Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

Μπορίσπολ: ''Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντί να ασχοληθεί με την Αγιά Σοφιά ασχολήθηκε με το Ουκρανικό''


Η απόφαση για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν έγινε από την μια μέρα στην άλλη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μητροπολίτη Μπορισπόλ κ. Αντωνίου.



Ο Σεβασμιώτατος, μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε την ενέργεια του Τούρκου Προέδρου γεωπολιτική, ενώ προέτρεψε τους τηλεθεατές να στραφούν και ψάξουν την ιστορία.

Επίσης ο Ουκρανός Ιεράρχης, εξέφρασε την λύπη του για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, λέγοντας ότι “ο ναός της Αγιάς Σοφιάς δεν είναι απλά ένα σύμβολο, είναι μέρος της κληρονομιάς μας, και υπάρχει πολύς πόνος εσωτερικά σε όλους’’.

Ο Μητροπολίτης Αντώνιος από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι αυτό το γεγονός δεν συνέβη μια μέρα ξάφνικά.

“Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εδώ και πολλά χρόνια δήλωνε ανοιχτά τις προθέσεις του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε Τζαμί, αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αντί να υπερασπιστεί Βυζαντινό Καθεδρικό Ναό, ασχολήθηκε με το Ουκρανικό ζήτημα” - δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αντώνιος.

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος τόνισε: "Δεν είδαμε σοβαρές αντιδράσεις και δηλώσεις από την πλευρά του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά, παρόλο αυτά στην Ουκρανία ασχολήθηκε επιμελώς και δημιούργησε ένα τεράστιο πρόβλημα για εκατομμύρια πιστούς της Ουκρανίας".

"Η Εκκλησία πρέπει να ασχολείται με τις ψυχές των ανθρώπων και όχι να παίζει πολιτικά και γεωπολιτικά παιχνίδια. Ο Πατριάρχης ως πρώτος, έπρεπε πρώτα να φροντίσει για την ενότητα της Ορθοδοξίας, αλλά όπως βλέπετε το κακό έχει συνέπειες" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μπορίσπολ.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Αντώνιος υπογράμμισε ότι "το Φανάρι δεν θέλησε να δώσει λύση στην Ουκρανία, αλλά υιοθέτησε τα λεγόμενα των σχισματικών, καταπατώντας τα θεμέλια στα οποία βασίζεται η Εκκλησία".

https://www.romfea.gr/patriarxeia-ts/patriarxeio-mosxas/38238-mporispol-o-patriarxis-bartholomaios-anti-na-asxolithei-me-tin-agia-sofia-asxolithike-me-to-oukraniko