Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Ισραηλινοί και Τούρκοι λεηλατούν το Βυζάντιο



O Oρθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Παλαιστίνης Θεοδόσιος- Attallah Hanna ανέβασε μια καταγγελία κατά της κλοπής του αρχαιολογικού θησαυρού βαπτιστηρίου πριν από λίγο στο λογαριασμό του στο facebook.

Aναφέρει: Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων, οι ισραηλινές αρχές κατοχής έκλεψαν ένα πέτρινο βαπτιστήριο αρχαιολογικής αξίας από την πόλη της Βηθλεέμ τη Δευτέρα. Αυτό χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο, μια πέτρα από οκτώ σχήματα με αρχαία σχέδια και γραπτά και χαραγμένα,υπάρχουν δύο αντίστοιχα αρχαιολογικά ευρήματα στην Παλαιστίνη.
Το βαπτιστήριο είναι μέρος της βυζαντινής εκκλησίας των οποίων τα ίχνη εντοπίζονται στην πόλη Taqa, στην επαρχία της Βηθλεέμ. Μεταφέρθηκε από τον αρχαιολογικό χώρο πριν από αρκετά χρόνια και ήταν υπό τη φροντίδα του Δήμου Taqa…
Σύμφωνα με το σχόλιο του Παλαιστινιακού Υπουργείου Τουρισμού και Μνημείων: Η κλοπή αυτού του αρχαιολογικού μνημείου που ήταν υπό την επιμέλεια του δήμου που βρισκόταν στην επαρχία της Βηθλεέμ και σε μια περιοχή που ελέγχεται από την Παλαιστίνη συνιστά σοβαρή παραβίαση και έγκλημα κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παλαιστίνης,καθώς αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του παλαιστινιακού λαού και, ως εκ τούτου, το υπουργείο θα εκθέσει τις πρακτικές της κατοχής σε διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO, και θα απαίτηση από το Ισραήλ μέσω αυτών των οργανώσεων να ξαναφέρουν το αρχαιολογικό εύρημα “:
Ναι, λυπούμαστε για την κατάσχεση από την ισραηλινή κατοχή αυτής της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι η στρατηγική της κατοχής να διαγράφει και να αρνείται την παλαιστινιακή κληρονομιά .


Αλλά το ερώτημα που προκύπτει .
Δεν είναι αυτό το βυζαντινό εύρημα πολιτιστική κληρονομιά μας που πρέπει να τεθεί υπό την άμεση προστασία της αρμόδιας αρχής; ;ώστε το Υπουργείο Τουρισμού και Μνημείων να το μεταφέρει στο ενδεδειγμένο μέρος (εκκλησία από όπου προήλθε) ή σ΄ένα Παλαιστινιακό εθνικό μουσείο) για να το διατηρήσει και να γνωστοποιήσει την ιστορία του ως ένα από τα μνημεία ; H κατοχή προσπαθεί να εξαπατήσει, να αρνηθεί και να κατασχέσει τα μνημεία μας…

O Oρθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Σεβάστειας Παλαιστίνης Attallah Hanna και το Υπουργείο Αρχαιοτήτων Παλαιστίνης καταδικάζουν την κλοπή του βυζαντινού βαπτιστηρίου Βηθλεέμ από Ισραηλινές δυνάμεις.

dimpenews.com