«Υβριδική» αστυνομική ταυτότητα θα είναι η κάρτα του πολίτη σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Ο Γιάννης Ραγκούσης παρουσίασε το απόγευμα της Τρίτης τα αναλυτικά χαρακτηριστικά της νέου τύπου αστυνομικής ταυτότητας, ανακοινώνοντας ότι στις προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών είναι μέχρι τέλος της νέας χρονιάς τα 10.000.000 Ελλήνων πολιτών να αποκτήσουν την κάρτα του πολίτη. Έτσι η αστυνομική ταυτότητα μπαίνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας αφού αντικαθίσταται από την κάρτα η οποία θα είναι στο μέγεθος της πιστωτικής κάρτας. Θα περιέχει ένα «έξυπνο» τσιπ στο οποίο θα ενσωματωθούν ο αριθμός δημοτολογίου κάθε πολίτη, το ΑΦΜ, ο ΑΜΚΑ, καθώς και ο αριθμός της αστυνομικής ταυτότητας. Στη μία όψη της κάρτας θα υπάρχει φωτογραφία του κατόχου, καθώς και δακτυλικό αποτύπωμα.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με την εν λόγω κάρτα ο κάτοχος θα μπορεί να ταξιδεύει στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν ενώ εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι θα υπάρξει αυστηρή τήρηση των προσωπικών δεδομένων. Παράλληλα ο αρμόδιος
Ο υπουργός Εσωτερικών διαβεβαίωσε ότι η κάρτα του πολίτη θα προστατεύει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα
υπουργός δήλωσε ότι η κάρτα του πολίτη αναμένεται να αποτελέσει το κλειδί στην ψηφιακή εποχή καθώς θα επιτρέπει , μέσω Διαδικτύου, την πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο , στα στοιχεία που αφορούν την περιουσία του κτλ. Ενώ φιλοδοξία του αρμόδιου υπουργείου είναι η κάρτα να χρησιμοποιείται, ως κάρτα ασφαλισμένου, ως κάρτα αγρότη, ως κάρτα ασθενούς, ως κάρτα μετανάστη, ως κάρτα νέου κ.λπ.
Από την πλευρά της διοίκησης της Εκκλησίας έχουν υπάρξει αντιδράσεις σε δυο χρόνους για τη δρομολογούμενη αλλαγή στο δημόσιο έγγραφο. Σε ανακοινωθέν της η Ιερά Σύνοδος, τον περασμένο Νοέμβριο είχε θέσει δυο βασικούς όρους για την εκ μέρους της έγκριση του ανανεωμένου κρατικού εγγράφου. Πρώτος και βασικός είναι «η "Κάρτα του Πολίτη" να μην περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή ή αφανή τον αριθμό "666" ή barcode, κάτι που διαβεβαιώνει η κυβέρνηση, και επιπλέον «κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες».
Το ανακοινωθέν της ΔΙΣ σημείωνε χαρακτηριστικά:
1. Η Κυβέρνηση προχωρεί στην αντικατάσταση της Αστυνομικής Ταυτότητος με την "Κάρτα του Πολίτη", η τεχνολογία της οποίας θα την καθιστά απαραχάρακτη και θα προστατεύονται τα δικαιώματα των πολιτών από την δράση του κοινού εγκλήματος. Σε αυτή θα περιέχονται μόνο τα στοιχεία ταυτότητος του κατόχου.
2. Αναμένεται από τις αρμόδιες Κρατικές Υπηρεσίες να δοθεί προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του νέου έτους 2011, και επομένως και προς την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, σχέδιο κειμένου με τις τεχνικές και νομικές προϋποθέσεις για την έκδοση της "Κάρτας".
3. Από την πλευρά των Μελών των Συνοδικών Επιτροπών τονίσθηκε, ότι η Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να διαφυλάττει την ελευθερία του προσώπου και να υπερασπίζεται την ακεραιότητα της πίστεως. Γι' αυτό :
α) Η "Κάρτα του Πολίτη" δεν πρέπει να περιέχει κατ' ουδένα τρόπο εμφανή η αφανή τον αριθμό "666".
β) Επίσης κατ' ουδένα τρόπο πρέπει με αυτή να παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες.
4. Τα στελέχη της Ελληνικής Κυβερνήσεως εδήλωσαν, ότι συμφωνούν με τις παρατηρήσεις των Μελών των αρμοδίων Επιτροπών της Εκκλησίας και θα τις λάβουν υπ' όψιν τους.
Λίγες εβδομάδες αργότερα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επαναδιατύπωσε -περισσότερο έντονα αυτή την φορά- τις αμφιβολίες της για το περιεχόμενο της "Kάρτας του Πολίτη". Συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου, και αφότου είχε δοθεί προς διαβούλευση το Σχέδιο της Κυβέρνησης για τη νέα αστυνομική ταυτότητα, η ΔΙΣ επανήλθε με νέο ανακοινωθέν της στο οποίο υπογραμμίζε τα εξής:
α. Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται ασάφεια, αντίφαση και σύγχυση.
β. Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του προσώπου του ανθρώπου και την θεόσδοτη ελευθερία του.
γ. Το ανθρώπινο πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων η Εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξή της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο για την τελική τοποθέτησή Της. Δηλώνει δε ότι, εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει, οσάκις κρίνει τούτο σκόπιμο, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής».