Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Κυρηγμένος κανονικός ο Γ' παγκόσμιος


 Απόρρητα έγγραφα που περιέγραφαν μυστικά σχέδια των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ διέρρευσαν στο Telegram.

Απόρρητα πολεμικά έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς τα μυστικά σχέδια των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού ενόψει μιας σχεδιαζόμενης επίθεσης κατά της Ρωσίας αναρτήθηκαν αυτή την εβδομάδα σε κανάλια κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.


Το Πεντάγωνο ερευνά ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, τα οποία εμφανίστηκαν στο Twitter και στο Telegram, μια πλατφόρμα με περισσότερους από μισό δισεκατομμύριο χρήστες που είναι ευρέως διαθέσιμη στη Ρωσία.

«Επεξεργασμένα» τα απόρρητα έγγραφα

Στρατιωτικοί αναλυτές ανέφεραν στους  New York Times, ότι τα έγγραφα φαίνεται να έχουν τροποποιηθεί σε ορισμένα σημεία από την αρχική τους μορφή, υπερτονίζοντας τις αμερικανικές εκτιμήσεις για τους νεκρούς του ουκρανικού πολέμου και υποβαθμίζοντας τις εκτιμήσεις για τους νεκρούς των ρωσικών στρατευμάτων.


Οι τροποποιήσεις θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια προσπάθεια παραπληροφόρησης από τη Μόσχα, είπαν οι αναλυτές. Αλλά οι αποκαλύψεις στα πρωτότυπα έγγραφα, τα οποία εμφανίζονται ως φωτογραφίες διαγραμμάτων με αναμενόμενες παραδόσεις όπλων, δυνάμεις στρατευμάτων και ταγμάτων και άλλα σχέδια, αντιπροσωπεύουν μια σημαντική παραβίαση των αμερικανικών πληροφοριών στην προσπάθεια παροχής βοήθειας στην Ουκρανία.


Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν εργάζονταν για τη διαγραφή τους, αλλά δεν το είχαν καταφέρει, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. «Γνωρίζουμε τις αναφορές για τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το υπουργείο εξετάζει το θέμα», δήλωσε η Σαμπρίνα Σινγκ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου στο Πεντάγωνο.


Δύσκολη η εκτίμηση του αντίκτυπου της δημοσίευσης των εγγράφων

Τα έγγραφα δεν παρέχουν συγκεκριμένα σχέδια μάχης, όπως το πώς, πότε και πού σκοπεύει η Ουκρανία να ξεκινήσει την επίθεσή της, η οποία, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, είναι πιθανό να γίνει μέσα στον επόμενο μήνα περίπου. Και επειδή τα έγγραφα είναι πέντε εβδομάδων, περιέχουν το τι μπορεί να χρειαστούν τα ουκρανικά στρατεύματα για την εκστρατεία.


Στο εκπαιδευμένο μάτι ενός Ρώσου πολεμικού σχεδιαστή, στρατηγού πεδίου ή αναλυτή πληροφοριών, ωστόσο, τα έγγραφα αναμφίβολα προσφέρουν πολλές δελεαστικές ενδείξεις και πληροφορίες. Τα έγγραφα αναφέρουν, για παράδειγμα, το ποσοστό δαπανών για τα HIMARS – τα προμηθεύσιμα από την Αμερική πυραυλικά συστήματα πυροβολικού υψηλής κινητικότητας, τα οποία μπορούν να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον στόχων όπως αποθήκες πυρομαχικών, υποδομές και συγκεντρώσεις στρατευμάτων, από απόσταση. Το Πεντάγωνο δεν έχει πει δημοσίως πόσο γρήγορα τα ουκρανικά στρατεύματα χρησιμοποιούν τα πυρομαχικά HIMARS- τα έγγραφα το κάνουν.


Αναλυτές δήλωσαν την Παρασκευή ότι μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το αντίκτυπο της δημοσιοποίησης των εγγράφων στις μάχες της πρώτης γραμμής τώρα και τους επόμενους μήνες. Η ίδια η πρόσφατη επίθεση της Ρωσίας δυσκολεύτηκε να επιτύχει κέρδη στην ανατολική Ουκρανία και οι δυτικοί αναλυτές συζητούν κατά πόσον ο ρωσικός στρατός, αφού υπέστη συγκλονιστικές απώλειες, είναι σε θέση να οργανώσει μια άλλη ή να αντισταθεί σε μια ουκρανική επίθεση.


Ασαφής ο τρόπος που τα έγγραφα κατέληξαν στα social media

Δεν ήταν σαφές πώς τα έγγραφα κατέληξαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά τα φιλορωσικά κυβερνητικά κανάλια μοιράζονται και κυκλοφορούν τις διαφάνειες της ενημέρωσης, δήλωσαν στρατιωτικοί αναλυτές.  Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα έγγραφα που δημοσιεύονται από ρωσικές πηγές θα μπορούσαν να τροποποιηθούν επιλεκτικά για να παρουσιάσουν την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.


«Είτε αυτά τα έγγραφα είναι αυθεντικά είτε όχι, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν οτιδήποτε δημοσιεύεται από ρωσικές πηγές», δήλωσε ο Michael Kofman, διευθυντής ρωσικών μελετών στο CNA, ένα ερευνητικό ινστιτούτο στο Arlington, Va.


Για παράδειγμα, μία από τις διαφάνειες ανέφερε ότι 16.000 έως 17.500 Ρώσοι στρατιώτες είχαν σκοτωθεί, ενώ η Ουκρανία είχε υποστεί μέχρι και 71.500 θανάτους στρατευμάτων. Το Πεντάγωνο και άλλοι αναλυτές έχουν εκτιμήσει ότι η Ρωσία έχει υποστεί πολύ περισσότερες απώλειες, με περίπου 200.000 νεκρούς και τραυματίες, ενώ η Ουκρανία είχε περισσότερους από 100.000 νεκρούς και τραυματίες. 


Τι περιλαμβάνουν τα απόρρητα έγγραφα

Παρ’ όλα αυτά, αναλυτές δήλωσαν ότι τμήματα των εγγράφων φαίνονται αυθεντικά και θα παράσχουν στη Ρωσία πολύτιμες πληροφορίες, όπως τα χρονοδιαγράμματα για την παράδοση όπλων και στρατευμάτων, τους αριθμούς συγκέντρωσης ουκρανικών στρατευμάτων και άλλες στρατιωτικές λεπτομέρειες.


Ένα έγγραφο με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» προσφέρει την «Κατάσταση της σύγκρουσης από την 1η Μαρτίου». Εκείνη την ημέρα, ουκρανοί αξιωματούχοι βρίσκονταν σε αμερικανική βάση στο Βάισμπαντεν της Γερμανίας για συνεδρίες πολεμικών παιγνίων και μια ημέρα αργότερα, ο στρατηγός Μαρκ Α. Μίλεϊ, πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, και ο στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, ανώτατος διοικητής των συμμάχων στην Ευρώπη, επισκέφθηκαν τις συνεδρίες.


Στην δημοσιότητα ο ακριβής αριθμός των ουκρανικών στρατευμάτων

Ένα άλλο έγγραφο περιλαμβάνει στήλες που απαριθμούν τις μονάδες των ουκρανικών στρατευμάτων, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση, με χρονοδιαγράμματα για τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο.


Το έγγραφο περιέχει μια περίληψη των 12 ταξιαρχιών μάχης που συγκεντρώνονται, με εννέα από αυτές να εκπαιδεύονται και να προμηθεύονται προφανώς από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.


Από αυτές τις εννέα ταξιαρχίες, τα έγγραφα αναφέρουν ότι έξι θα είναι έτοιμες μέχρι τις 31 Μαρτίου και οι υπόλοιπες μέχρι τις 30 Απριλίου. Μια ουκρανική ταξιαρχία έχει περίπου 4.000 έως 5.000 στρατιώτες, δήλωσαν αναλυτές. 


Διέρρευσε ο χρόνος παράδοσης του εξοπλισμού από την Δύση

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι χρόνοι παράδοσης του εξοπλισμού θα επηρεάσουν την εκπαίδευση και την ετοιμότητα προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Ο συνολικός εξοπλισμός που απαιτείται για εννέα ταξιαρχίες, ανέφερε το έγγραφο, είναι περισσότερα από 250 άρματα μάχης και περισσότερα από 350 μηχανοκίνητα οχήματα.


Το γεγονός ότι τα έγγραφα θα μπορούσαν να αναρτηθούν σε ένα ευρέως διαδεδομένο κανάλι κοινωνικής δικτύωσης, και πιθανώς να περιέλθουν στα χέρια Ρώσων αξιωματούχων, είναι ένα μεγάλο πραξικόπημα για τη Μόσχα σε μια εποχή που η Ρωσία φαινόταν να ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στη συλλογή πληροφοριών στην Ουκρανία. Ανησυχώντας ότι η κοινοποίηση των σχεδίων των επιχειρήσεών τους θα μπορούσε επίσης να αναδείξει τις αδυναμίες τους και να αποθαρρύνει τη συνέχιση της αμερικανικής υποστήριξης, οι Ουκρανοί τα φύλαγαν στενά, ακόμη και όταν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες συγκέντρωναν ακριβείς λεπτομέρειες για το τι διέταζε το Κρεμλίνο και τι σχεδίαζαν οι Ρώσοι διοικητές.


Η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών χαλάρωσε σημαντικά το περασμένο φθινόπωρο και οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για τις επιλογές μιας ουκρανικής επίθεσης. Αλλά μια διαρροή πληροφοριών αυτού του είδους, που δημοσιεύεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και είναι διαθέσιμη σε όλο τον κόσμο, είναι βέβαιο ότι θα βλάψει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της Ουκρανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

https://www.in.gr/2023/04/07/world/polemos-stin-oukrania-dierreysan-aporrita-eggrafa-tou-nato/