της Τούρκα. Τότε ακόμη και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δέχονται θετικά τη νέα Ουκρανία, αναπόφευκτα μπορούν να προκύψουν δυσάρεστες ερωτήσεις στις αρχές του Λβιβ και του Κιέβου που επιτρέπουν την ανάφλεξη της θρησκευτικής διαφοράς και την απροκάλυπτη εγκληματικότητα σχετικά με τους πιστούς.