Σκόπια: Πανεπιστημιακός ζητά έρευνα για το πόσιμο νερό λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Κίνδυνος στο πόσιμο νερό στην περιοχή της νοτιοσλαβίας λόγω του απεμπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο το 1999, όχι λόγω της ραδιενέργειας του, αλλά λόγω της χημικής τοξικότητας των βομβών που πιθανόν να επηρεάσθηκαν τα υπόγεια ρεύματα.
Στην προειδοποίηση αυτή προέβη οι πανεπιστημιακός Βλαντίμιρ Πετρουσέφσκι της Μαθηματικής Σχολής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της σλαβικής εφημερίδας ‘Dnevnik’.
Οι επιπτώσεις του απεμπλουτισμένου ουρανίου έχουν γίνει πάλι επίκαιρες τις τελευταίες ημέρες, μετά τη δημοσίευση της σερβικής εφημερίδας ‘Βέτσερνε Νόβοστι’ μιας συνέντευξης με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Robert Parsons, ο οποίος δημοσίευσε για πρώτη φορά έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και τις επιβλαβείς επιπτώσεις του απεπλουτισμένου ουρανίου που χρησιμοποιήθηκε στο βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας.
Σύμφωνα, εξάλλου, με παλαιότερο δημοσίευμα του σερβικού ‘srbin’ η συγκλονιστική έκθεση του Μπακαρί Καντέλε, που ήταν επικεφαλής του προγράμματος της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών το 1999 για τις τρομερές συνέπειες του νατοϊκού βομβαρδισμού το Μάιο του 1999, στη Σερβία, αλλά και τις συνέπειες στα Βαλκάνια, δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.
Τα Ηνωμένα Έθνη απέκρυψαν το σύνολο της έκθεσης του Kantele, της αποστολής UNEP, σχετικά με τις περιβαλλοντικές συνέπειες του βομβαρδισμού της Γιουγκοσλαβίας.
Μέρος της έκθεσης ( με αποκομμένες 70 σελίδες) αποκαλύφθηκε από τον ανεξάρτητο δημοσιογράφο των ΗΠΑ Robert Parsons που συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς στη Γενεύη.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι «είναι γνωστό ότι στην περιοχή της Γιουγκοσλαβίας πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, αυτό σημαίνει ότι η ρύπανση πήγε από τη Γιουγκοσλαβία στην Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Κροατία και τη Βοσνία ή στην Αλβανία την πΓΔΜ και την Ελλάδα».
The Hellenic Information Tea