Βέτο στη λειτουργία ελληνικού σχολείου μέσης εκπαίδευσης στην Ίμβρο έβαλαν οι τουρκικές αρχές. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το νομότυπο γραφειοκρατικό "όχι" της Άγκυρας ήρθε αμέσως μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, σχετικά με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Πέρυσι η Τουρκία είχε δώσει την έγκρισή της για την επαναλειτουργία του ελληνικού δημοτικού σχολείου μετά από 49 χρόνια. Η ελληνική κοινότητα της Ίμβρου, μετά τη θετική αυτή εξέλιξη, ξεκίνησε τις προσπάθειες για τη λειτουργία και ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου στο χωριό των Αγριδίων όπου υπήρχε το κτήριο της πρώην Αστικής Σχολής. Το κτήριο είχε δημευτεί με παράνομο τρόπο από το τουρκικό Δημόσιο και είχε λειτουργήσει ως Αστική Σχολή της Ομογένειας από το 1954 έως το 1964. Εκείνο το έτος μετατράπηκε αυθαίρετα σε τουρκική Αστική Σχολή.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ελληνική κοινότητα ξεκίνησε τις προσπάθειες ανακατασκευής του κτηρίου τον περασμένο Ιούνιο, αφού οι τουρκικές αρχές το παραχώρησαν στο Σύνδεσμο Παιδείας και Πολιτισμού Ίμβρου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν όμως το νομικό εμπόδιο δεν ξεπεράστηκε. "Κανείς δεν μας είχε αναφέρει πως υπήρχε τέτοια οριστική ημερομηνία, αν τη γνωρίζαμε ίσως και να μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες εργασίες ακόμη πιο γρήγορα', αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Παιδείας και Πολιτισμού, Ιωακείμ Καμπουρόπουλος.
Οι τουρκικές αρχές από τις 30 Αυγούστου είχαν αναφέρει πως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το σχολείο, αφού είχαν απομείνει κάποιες μικρές εργασίες για την ολοκλήρωση αναστήλωσής του και όλο το έργο θα έπρεπε να ήταν έτοιμο μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
Μετά από προσπάθειες η ελληνική κοινότητα είχε λάβει διαβεβαιώσεις από την Άγκυρα πως η άδεια λειτουργίας του σχολείου θα συμπεριληφθεί σε ειδική τροπολογία πριν κλείσει το τουρκικό Κοινοβούλιο στις 10 Σεπτεμβρίου. Οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν και επίσημα ανακοινώθηκε πως το ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο δεν θα λειτουργήσει γεγονός που προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση στο νησί. Σύμφωνα με τον κ. Καμπουρόπουλο, το σχολείο φέτος θα λειτουργούσε με 7 μαθητές από τους οποίους οι 6 θα έρχονταν στην Ελλάδα, όμως τώρα όλοι θα πρέπει να επιστρέψουν καθώς οι οικογένειές τους λόγω της απόφασης των τουρκικών αρχών ανέβαλαν τη μετεγκατάστασή τους στο νησί.
Το "όχι" των τουρκικών των τουρκικών αρχών ήρθε λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ζητήσει την απόσυρση των σημείων που ποινικοποιούν την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων. Η ελληνική κυβέρνηση είχε υποστηρίξει πως το νομοσχέδιο εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο. Την ίδια μέρα, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Μεχμέτ Γκιορμέζ, δήλωσε πως "η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής είναι κάτι πιο απλό για την Τουρκία... Βέβαια, η πολιτική έχει τους δικούς της κανόνες. Είναι πολύ λυπηρό το γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα, για μια μόνο προσευχή για την εορτή του Μπαιραμιού, όλοι οι ευρισκόμενοι εκεί μουσουλμάνοι νοικιάζουν κλειστή αθλητική αίθουσα". Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί και τόνισε πως "δεν είναι μουσείο. Η Αγία Σοφία δεν είναι εκκλησία. Η Αγία Σοφία είναι ένας κοινός χώρος προσευχής του πορθητή, και μάλιστα όλων των μουσουλμάνων".