μιλάει στο zougla.gr για τα είδη των κορωνοϊών, τη θνησιμότητα και τη μεταδοτικότητά τους. Εξηγεί για ποιον λόγο δεν είναι αναγκαίοι οι εμβολιασμοί σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, καθώς και για την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης τον Σεπτέμβριο.
Συνέντευξη: Λυδία Καραθανάση
Σύμφωνα με τον κ. Αδαμίδη, οι λοιμώξεις αυτές, που είναι οικογένεια ολόκληρη, έχουν διακυμάνσεις. Κάποιοι από αυτούς δεν προκαλούν απολύτως τίποτα στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ άλλοι οδηγούν σε σοβαρή νόσηση, όπως ο τελευταίος, ο Sars-CoV-2. Η ομάδα αυτή έχει 7 τουλάχιστον ιούς που μπορούν να προσβάλουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Εξ αυτών, 3-4 είναι αυτοί που θα παρουσιάσουν την ήπια συμπτωματολογία.
Το 2002 πάλι από την Κίνα ξεκίνησε μία λοίμωξη η οποία οδηγούσε σε σημαντικά ποσοστά νόσησης και η οποία προκαλούσε το σύνδρομο της απλής αναπνευστικής λοίμωξης, όμως περιορίστηκε γρήγορα.
Η λοίμωξη αυτή είχε θνητότητα περίπου 10%.
Δέκα χρόνια αργότερα, στη Μέση Ανατολή, παρουσιάστηκε πάλι μία λοίμωξη από την οικογένεια των κορωνοϊών, γνωστή ως σύνδρομο MERS. Εκεί είχαμε εκτίναξη της θνησιμότητας, με ποσοστό 34-35%.
Όσον αφορά στην κοινή γρίπη, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει ότι η μεταδικότητα είναι η μισή από αυτή του Sars-CoV-2 ενώ η θνησιμότητα είναι 0,1%.
Παρόλο που μιλάμε για ένα υψηλό επίπεδο θνησιμότητας, η μεταδοτικότητα ήταν δυσκολότερη από αυτή του Sars-CoV-2;
Φαίνεται ότι εκεί διαφοροποιούνται. Το σημαντικό είναι ότι πρόκειται για λοιμώξεις που, παρά την υψηλή τους θνητότητα, αυτοπεριορίστηκαν με ελάχιστες παρεμβάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και οι οποίες αφορούσαν κυρίως ορισμένες συστάσεις για τα ταξίδια και προς τις τοπικές υγειονομικές Αρχές κάποιες πιο συγκεκριμένες οδηγίες για την αποφυγή της μεταδοτικότητας.
Μετά από αυτούς τους τρεις, είναι και άλλοι τέσσερις ιοί που μπορούν να προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό με ήπια κυρίως συμπτωματολογία, όπως βήχα, μυαλγίες και κεφαλαλγία, χωρίς να προχωρούν σε λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.
Επομένως ο τελευταίος κορωνοϊός που εμφανίστηκε μας ανησυχεί κυρίως για τη μεταδοτικότητα…
Η μεταδοτικότητα του τελευταίου που εισπράξαμε είναι αρκετά υψηλή, όμως δεν φτάνει στα ποσοστά μεταδοτικότητας του ιού της ιλαράς, η οποία αγγίζει το 18%. Στην περίπτωση του Sars-CoV-2 μιλάμε για ποσοστό 3-4%
Η θνησιμότητά του φτάνει στο 0,65%;
Ναι, ίσως και λίγο παραπάνω.
Πότε πιστεύετε ότι θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε «τελειώσει» με τον κορωνοϊό;
Όταν μιλάμε για οριστική απαλλαγή, δεν εννοούμε να εξαφανιστεί ο ιός από το παγκόσμιο τοπίο. Ακόμα και ο MERS και άλλοι κορωνοϊοί, από τους οποίους σίγουρα υπάρχουν κρούσματα αλλά δεν φαίνονται, δεν προσμετρώνται εύκολα με αναζήτηση στα συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη, έχουν εξάρσεις και υφέσεις.
Όπως και με τον ιό της γρίπης, θα έχουμε εποχικές εξάρσεις. Αυτός είναι ένας αναπνευστικός ιός. Θα έχουμε κρούσματα.
«Η ανοσία μας δεν είναι πάντα αποκλειστικά εξαρτώμενη από την τεχνητή ανοσοποίηση, δηλαδή τους εμβολιασμούς»
«Πολλοί συνάδελφοί μου μιλούσαν για χιλιάδες νεκρούς αν ανοίγαμε την κοινωνία και την οικονομία. Αυτοί οι συνάδελφοι διαψεύστηκαν παταγωδώς .Έλεγαν ότι επειδή ανοίξαμε μετά το Πάσχα θα είχαμε χιλιάδες νεκρούς.
Αυτή η συλλογιστική ήταν λάθος από την αρχή. Κι αυτό γιατί αγνοούσε ένα σημαντικό στοιχείο, το ανθρώπινο ανοσοποιητικό, που δεν κοιμάται και λειτουργεί σε ένα επίπεδο κυτταρικής ανοσίας.
Η όποια προστασία παρέχεται από το ανθρώπινο ανοσοποιητικό δεν φαίνεται πάντα στο επίπεδο των αντισωμάτων, είναι αφανής.
Αυτή, λοιπόν, η ανοσία η οποία έρχεται μέσα από τη φυσική επαφή με τον ιό έχει διατρέξει στην ελληνική και παγκόσμια κοινωνία, αλλά δεν είναι ορατή. Όσοι υπολογίζουν σε καταστροφολογικές κατευθύνσεις είναι αυτοί οι οποίοι αγνοούν ακριβώς αυτή την παράμετρο.
Η ανοσία μας δεν είναι πάντα αποκλειστικά εξαρτώμενη από την τεχνητή ανοσοποίηση, δηλαδή τους εμβολιασμούς» αναφέρει ο κ. Αδαμίδης.
«Οι αναγκαστικοί εμβολιασμοί είναι βαρβαρότητα»
«Οι αναγκαστικοί εμβολιασμοί είναι βαρβαρότητα, ακόμα και αν το λένε νομικοί και άλλοι κύκλοι που δεν έχουν όμως καμία σχέση με την ιατρική. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί. Πρέπει να είναι προαιρετικοί, ο κόσμος να είναι ενημερωμένος και να βλέπει τα οφέλη.
»Δεν έχει νόημα να επιβάλλεις υποχρεωτικό εμβολιασμό και μάλιστα σε ηλικίες οι οποίες, ακόμα και αν νοσήσουν, το περνούν χωρίς να το καταλάβουν. Είναι σημαντικό να υπάρξει εφαρμογή τέτοιων οδηγιών σε ομάδες ατόμων που θα κινδυνεύσουν περισσότερο. Αν γινόταν αυτό, δεν θα είχαμε και έλλειμμα στην τροφοδοσία των εμβολίων.
»Να τονίσω επίσης ότι δεν είναι μέσα στις δικές μου προβλέψεις η αναγκαιότητα επαναληπτικών εμβολιασμών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως να μη χρειαστεί, καθώς μελέτες δείχνουν ισόβια ανοσία, είτε σε αυτούς που έχουν νοσήσει είτε σε αυτούς που έχουν εμβολιαστεί» διευκρινίζει ο κ. Αδαμίδης.
Σχετικά με το τέταρτο κύμα τον Σεπτέμβριο
«Σαφώς θα έχουμε και κρούσματα που θα διαφύγουν. Τον Μάρτιο του 2020 ήμουν ο πρώτος που είχα πει να κλείσουμε τα σύνορα, ειδικά προς την πλευρά της Τουρκίας, και να επιβάλουμε τον έλεγχο για την πιθανή λοίμωξη σε όσους εισέρχονταν στη χώρα. Έστω και τώρα είναι καλό που υιοθετήθηκε. Ωστόσο θα υπάρξουν κάποια περιστατικά που θα ξεφύγουν και θα προκαλέσουν μια μικρή διασπορά σε κάποιες περιοχές, αλλά θα είναι ελεγχόμενα» καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Αδαμίδη στο zougla.gr:
Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021, 17:02
https://www.zougla.gr/greece/article/i-anagastiki-emvoliasmi-ine-varvarotita