Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΕΝΟΧΛΕΙ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε αυτές τις μέρες με την Προσκυνηματική Επιτροπή των Αρμενίων, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Νουρχάν και του π. Γκουσάν με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
κ. Θεοφίλο Γ΄ και των μελών της Προσκυνηματικής Επιτροπής του Πατριαρχείου, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης κ. Αριστάρχου και του Παρασκευοφύλακος του Πανιέρου Ναού της Αναστάσεως Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου Ισιδώρου, παρουσία εκπροσώπων της Ισραηλινής Αστυνομίας, του Colonel Mr. Doron Yadid, του Lt. Colonel Mr. Shimshon Nahom και του Superitendent Mr. Saliba Saliba.
Κατά την συνάντηση συνεφωνήθη η τήρηση του διαταραχθέντος προσκυνηματικού καθεστώτος, συμφώνως με το οποίο τέσσερις φορές τον χρόνο, κατά την εορτή του Τιμίου Σταυρού των Αρμενίων, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, τη Κυριακή των Βαΐων και το Μέγα Σάββατο, οι Ελληνορθόδοξοι έχουν δικαίωμα στάσεως δευτέρου φύλακα εντός του Κουβουκλίου παρά τον λίθον του Αγγέλου πέρα του έξωθι ισταμένου.
Τέλος τρεις φορές το χρόνο στις 13 Ιανουαρίου (Γρηγοριανόν), την Δ' Κυριακή των Νηστειών, και το Πάσχα δεν έχουν το δικαίωμα αυτό, αλλά μόνο το δικαίωμα της στάσεως του ενός φύλακα έξωθεν της θύρας του Κουβουκλίου.