«Πέφτουν οι μάσκες» και σταδιακά γίνεται συνείδηση, ότι σε περιοχές τον έλεγχο των οποίων διεκδικεί με βάση ιστορικές καταβολές η Ρωσία, υπάρχει έντονο το στοιχείο των ισλαμιστών οι οποίοι δεν το έχουν σε τίποτα να αποπειραθούν να μετατρέψουν τις περιοχές αυτές σε… Τσετσενία. Και όλα αυτά με «τουρκική υπογραφή», αφού ο λόγος γίνεται για τους Τάταρους…
Τάταρος, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου, ο Μούσταφα Τζεμίλεφ, ήταν αρκούντως αποκαλυπτικός:«Έχουμε ισλαμιστές, ουαχαμπίτες, σαλαφιστές, ομάδες που έχουν πολεμήσει στη Συρία» (προφανώς με τους αντικαθεστωτικούς), αποκάλυψε μιλώντας στους βρετανικούς Financial Times στη Συμφερόπολη.
Ο «αγριεμένος» Τάταρος απειλεί ευθέως τους Ρώσους με αιματηρά αντίποινα σε περίπτωση που η Κριμαία αποσχιστεί και αποτελέσει τη νέα Ομόσπονδη Δημοκρατία της Ρωσίας: «Ένας εχθρός έχει μπει στη γη μας και είμαστε έτοιμοι… δεν μπορούμε να σταματήσουμε άτομα που θέλουν να πεθάνουν με τιμή», διακηρύσσει.
Μήπως ετοιμάζεται η Δύση να «ανεχθεί» τη δράση εξτρεμιστών ισλαμιστών ακριβώς επειδή τυγχάνει και εξυπηρετούν στη συγκεκριμένη περίπτωση τα γεωπολιτικά της συμφέροντα; Πότε τέτοιες «δυνάμεις» έδρασαν δίχως την «επιρροή» ξένων μυστικών υπηρεσιών; Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας σε ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη;
Ο συγκεκριμένος Τάταρος βουλευτής στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, δηλώνει επίσης, ότι τον έχουν προσεγγίσει ομοεθνείς του, λέγοντας ότι έχουν αρνηθεί την «έμμεση δωροδοκία» από την πλευρά της Ρωσίας, να καταλάβουν σημαντικές θέσεις στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα κυβέρνηση της Κριμαίας, αλλά και οικονομική στήριξη για την επιστροφή Τατάρων προσφύγων στην περιοχή, για να αποδεχτούν το τετελεσμένο της απόσχισης.
Οι Τάταροι που ανέρχονται περίπου στο 12% του πληθυσμού της Κριμαίας, υπολογίζονται σε 288.000 ψυχές, στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Το «μέτωπο» με τη Ρωσία άνοιξε επί Στάλιν (Γεωργιανός ήταν όμως…) ο οποίος εξόρισε περί τους 200.000 στην Κεντρική Ασία, μια μετακίνηση που άφησε πίσω πολλούς νεκρούς. Ποιος έμεινε όμως ανεπηρέαστος από τον παρανοϊκό δικτάτορα;
Ίσως η αναθεωρητική ιστορική αντιμετώπιση της περιόδου εκ μέρους της Ρωσίας του Πούτιν, να προκαλεί την αντίδραση. Πλέον, δεν είναι και λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν το άνοιγμα ενός ακόμα εξτρεμιστικού ισλαμιστικού μετώπου στην Κριμαία, μια επέκταση των φαινομένων που παρατηρούνται στις Δημοκρατίες του Καυκάσου…