Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Πούτιν: «Ξένοι ανταγωνιστές χρησιμοποιούν τους ισλαμιστές για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε, την Τρίτη, ‘αντιπάλους από το εξωτερικό’ που χρησιμοποιούν το ριζοσπαστικό Ισλάμ για να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και έκανε έκκληση στους μουσουλμάνους κληρικούς να βοηθήσουν στη μείωση των εντάσεων.
Οι δηλώσεις αυτές, οι πρώτες του αυτόν το μήνα, μετά τις ταραχές στη Μόσχα, απευθύνονταν κυρίως στη μουσουλμανική περιοχή του Μπασκορτοστάν και υπογράμμισε τις ανησυχίες του Κρεμλίνου ότι οι εθνοτικές ή θρησκευτικές εντάσεις θα μπορούσαν να απειλήσουν την ενότητα του ρωσικού κράτους.
Για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας της Δευτέρας, κατηγορήθηκε μια μουσουλμάνα από το Βόρειο Καύκασο, στην οποία επίθεση σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι σε ένα λεωφορείο στο Βόλγκογκραντ και το συμβάν ανέγειρε φόβους για άλλες επιθέσεις, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, στο Σότσι.

«Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις χρησιμοποιούν το Ισλάμ, τα ριζοσπαστικά ρεύματα μέσα σε αυτό ...να αποδυναμώσουν το κράτος μας και να δημιουργήσουν συγκρούσεις σε ρωσικό έδαφος που μπορεί να διαχειρίζεται από το εξωτερικό», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τους κληρικούς στην Ούφα, πρωτεύουσα του Μπασκορτοστάν, στη νότια Ρωσία.«Οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και του Ισλαμικού Κόσμου αυξάνονται σήμερα και κάποιος προσπαθεί να παίξει με αυτό, χύνοντας λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Πούτιν δεν κατονόμασε ποιοι ξένοι ανταγωνιστές ενδέχεται να βρίσκονται πίσω από τις ισλαμικές αποσχιστικές τάσεις. Αλλά, έχει κατηγορήσει πολλές φορές άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι παρεμβαίνει στα εσωτερικά της Ρωσίας και προσπαθεί να του φορτώσει ευθύνες για προβλήματα σε άλλα έθνη επειδή έχει διασφαλίσει μια εξαετή, τρίτη, θητεία ως πρόεδρος, το περασμένο έτος.

Ο Πούτιν κάλεσε τους κληρικούς να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους μετανάστες να προσαρμοστούν στη ζωή της Ρωσίας και να μειώσουν την πιθανότητα μιας τέτοιας βίας.

«Πρέπει να ακούσουν τη φωνή σας», είπε, ‘αλλιώς γίνονται αντικείμενα προπαγάνδας από διάφορες φονταμενταλιστικές ομάδες’.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώην αξιωματικός της KGB, έγινε πρόεδρος μετά από την στρατηγική που ανέπτυξε σε έναν πόλεμο εναντίον αυτονομιστών μουσουλμάνων στην περιοχή της Τσετσενίας και στο Βόρειο Καύκασο το 1999, όταν ήταν πρωθυπουργός.

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το πρόβλημα των ισλαμιστών εξεγερμένων στο Βόρειο Καύκασο και το Κρεμλίνο ανησυχεί ότι η βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε άλλες μουσουλμανικές περιοχές της Ρωσίας.


--

© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος