Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Πως οι ισραηλινοί έκαναν σουρωτήρι το Αιγαίο με μια 'εικονική επίθεση'.

H αναθέρμανση της ελληνο-ισραηλινής αμυντικής συνεργασίας και κατ΄επέκταση η διεξαγωγή της διμερούς αεροπορικής άσκησης Glorious Spartan 2008 σχετίζονται με την παράβαση του FIR Aθηνών από δεκάδες μαχητικά αεροσκαφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στις αρχές Φεβρουαρίου του 2007, σύμφωνα με τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks.
Για την ισραηλινή άσκηση και την αιφνιδιαστική παρουσία μεγάλου αριθμού μαχητικών αεροσκαφών νότια της Καρπάθου, η τότε ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί και “κατελήφθη εξαπίνης”.
 Η ισραηλινή αεροπορική δραστηριότητα έλαβε εκτενή δημοσιότητα καθώς είχαν κατατεθεί μόνο 7 σχέδια πτήσεως για 27 πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού (Ελευθεροτυπία, 07/02/2007) ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές, ο αριθμός των ισραηλινών αεροσκαφών ξεπερνούσε τα 50, τα οποία είχαν προχωρήσει μάλιστα σε εκτεταμένες παρεμβολές στα συστήματα της ελληνικής αεράμυνας (Το Παρόν, 18/02/2007).
 Σύμφωνα με το διαβαθμισμένο αμερικανικό τηλεγράφημα 08ATHENS925 της 27ης Ιουνίου 2008, ο επιτετραµµένος της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα Joseph Moustaki δηλώνει ότι η ελληνική ανησυχία προκλήθηκε και από τη δοκιµαστική εκτόξευση από το Ισραήλ ενός πολύ εξελιγµένου πυραύλου κοντά στην Κύπρο, δύο εβδομάδες νωρίτερα.
«Ολα αυτά τα γεγονότα τρόµαξαν τους Ελληνες, οδήγησαν σε πολλές ανταλλαγές επισκέψεων και, τελικά, στη συγγνώµη του Ισραήλ. Το αποτέλεσµα των συζητήσεων, ωστόσο, ήταν οι καλύτερες διµερείς σχέσεις και η υπόσχεση συντονισµού και συνεργασίας σε παρόµοιες ασκήσεις στο µέλλον», σηµειώνει ο Ισραηλινός.

Η άσκηση «Ενδοξος Σπαρτιάτης», σηµειώνει, δεν περιορίστηκε στο Νότιο Αιγαίο, αλλά πέρασε «απ’ όλη την Ελλάδα, µέχρι τη Λάρισα». Αν και δεν ήταν σίγουρος γιατί επελέγη ο συγκεκριµένος χρόνος για την άσκηση, ο Moustaki υπέθεσε ότι «η ισραηλινή και η αµερικανική κυβέρνηση είχαν µάθει ότι το Ιράν είχε προσφάτως σηµειώσει προόδους στις πυρηνικές του δυνατότητες και η άσκηση ήταν ένας τρόπος για να τους δείξουµε ότι ξέραµε τι είχαν κάνει κι ότι τους παρακολουθούσαµε».
 Η άλλη εκδοχή ήταν ότι, «απλώς το Ισραήλ ήθελε να δείξει στο Ιράν ότι είχε τη δυνατότητα να το πλήξει αν χρειαζόταν». Σε σχέση µε την αναµενόµενη επίσκεψη στην Αθήνα λίγες µέρες αργότερα του ισραηλινού υπουργού Αµυνας Ehud Barak, ο Moustaki συστήνει στους Αµερικανούς όσο το δυνατόν λιγότερες δηλώσεις. «Αυτό θα καλλιεργούσε την αµφιβολία και την υποψία των Ιρανών και των Αράβων.

Θέλουµε να καλλιεργήσουµε την ιρανική καχυποψία για τους Ελληνες», σηµειώνει, ενώ υπογραµµίζει ότι το Ισραήλ δεν εµπιστεύεται την Ελλάδα στη διακηρυγµένη προσπάθειά της να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάµεσα στη ∆ύση και στην Ανατολή. Μάλιστα, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι πωλεί οπλικά συστήµατα στην Ελλάδα. «Οι Ελληνες ενδιαφέρονται για εξελιγµένα οπλικά συστήµατα, αλλά το Ισραήλ ανησυχεί πως ό,τι δώσει στους Ελληνες,λόγω της εγγύτητάς τους στη Μόσχα, µπορεί να διαρρεύσει στους Ρώσους κι αυτοί µε τη σειρά τους να τα δώσουν στους Ιρανούς». Στο σχόλιό του ο Aµερικανός επιτετραµµένος σηµειώνει ότι Ισραηλινοί και Ελληνες έχουν οκαθένας τούς δικούς του λόγους που επιθυµεί τη βελτίωση των σχέσεων κι ότι «µε τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων το Ισραήλ µπορεί να δηµιουργήσει στο Ιράν την αµφιβολία που θέλει».
Στο ίδιο τηλεγράφηµα καταγράφεται η συνοµιλία του τότε διπλωµατικού συµβούλου του Κώστα Καραµανλή, νυν διοικητή της ΕΥΠ, πρέσβη Κωνσταντίνου Μπίτσιου, µε τον Thomas Countryman. Οπως γράφει στο απόρρητο τηλεγράφηµα ο Countryman, ο Μπίτσιος τού εξέφρασε τηνανησυχία του για τη διαρροή της πληροφορίας στον Τύπο, κι αυτό διότι πίστευε πως το γεγονός ότι το θέµα βρισκόταν στο κέντρο της επικαιρότητας θα καθιστούσε πιοδύσκολη την ενίσχυση τωνελληνοϊσραηλινών σχέσεων. Σύµφωνα µε τον Countryman, ο διπλωµατικός σύµβουλος του Πρωθυπουργού τού λέει ότι ήθελε να κάνει τον Καραµανλή να αποκτήσει στενότερες σχέσεις µε το Ισραήλ, το οποίο, γράφει ο επιτετραµµένος, «ο Μπίτσιος θεωρούσε σύγχρονη, σταθερή δηµοκρατία και υποψήφιο εταίρο της Ελλάδας. Ωστόσο, υπήρχαν πολλά εσωτερικά πολιτικά εµπόδια για την ενίσχυση αυτής της σχέσης και τα αρνητικά δηµοσιεύµατα του Τύπου έκαναν τη διαδικασία πιο περίπλοκη».
Η άσκηση διεξήχθη, όπως επιβεβαιώνουν τα τηλεγραφήµατα, όχι µόνο ως πρόβα επίθεσης εναντίον του Ιράν, αλλά κι επειδή το Ισραήλ δεν εµπιστευόταν την Ελλάδα και ήθελε να δηµιουργήσει καχυποψία για τους Ελληνες στα µάτια Ιρανών και Αράβων.

strategyreport.gr