«Μπορούν να μας χτυπήσουν γιατί είναι πιο δυνατοί από εμάς. Μπορούν να μας σκοτώσουν. Ομως, ποτέ δεν θα συμφωνήσουμε» δήλωσε η Ντιενμπά Ομάρ Σόου, κάτοικος του χωριού Αλχάμντου Ντζούρκι της Σενεγάλης. «Κάθε μέρα κλαίμε. Κανένας μας δεν θέλει αυτό το έργο. Ομως, όλοι είναι εναντίον μας. Η κυβέρνηση είναι εναντίον μας. Η αστυνομία είναι εναντίον μας. Είμαστε μόνοι μας σε αυτή τη μάχη» προσθέτει ο αρχηγός του χωριού Γούρι Νταΐλο. Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ
Το 2011 η κυβέρνηση της Σενεγάλης παραχώρησε έκταση 200.000 στρεμμάτων στα βόρεια της χώρας προς εκμετάλλευση στην ιταλικών συμφερόντων πολυεθνική Tampieri, αγνοώντας τις κραυγές 9.000 ανθρώπων, κυρίως κτηνοτρόφων και γεωργών, που είδαν τη γη, η οποία τους εξασφάλιζε το βασικό εισόδημά τους, να φεύγει από τα χέρια τους. Η Tampieri διαθέτει το 51% της εταιρείας Senhuile-Senethanol, που δραστηριοποιείται στη Σενεγάλη.
«Πώς θα αντιδρούσαμε αν πωλούνταν η Σαντορίνη; Αν χωρίς προειδοποίηση μαθαίναμε ότι έχουμε χάσει τη γη μας;» θέτει τον προβληματισμό η ActionAid Ελλάς, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας LandFor, η οποία εναντιώνεται «στην αρπαγή γης φτωχών αγροτών και κτηνοτρόφων» σε όλο τον κόσμο. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην περίπτωση της Σενεγάλης πριν από την παραχώρηση της γης δεν τηρήθηκαν παρά ελάχιστες προϋποθέσεις, οι κάτοικοι δεν ενημερώθηκαν, δεν αποζημιώθηκαν, αντιμετωπίστηκαν βίαια όταν αντέδρασαν και σε σχετική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, κατεγράφησαν μόνο έξι από τα συνολικά 37 χωριά της έκτασης που δόθηκε προς εκμετάλλευση.
Αρπαγες
«Οταν οι Σενεγαλέζοι διαφώνησαν και αντέδρασαν, αντιμετωπίστηκαν βίαια. Δύο κάτοικοι της περιοχής σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σοβαρά από δυνάμεις καταστολής σε διαμαρτυρίες εναντίον της εταιρείας» λέει στην «Ελευθεροτυπία» η υπεύθυνη Τύπου της ActionAid Ελλάς, Αννα Μπότσογλου, τονίζοντας ότι η ActionAid δουλεύει με χιλιάδες αγρότες σε όλο τον κόσμο, τους ενδυναμώνει με ειδικά προγράμματα, διεκδικεί νομικά τη γη τους και ασκεί θεσμική πίεση για να σταματήσει η αρπαγή γης.
«Στη Σενεγάλη 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει την πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το νερό, τα ξύλα για φωτιά και τα βοσκοτόπια, κι έτσι αναγκάζονται να ξεπουλήσουν τα ζώα τους σε πολύ χαμηλές τιμές. Εμποδίζεται ακόμα και η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία, αφού τεράστιες εκτάσεις περιφράχθηκαν και δρόμοι και μονοπάτια έκλεισαν. Τρία παιδιά πνίγηκαν προσπαθώντας να διασχίσουν τεχνητό κανάλι, γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός» μας λέει η κ. Μπότσογλου.
Ηδη 60.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν υπογράψει την επείγουσα έκκληση της ActionAid ζητώντας από την Tampieri να σταματήσει άμεσα όλες τις δραστηριότητες και να αποσυρθεί από την περιοχή.
Ο ιταλικός όμιλος σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι συνεργάζεται πλέον με ειδικό σύμβουλο για τις συνέπειες του έργου στη γεωργία και την κτηνοτροφία της περιοχής. Η Tampieri παρουσιάζεται έτοιμη για πλήρη καταγραφή της κατάστασης και για διάλογο με τις κοινότητες.