Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Θλίψη σε όλο τον κόσμο έχει προκαλέσει η μετατροπή του ναού σύμβολο της Ορθοδοξίας σε τζαμί – Στο στόχαστρο των Τούρκων και Ιεράρχης



Η 24η Ιουλίου 2020 μπορεί να χαρακτηριστεί πλέον ως ημέρα θλιβερή για ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο ύστερα και από την υλοποίηση των σχεδίων Ερντογάν με την τέλεση μουσουλμανικής προσευχής, η οποία περισσότερο θύμιζε σόου.
Η ενέργεια αυτή της Τουρκίας μάλιστα αποδοκιμάστηκε έντονα από τον Ορθόδοξο κόσμο, αλλά και από θεσμικούς παράγοντες της Ευρώπης και της Αμερικής. Όλα αυτά φαίνονται πως δεν επηρέασαν το Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δείχνει να μην υπολογίζει τις αντιδράσεις προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να δείξει στον τουρκικό λαό πως η Τουρκία είναι ισχυρή.

Μάταια όμως καθώς όπως αναφέρεται και σε τουρκικά μέσα αντιδράσεις για την κίνηση Ερντογάν να εκμεταλλευτεί την Αγία Σοφία για πολιτικούς σκοπούς υπάρχουν και στο εσωτερικό της χώρας.

Χθες, ο Ερντογάν μιλώντας στα εγκαίνια των γραφείων της ΜΙΤ (της τουρκικής ΕΥΠ) άφησε για ακόμη μια φορά υπονοούμενα προς την ελληνική. «Κατά τη διάρκεια του ανοίγματος της Αγίας Σοφίας, είδαμε ορισμένες χώρες να μην γνωρίζουν ότι η Κωνσταντινούπολη είναι τουρκικό έδαφος» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: Και συνέχισε: «Αιώνες μετά την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν είναι αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων».

Θλίψη πάντως προκαλούν οι εικόνες στην Αγία Σοφία, αφού οι μουσουλμάνοι προσκυνητές δεν σέβονται καθόλου το περιβάλλον. Ο χώρος μπροστά από το ναό θυμίζει σκουπιδότοπο, ενώ εκφράζεται κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στο εσωτερικό από το συνωστισμό των προσκυνητών, καθώς πλήθος μουσουλμάνων συρρέει διαρκώς για να προσευχηθεί στην Αγία Σοφία, η οποία με εντολή Ερντογάν είναι ανοικτή όλο το 24ωρο. Οι εικόνες αυτές πάντως επιβεβαιώνουν τις φοβίες που εκφράστηκαν πως δεν θα υπάρξει κανένας σεβασμός απέναντι στο ναό, δείχνοντας παράλληλα πως υπάρχει τεράστια έλλειψη πολιτισμού στην Τουρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ –  «Βουνά» σκουπιδιών έξω από την Αγιά Σοφιά
Ετοιμάζουν σόου και στην Παναγία Σουμελά
Την ίδια ώρα για εντυπωσιακό σόου ετοιμάζονται οι Τούρκοι και στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο καθώς με εντατικούς ρυθμούς γίνονται οι τελευταίες εργασίες ώστε όλα να είναι έτοιμα για το εξ ολοκλήρου άνοιγμα του μνημείου την ερχόμενη αύριο, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Μάλιστα, μετά το κόψιμο της κορδέλας και την ανάκρουση του τουρκικού ύμνου, θα παρουσιαστούν αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έγιναν στο μνημείο. Επίσης, ορειβάτες θα ανέβουν στους βράχους –που πλέον είναι ασφαλισμένοι με συρματόσχοινα– και θα απλώσουν μια τεράστια τουρκική σημαία.

Βίντεο από τις τελευταίες προετοιμασίες: 


Ο τουρκικός Τύπος βάζει στο στόχαστρο και Ιεράρχη
Στο στόχαστρο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ» βρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος, για κήρυγμα που είχε κάνει κατά τη διάρκεια της εις Επίσκοπον χειροτονίας του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Χριστουπόλεως κ. Εμμανουήλ, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Σωτήρος Βερολίνου, μία μόλις ημέρα μετά την απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί (Σάββατο 11 Ιουλίου 2020).

Οι αρθρογράφοι της «Γενί Σαφάκ», που… ανακάλυψαν το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου και το… μετέφρασαν από τη γερμανική και την ελληνική γλώσσα, στρέφουν τα πυρά τους εναντίον του, κατηγορώντας τον για εκφράσεις μίσους, επειδή στο άκουσμα της αποτρόπαιας απόφασης δήλωσε αντίθετος στη δημιουργία τζαμιών στην Ευρώπη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γερμανίας τότε είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Το Ισλάμ κατέστρεψε τον χριστιανικό πολιτισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ιστορία, όλα… Τι σχέση έχει ένα δικαστήριο (σ.σ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας) με την Εκκλησία;»

«Τι σχέση έχει ένα δικαστήριο με την ιστορία;», είχε αναρωτηθεί ο Σεβασμιώτατος και πάλι, κριτικάροντας τη σιωπή της Ευρώπης: «Περίμενα ο Χριστιανισμός παγκοσμίως να υψώσει τη φωνή του και να πει ότι αυτό δεν επιτρέπεται…», ενώ κατέληξε ως εξής: «Θα στείλω επιστολή στην Καγκελάριο και στον Πρόεδρο της Γερμανίας σχετικά. Το να χτίσουμε τζαμί στο Βερολίνο και γενικά να χτίζουμε τζαμιά στην Ευρώπη δεν είναι καλό σημάδι… Το να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί δεν επιτρέπεται…».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – «Μας πλήγωσαν, διότι θέλουν να μας πάρουν την καρδιά μας»
Συνεχίζονται τα μηνύματα συμπαράστασης από Ιεράρχες
Από τη Ναύπακτο όπου βρέθηκε για την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Πολύκαρπος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων και στην βεβήλωση της Αγια-Σοφιάς, λέγοντας ότι εμείς θα πρέπει να συνεχίσουμε να πηγαίνουμε και να ασπαζόμαστε στους τοίχους της, που είναι γεμάτοι τίμια Λείψανα, ενώ μετέφερε τις ευχές Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο και σε όλο το Ποίμνιο της κατά Ναύπακτον Εκκλησίας.

Την θλίψη και τον πόνο του για την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος εκφράζει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρος. Παράλληλα, καταδικάζει την συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας χαρακτηρίζοντας την ως «άθεη, απαράδεκτη, άδικη και μη-πολιτισμένη».

«Μαζί με όλους τους Ορθοδόξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο και ολόκληρη την Χριστιανοσύνη εν γένει, ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΟΦΙΑΣ (ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ) ΣΕ ΤΕΜΕΝΟΣ από τους Τούρκους μουσουλμάνους ηγέτες. Καθώς πενθούμε, εναποθέτουμε την ελπίδα μας στον Χριστό, στον Θεό μας. Καταδικάζουμε αυτή την ενέργεια ως άθεη, απαράδεκτη, άδικη, μη-πολιτισμένη, σε περιόδους που ως άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών, προσπαθούμε όσο μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά με αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό», γράφει.