Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αναμένεται 'θερμός χειμώνας' με απρόβλεπτες καταστάσεις ανα την υφήλιο

Πράσινο από το Κοινοβούλιο για πόλεμο με τους τζιχαντιστές σε Συρία - Ιράκ! Κρυφός στόχος και η ανατροπή Ασαντ
Με ψήφους 298 υπέρ και 98 κατά πέρασε τελικά χθες το βράδυ από το τουρκικό Κοινοβούλιο η βασισμένη στο 92ο άρθρο του Συντάγματος πρόταση της κυβέρνησης της χώρας να αναπτυχθούν στρατεύματα της Αγκυρας στη Συρία και στο Ιράκ.
Μια κίνηση που ουσιαστικά κάνει και την Τουρκία «συνέταιρο» στον διεθνή συνασπισμό των «προθύμων» που έχουν συστήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες με στόχο -τουλάχιστον επισήμως- την εξολόθρευση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Οπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου συγκέντρωσε πολύ περισσότερους ψήφους από τους 276 που απαιτούνταν για να εγκριθεί ανάλογη πρόταση στρατιωτικής δράσης· κάτι που πέτυχε βέβαια χάρη στα «ναι» των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) αλλά και χάρη στις θετικές ψήφους των βουλευτών του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), οι οποίοι ήδη από προχθές είχαν προαναγγείλει τη στάση τους διά στόματος του αντιπροέδρου τους Κελάλ Αντάν, που επικαλέστηκε «λόγους εθνικής ασφάλειας». Οσο για τα «όχι», που δεν ήταν ικανά όμως να δημιουργήσουν μέτωπο πλειοψηφίας και άρα να βάλουν φρένο στις βουλές της Αγκυρας και -κατ' επέκτασιν- των ΗΠΑ; Προήλθαν από τους βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP).

Πρακτικά λοιπόν, μέσα στα επόμενα 24ωρα οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούν να αναπτυχθούν σε συριακό και ιρακινό έδαφος, ενώ ταυτόχρονα οι συνασπισμένες διεθνείς δυνάμεις θα έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν κατά των τζιχαντιστών από τις αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας.
 
Επιθυμία
 «Η απειλή κατά της Τουρκίας έχει λάβει νέες διαστάσεις. Και είναι υποχρέωσή μας να λάβουμε μέτρα εναντίον της απειλής και προς την κατεύθυνση της προστασίας των πολιτών μας» δήλωνε χθες ο υπουργός Αμυνας της χώρας Ισμέτ Γιλμάζ ενώπιον του Κοινοβουλίου.
Πίσω από τη βιτρίνα των επιχειρήσεων, που στόχο έχουν το Ισλαμικό Κράτος, κρύβεται βέβαια -όχι όμως τόσο προσεκτικά πια- η επιθυμία για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος. Η επιθυμία για να βγει δηλαδή από τη μέση ο «ενοχλητικός» για τις ΗΠΑ Μπασάρ αλ Ασαντ. Μόνο τυχαία λοιπόν ο Τούρκος πρόεδρος -και σύμμαχος των ΗΠΑ πλέον- δεν δήλωνε προχθές ότι «η απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία συνεχίζει να αποτελεί προτεραιότητα για την Αγκυρα». Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του Γιλμάζ ότι «η κύρια πηγή του Ισλαμικού Κράτους είναι το συριακό καθεστώς» «φωτογράφιζε» με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον πραγματικό στόχο.
 
Μήνυμα στην Αγκυρα από τον έγκλειστο Οτσαλάν

Τίτλοι άδοξου τέλους θα πέσουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Κόμματος Εργατών του Κουρδιστάν (PKK) με την Τουρκία, αν επιτραπεί στο Ισλαμικό Κράτος να πραγματοποιήσει εκτεταμένη σφαγή Κούρδων στην κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας Κομπανί. Αυτό ήταν το μήνυμα του έγκλειστου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που ξεκίνησε την ειρηνευτική διαδικασία το 2012 μαζί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Καλώ οποιονδήποτε στην Τουρκία που δεν θέλει η διαδικασία αυτή και το ταξίδι προς τη δημοκρατία να καταρρεύσουν να αναλάβει την ευθύνη του στο Κομπάνι» δήλωσε. Οι τζιχαντιστές πολιορκούν τα σύνορα της πόλης Κομπάνι επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες, προκαλώντας την έξοδο 160.000 Κούρδων της Συρίας, οι οποίοι καταφεύγουν στην Τουρκία.

dimokratianews.gr