Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

«Τιμωρούν» την Κύπρια που νίκησε την Τουρκία στα δικαστήρια. «Είναι ασέβεια για την Κερύνεια» δήλωσε!

Αφού της στέρησαν τον τόπο της και το σπίτι της στην Κερύνεια, τώρα οι Τούρκοι έρχονται να «πληγώσουν» για μία ακόμη φορά την Τιτίνα Λοϊζίδου, την πρώτη Κύπρια η οποία κέρδισε προσφυγή κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Με μία ακόμα πρόκλησή τους προτίθενται να μετατρέψουν την οικία της σε... ταβέρνα, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Havadis». Η είδηση προκάλεσε σοκ στην ίδια, αφού, όπως είπε, το σπίτι ανήκε στον παππού της, γιατρό της πόλης, και η ενέργεια αυτή «αποτελεί ασέβεια όχι μόνο προς την οικογένειά της, αλλά και προς την ιστορία της Κερύνειας». Ως «ιδιοκτήτης» του σπιτιού φέρεται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να είναι κάποιος Ισμαήλ, με τον ενοικιαστή του σπιτιού Κεμάλ Χιφτζίογλου να δηλώνει στην εφημερίδα: «Το σπίτι δεν το έχουμε νοικιάσει από την Τιτίνα Λοϊζίδου. Το έχουμε νοικιάσει από τον κύριο Ισμαήλ και θα αρχίσουμε άμεσα τις εργασίες, ώστε να το μετατρέψουμε σε ταβέρνα». Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, όπως είπε, αναμένει απάντηση στην αίτηση που έχει κάνει για δάνειο ύψους 4.000.000 στερλινών, ενώ τόνισε ότι «δεν ξέρω αν έχει δικαίωμα να επιστρέψει πίσω η Λοϊζίδου», η οποία να σημειωθεί ότι έχει να επισκεφθεί το σπίτι της από το 2003.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 1998 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διέταξε την Τουρκία να καταβάλει στην κυρία Λοϊζίδου συγκεκριμένο ποσόν ως αποζημίωση, καθώς και για δικαστικά και άλλα έξοδα. Επειτα από πενταετή καθυστέρηση και παρά την υιοθέτηση τεσσάρων Ενδιάμεσων Ψηφισμάτων που καταδίκαζαν την Τουρκία για την άρνησή της να συμμορφωθεί, τελικά, στις 2 Δεκεμβρίου 2003 η δικαστική απόφαση εφαρμόστηκε. Με την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά η Τουρκία αποδέχεται την ευθύνη της για τη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όλων των Ελληνοκυπρίων, που είναι αποτέλεσμα της εισβολής και κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας.