Νέο γύρο έντασης και εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά πυροδοτούν οι πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν η οποία, αρνούμενη να επιτρέψει την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, προσπαθεί να μετατοπίσει τώρα το πρόβλημα και να θέσει για ακόμα μια φορά θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, ζητώντας μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Ενωση να... τραβήξει το αυτί της Ελλάδας.
Λάμπρος Ζαχαρής
dimokratianews.gr
Μάλιστα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμρουκτσού, υποστήριξε ότι «είναι τόσο σοβαρά τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, όπως το γεγονός ότι στερείται του δικαιώματος να καθορίζει η ίδια την εθνική της ταυτότητα και να εκλέγει η ίδια τους θρησκευτικούς ηγέτες της».
Οι τουρκικές αξιώσεις στη Θράκη δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, ωστόσο καλλιεργούνται διαχρονικά με δύο τρόπους. Με τον δάκτυλο του τουρκικού κράτους και την αδιαφορία του ελληνικού ή τις μικροκομματικές σκοπιμότητες του.
Ακόμη και σήμερα δημιουργούνται με ταχύτατους ρυθμούς και δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας δεκάδες σωματεία Δυτικοθρακιωτών Τούρκων και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, χρηματοδοτούμενα από την τουρκική κυβέρνηση. Ο ρόλος τους είναι να αναπτύξουν τόσο την τουρκική συνείδηση στους μουσουλμάνους της μειονότητας, που τους βλέπουν ως Τούρκους, όσο και την ανοιχτή προπαγάνδα υπέρ της ιδέας της θρακικής αυτονομίας. Ειδικότερα, οργανώσεις όπως η Τουρκική Ενωση Ξάνθης, η Ενωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής, ο Σύλλογος Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης και η Ενωση Τούρκων Δυτικής Θράκης είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα οργανώσεων που δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας μάλιστα την... επονομαζόμενη ως σημαία της «ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»!
Ωστόσο, το τουρκικό κράτος δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό, καθώς τη Θράκη επισκέπτονται συχνά πυκνά οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Οπως φαίνεται, οι επισκέψεις τους παρουσιάζουν αυξητικό ρυθμό, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς τουλάχιστον το μισό υπουργικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του, έχει βρεθεί στο ελληνικό έδαφος στηρίζοντας τις τουρκικές θέσεις. Πολύ πρόσφατα μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για 150.000 «Τούρκους πολίτες» στη Θράκη, ενώ ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ε. Μπαγίς στην επίσκεψή του την περασμένη εβδομάδα δήλωσε μεταξύ άλλων στους μουσουλμάνους ότι «Αυτή η γη είναι πολύ σημαντική για εμάς, γιατί σε αυτά τα εδάφη έχουμε αναμνήσεις» και τους προέτρεψε να μάθουν την ελληνική γλώσσα και τις παραδόσεις, όμως να μην αφομοιωθούν. «Μην ξεχνάτε τον εαυτό σας» τους είπε χαρακτηριστικά.
Η Κομισιόν, πάντως, δίνει μια απάντηση-καταπέλτη στις τουρκικές μεθοδεύσεις μέσα από το θέμα της Σχολής της Χάλκης, δηλώνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να εξασφαλίζει την εκπαίδευση των μειονοτήτων της «ως εκδήλωση σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα των Τούρκων πολιτών και όχι ως ζήτημα διαβουλεύσεων ή διμερών σχέσεων».
Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αποτελεί διαχρονικά θέμα ταμπού για το ελληνικό κράτος, αλλά και πεδίο μικροκομματικών παιχνιδιών. Μόλις πριν από λίγους μήνες τοποθετήθηκαν έμπειροι διπλωμάτες στην περιοχή και ψηφίστηκε η τροπολογία του νόμου για τους ιμάμηδες (ιεροδιδασκάλους), με την οποία η πρόσληψή τους για τη διδασκαλία του Κορανίου φεύγει από τον έλεγχο του τουρκικού προξενείου και θα γίνεται αποκλειστικά από το Ελληνικό Δημόσιο.
Η ρύθμιση αυτή ενοχλεί αρκετά τους Τούρκους, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο δεν διστάζουν ακόμα μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της Ελλάδας. Ενα από τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είναι ότι είναι αδύνατον να εκλέγονται οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας, καθώς κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ούτε στα μουσουλμανικά κράτη, όπου επίσης αυτοί οι ηγέτες διορίζονται από την κεντρική διοίκηση.
Ο «πράσινος» δήμαρχος και οι καταγγελίες για διακρίσεις κατά των χριστιανών
Το πρόβλημα εντοπίζεται και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Οταν το 2010 το ΠΑΣΟΚ επανασχεδίασε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τον πολυδάπανο «Καλλικράτη», επαναχάραξε τα όρια των δήμων τόσο σε ορεινές πομακικές περιοχές όσο και σε αμιγώς χριστιανικές περιοχές του κάμπου. Ο νομός Ροδόπης χωρίστηκε σε τέσσερις δήμους από τους εννιά που υπήρχαν αρχικά, προκαλώντας στρεβλώσεις στην πληθυσμιακή εκπροσώπηση των χριστιανών και των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», στον καλλικρατικό Δήμο Ιάσμου ο δήμαρχος Ισμέτ Καδή, εκλεγμένος με το ΠΑΣΟΚ, κάνει διακρίσεις ανάμεσα στους χριστιανικούς και τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, μεροληπτώντας υπέρ των μουσουλμάνων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα κονδύλια που λαμβάνει για την ανάπτυξη των δήμων διοχετεύονται στην πλειονότητά τους σε μουσουλμανικούς οικισμούς. Κάτοικοι της περιοχής τον κατηγορούν επίσης ότι δεν εμφανίζεται στις χριστιανικές γιορτές για εθιμοτυπικούς λόγους, όπως αρμόζει στο έθιμο των περιοχών αυτών, που θέλει τους τοπικούς ηγέτες, εκπροσώπους της μίας θρησκείας, να εμφανίζονται στις γιορτές της άλλης.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγω για μεγάλο αριθμό μεταδημοτεύσεων οδηγώντας τους δημότες μέχρι... τη Θεσσαλονίκη, λόγω εξοργισμού με όλη αυτήν την κατάσταση και τη μη ισομερή εκπροσώπηση των πληθυσμών. Οι τοπικοί παράγοντες έχουν ζητήσει αλλαγή στον «Καλλικράτη», χωρίς ακόμα να υπάρχει αποτέλεσμα, ωστόσο φαίνεται ότι το τπουργείο Εσωτερικών θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Κεντρικό λόγο στο θέμα της μειονότητας έχει το υπουργείο Εξωτερικών. Οπως τόνισε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Τσιάρας, το σχέδιο που είχε εκπονηθεί για τη θωράκιση των ελληνικών θέσεων περιλάμβανε την παροχή κινήτρων για επενδύσεις στην περιοχή και την ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων. Τις ίδιες προτάσεις είχε καταθέσει και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος πέρα από αυτές ζητάει την επαναφορά του καποδιστριακού Δήμου Ιάσμου και καταγγέλλει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» τη μετατροπή της Σχολής Αστυνομίας στην περιοχή σε κέντρο λαθρομεταναστών, κάτι το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά σκληροπυρηνικών και φανατισμένων μουσουλμάνων στην καρδιά της μειονότητας.
Ο «εμπρηστής του ΣΥΡΙΖΑ» με τις ενδοτικές απόψεις
Το ήδη βαρύ κλίμα στην περιοχή, δυναμιτίζει και η πρόσφατη δήλωση του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεϊμπέκ σε τουρκική εφημερίδα. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Επικροτούμε την πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Τουρκία (σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων)», σχολιάζοντας τα «σημαντικά προβλήματα» με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι «“Τούρκοι” της Δυτικής Θράκης...» Η δήλωση δημοσιεύτηκε σε άρθρο της «Today’s Zaman» με τίτλο «Ο διάλογος για τα δικαιώματα θέτει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα δεινά της “τουρκικής μειονότητας” στην Ελλάδα».
Λάμπρος Ζαχαρής
dimokratianews.gr