Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Χρεοκοπία και αφοπλισμός. Xωρίς συντήρηση το υπάρχον οπλοστάσιο της χώρας

Μπορεί ο πρωθυπουργός να προσπαθεί να μας πείσει με τα “όχι” του στα υπουργικά συμβούλια ότι δεν θα χρεκοπήσουμε -και τυπικά προφανώς εννοεί- δεν θα …αναδιαρθωθούμε και δεν θα …ανασχηματιστούμε,δεν θα δανειστούμε άλλα 60 δις ευρώ όπως διαδίδεται και προφανώς θα περιμένουμε κάποιο θαύμα.
Στο χώρο της άμυνας ωστόσο η “χρεοκοπία” που μας οδηγεί είτε μας αρέσει να το ακούμε ,είτε όχι σε ουσιαστικό αφοπλισμό είναι γεγονός εδώ και πολλά χρόνια. Πριν η κυβέρνηση Παπανδρέου αναλάβει να μας οδηγήσει άρον άρον στο ΔΝΤ.
Η εύκολη λύση που οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών είχαν πάντα έτοιμη να παρουσιάσουν στους πολίτες ήταν η “περικοπή αμυντικών δαπανών”. Αφού πρώτα μας είχαν φορτώσει με αγορές άχρηστων στις περισσότερες περιπτώσεις οπλικών συστημάτων στο όνομα πάντα της αναποτελεσματικής “εξοπλιστικής διπλωματίας”, μετά σε κατάσταση πανικού,χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα άρχισαν τις “περικοπές” . Και την ίδια στιγμή συζητούσαν πάλι για αγορές πανάκριβων και αχρείαστων όπλων.
 Πραγματικό φρενοκομείο.
Δεν είναι μυστικό ότι η κατάσταση που επικρατεί στις ΕΔ είναι τραγική. Οι άκριτες και χωρίς καμία λογική περικοπές έχουν προκαλέσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε θέματα σοβαρά όπως η συντήρηση υπαρχόντων οπλικών συστημάτων. Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση χάραξης σοβαρής πολιτικής συμμαζέματος αλλά αντιθέτως με επιμονή συνεχίζεται η πολιτική των επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων με δηλώσεις του τύπου “θα μειώσουμε 70% τις αμυντικές δαπάνες” κι άλλα τέτοια παράδοξα!

Δεν είναι δυνατόν να πείσουν κανένα τέτοιου είδους πυροτεχνήματα. Δεν μπορεί από τη μία η κυβέρνηση να προχωρά μέσα στην οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε σε συμφωνίες όπως αυτή για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά που αν υλοποιηθεί μέχρι τέλους -εξαιρετικά αμφίβολο πια- θα μας κοστίσει 1,3 δις ευρώ (!!!) .Και από την άλλη να προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει περικοπες στην άμυνα,αφήνοντας χωρίς συντήρηση το υπάρχον οπλοστάσιο της χώρας και καταρρακώνοντας το ηθικό του προσωπικού των ΕΔ όχι μόνο με το μπαράζ περικοπών στους μισθούς του,αλλά και με την απόλυτη απαξίωση του ,παρουσιάζοντάς το ,ούτε λίγο ,ούτε πολύ ως ένα πλήθος “ένστολων κηφήνων”.

Επειδή όλα δείχνουν ότι η κατάσταση δεν πρόκειται σύντομα να βελτιωθεί,αντιθέτως μας περιμένει μία περίοδος χειρότερων οικονομικών εξελίξεων η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία του ΥΕΘΑ θα πρέπει να σταματήσει να “πιπιλάει” τη καραμέλα των περαιτέρω μειώσεων στο χώρο της άμυνας. Κι αυτό γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο που μπορεί να κόψει χωρίς να οδηγήσει τη χώρα όχι μόνο στη χρεοκοπία αλλά και στον αφοπλισμό.

onalert.gr