Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Οι Τούρκοι δεν πιστεύουν ότι θα νοσήσουν από τον Covid-19

 
Σε έρευνα του τουρκικού παραρτήματος της γνωστής διεθνούς εταιρείας έρευνας αγοράς και δημοσκοπήσεων IPSOS, που δημοσιεύεται τη Δευτέρα, αναλύεται η επίδραση της πανδημίας του κορονοϊού στην τουρκική κοινωνία.
  
Μεγάλο ποσοστό των Τούρκων πολιτών ενημερώνεται και έχει επίγνωση της κρίσης με τον κορονοϊό, ωστόσο οι πολίτες δεν θεωρούν ότι θα επηρεασθούν οι ίδιοι ούτε το άμεσο περιβάλλον τους, έδειξε έρευνα.
Συγκεκριμένα η έρευνα της εταιρείας IPSOS δείχνει ότι 9 Τούρκοι πολίτες στους 10 παρακολουθούν τις ειδήσεις σχετικά με τον κορονοϊό.
Το 88% ενημερώνεται από τα ειδησεογραφικά προγράμματα στην τηλεόραση ενώ το 63% παίρνει τις πληροφορίες του από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Το 78% των ερωτηθέντων στην Τουρκία πιστεύει ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για την ανθρωπότητα, αλλά μόνο το 37% πιστεύει ότι ο κορονοϊός αποτελεί απειλή για τον εαυτό του ή την οικογένειά του.
Το 70% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το θέμα του κορονοϊού θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία της Τουρκίας, αλλά μόνο το 44% αναμένει να έχει αντίκτυπο στα οικονομικά του νοικοκυριού του.
Το 45% των ερωτηθέντων, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο τη σχετική έρευνα, αναμένει η κρίση να λήξει σε δύο μήνες, ενώ το 37% θεωρεί θα διαρκέσει περισσότερο.
Συνολικά το 80% των ερωτηθέντων ανησυχεί.
Ωστόσο οι γυναίκες (89%) ανησυχούν πολύ περισσότερο από τους άνδρες (69%).
Οι άνθρωποι ηλικίας 35-55 ετών ανησυχούν περισσότερο, ενώ οι νέοι και οι άνω των 55 ετών ανησυχούν σχετικά λιγότερο.
Το 74% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το τουρκικό Υπουργείο Υγείας λαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Ωστόσο, μόνο το 55% έχει εμπιστοσύνη στο Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπίσει την κρίση.
Σχετικά με την πιθανότητα να επιβληθεί γενικός αποκλεισμός, το 90% θα υποστήριζε μια τέτοια απόφαση.
Σχεδόν το σύνολο των ερωτηθέντων υποστηρίζει την απόφαση για το κλείσιμο των συνόρων (97%), ενώ η χαμηλότερη υποστήριξη είναι για τη διακοπή της μουσουλμανικής ομαδικής προσευχής (62%).
Το 72% υποστηρίζει ότι οι υπαλλήλοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να εργάζονται από το σπίτι, ενώ η υποχρεωτική άδεια για δημόσιους υπαλλήλους υποστηρίζεται από το 66%.
Το 98% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι «πλένει τα χέρια συχνά» ως προφύλαξη, ενώ το 88-89% των ερωτηθέντων αποφεύγει «την χειραψία, το φιλί, το αγκάλιασμα» και «χρησιμοποιεί κολώνια ή απολυμαντικά».
Το 84-87% «αποφεύγει τις συναυλίες και τον κινηματογράφο».
Το 82% ακολουθεί περισσότερο υγιεινή διατροφή και «αποφεύγει να αγοράζει προϊόντα από την Κίνα» (81%).
Το 23% των ερωτηθέντων έχει κάνει αποθέματα προϊόντων, κυρίως βασικών ειδών διατροφής, όπως ζυμαρικά, ζάχαρη, αλεύρι.
Ακολουθούν προϊόντα από χαρτί όπως χαρτί υγείας, απορρυπαντικά, καθαριστικά οικιακής χρήσης, μαγειρικό λάδι / μαργαρίνες, τσάι.
Το νερό είναι επίσης μεταξύ των προϊόντων με το πιο υψηλό ποσοστό αποθήκευσης, σε αντίθεση με τα αναψυκτικά ενώ τελευταία έρχονται τα οινοπνευματώδη.
Η έρευνα της IPSOS Τουρκίας πραγματοποιήθηκε μεταξύ 13 και 16 Μαρτίου 2020 και χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών (CATI) και συνεντεύξεων μέσω διαδικτύου (CAWI).
Η έρευνα έγινε σε 800 άτομα άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών με περιθώριο στατιστικού σφάλματος ± 3%.

Ιράν: 127 νέοι θάνατοι, 1.411 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Ο αριθμός των νεκρών της επιδημίας Covid-19 στο Ιράν αυξήθηκε κατά 127 τις τελευταίες 24 ώρες για να φθάσει τους 1.812 συνολικά, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Υγείας.
Κατά το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 1.411 νέα κρούσματα του κορονοϊού, που συνολικά φθάνουν τα 23.049.