Μετά την Θεσσαλονίκη, τώρα και η Αττική θα αποκτήσει το πρώτο της αποτεφρωτήριο νεκρών, και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Μαρκόπουλου, ο οποίος ανακοινώνει την κατασκευή του μετά από την ψηφοφορία στο δημοτικό συμβούλιο.
Πρόκειται για το πρώτο δημοτικό αποτεφρωτήριο που θα κατασκευαστεί στην Αττική και για το πρώτο βήμα προς την επίλυση ενός κοινωνικού, αλλά και περιβαλλοντικού θέματος.
Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αθηναίων Θεόδωρος Λιβάνιος σε έγγραφό του είχε νωρίτερα επισημάνει ότι ο δήμος Αθηναίων εξετάζει λύσεις για τη δημιουργία Αποτεφρωτηρίου σε διαδημοτική συνεργασία με δήμους της Αττικής, οι οποίοι διαθέτουν ελεύθερους χώρους.
Επεσήμανε μάλιστα ότι το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει ομόφωνα τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και οστών στην περιοχή Σχιστού, σε χώρο παραχωρούμενο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ζητούσε την επίσπευση της έκδοσης αντίστοιχης Κοινής Υπουργικής Απόφασης και του απαιτούμενου Προεδρικού Διατάγματος για τη χωροθέτηση του χώρου, λόγω ότι είναι χαρακτηρισμένος ως ζώνη Α΄ προστασίας πρασίνου.
Επιπρόσθετα, υπογράμμισε ότι είχε εγκρίνει κατά πλειοψηφία τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και οστών στο Γ΄ Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων που βρίσκεται στη Νίκαια αλλά και αυτή η απόφαση συναντά προβλήματα στην υλοποίησή της.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη, που είχε ζητήσει να ενημερωθεί γιατί καθυστερεί η χωροθέτηση αποτεφρωτηρίου και ποιες είναι οι προτεινόμενες περιοχές.
Στο ζήτημα της εύρεσης χώρου, ο δήμος Μαρκόπουλου απάντησε θετικά και επεσήμανε τη θέληση για κατασκευή αποτεφρωτηρίου στην περιοχή.
Η ανακοίνωση του Δήμου Μαρκόπουλου έχει ως εξής:
"Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας, στην Συνεδρίαση της 28ης Νοεμβρίου 2011, ενέκρινε την δημιουργία (χωροθέτηση, κατασκευή και λειτουργία) Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, πλησίον του υφιστάμενου Κοιμητήριου και σε χώρο που ανήκει στον Δήμο μας.
Η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου έρχεται να καλύψει μια σημαντική ανάγκη της σύγχρονης Ελληνικής Κοινωνίας, καθώς πολλοί συμπολίτες μας (ανεξαρτήτως θρησκευτικού προσανατολισμού), που επιθυμούν να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους, αναγκάζονται δυστυχώς σήμερα να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, με υψηλό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος.
Επίσης, η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στα αστικά κέντρα, έχει ουσιαστικά οδηγήσει την υπόθεση αναζήτησης χώρων ταφής σε εκτροχιασμό, με όλα τα Δημοτικά Κοιμητήρια να λειτουργούν στα όρια τους. Το φαινόμενο δε, της πρόωρης εκταφής έχει καταστεί μόνιμος εφιάλτης, για τους συγγενείς των νεκρών.
Η εμπειρία από ομόδοξες χώρες, αλλά και κράτη όπου το Ορθόδοξο στοιχείο έχει έντονη παρουσία, πιστοποιεί ότι η αποτέφρωση είναι συμβατή με την Ορθόδοξη παράδοση, καθώς οι τοπικές Εκκλησίες τηρούν το τελετουργικό της Εξοδίου Ακολουθίας, πριν την καύση του νεκρού.
Η επιλογή της αποτέφρωσης δεν πηγάζει από την απόρριψη ή παράβλεψη της σημασίας της Χριστιανικής ταφής και του (Κτιστού) ανθρώπινου σώματος και σίγουρα δεν είναι μια πράξη μηδενιστική.
Ο χώρος της κατασκευής του Αποτεφρωτηρίου, σε επαφή με το Κοιμητήριο του Δήμου μας, βρίσκεται μακριά από κάθε κτίσμα (λειτουργικά και οπτικά) και πληροί όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 του Νόμου 3448/06. Ταυτόχρονα δεσμευόμαστε, ότι θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί όροι και θα ακολουθηθεί η σχετική (σύγχρονη) τεχνολογία, όπως ορίζει η ΚΥΑ (Αρ. Οικ. 20232, Αρ. Φ. 745).
Η θέση του Αποτεφρωτηρίου είναι ιδανική, καθώς βρίσκεται κοντά στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και είναι στο τέλος της Αττικής Οδού, εξυπηρετώντας τους οδικούς άξονες Αθηνών-Λαμίας, Κορίνθου και τις ανάγκες του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Πέραν της κοινωνικής διάστασης, η λειτουργία του Αποτεφρωτηρίου θα έχει και οικονομικά οφέλη για τον Δήμο Μαρκοπούλου.
Το κόστος κατασκευής θα καλυφθεί είτε από ιδιωτικά κεφάλαια, είτε από χρηματοδότηση (δάνειο) τράπεζας. Σε καμία περίπτωση, η μελέτη και η κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Μαρκοπούλου.
Με αυτή τους την απόφαση, ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας, αλλά και ο Δήμος Θεσσαλονίκης που προηγήθηκε, ανταποκρίνονται θετικά και με την ανάλογη ευαισθησία και σοβαρότητα, σε ένα σημαντικό και υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα".