Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Η Ρωσία διαθέτει τρία φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν εναντίον του κορονοϊού



Επιστήμονες της Ακαδημίας Επιστημών ανέπτυξαν τρία φάρμακα που ίσως βοηθήσουν κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ακαδημίας.


Στην παραγωγή τριών αντιϊκών φαρμάκων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση του COVID-19 έχουν προχωρήσει επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημία Επιστημών, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ακαδημίας και επικεφαλής του τμήματος βιοϊατρικών επιστημών, Βλάντιμιρ Τσεκόνιν.

Ο πρωτοπόρος ακαδημαϊκός δήλωσε πως το αντιϊκό φάρμακο triazavirin, δημιουργήθηκε πριν από χρόνια στο Ινστιτούτο Οργανικής Σύνθεσης στο τμήμα Ουραλίων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Αυτό το φάρμακο εξετάζεται τώρα από Κινέζους επιστήμονες για την ικανότητα του να καταπολεμά τον COVID-19.

«Από σήμερα, ένα ειδικό εισπνεόμενο είναι έτοιμο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την καταπολέμηση μολύνσεων του αναπνευστικού. Είμαι σίγουρος πως θα είναι αρκετό για την αντιμετώπιση του COVID-19. Και φυσικά, έχοντας αυτή τη δυνατότητα, είναι πολύ σημαντικό υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε ο Τσεκόνιν.
Ο Ρώσος ακαδημαϊκός πρόσθεσε πως ακόμα ένα φάρμακο, βασισμένο στο ιαπωνικής κατασκευής favipiravir, έχει δημιουργηθεί από το τμήμα Οργανικής Σύνθεσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ζελίνσκι της Μόσχας και έχει προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται σε ρωσικά στάνταρ.

«Από όσα ξέρω, αυτό το φάρμακο είναι έτοιμο για δοκιμές σε ειδικές κλινικές στη Ρωσία» δήλωσε ο Τσεκόνιν.
Ένα ακόμα αντιϊκό φάρμακο, fortepren, έχει περάσει ήδη από κλινικές δοκιμές και θα εκτιμηθεί η δυνατότητα του να καταπολεμά τον COVID-19.

«Όσο για το fortepren, έχει περάσει όλες τις κλινικές δοκιμές και έχει δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Αυτή τη στιγμή αναμένεται η καταγραφή μετά την οποία θα μπορεί να χορηγηθεί για δοκιμές ώστε να δούμε αν μπορεί να αντιμετωπίσει τον COVID-19» δήλωσε ο Τσεκόνιν.
Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό, οι δοκιμές των τριών αυτών φαρμάκων αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Ακαδημία όσο και για το υπουργείο Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας.

Λογότυπο της εταιρίας Rostec
© SPUTNIK / EVGENY BIYATOV
Ρωσική εταιρία αναπτύσσει φορητό εργαστήριο διάγνωσης κορονοϊού
«Ελπίζω και είμαι βέβαιος πως στο τέλος θα έχουμε το δικό μας αποτελεσματικό φάσμα εμβολίων, όχι μόνο για τον COVID-19, αλλά με την ικανότητα να καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των μολύνσεων από κορονοϊούς» δήλωσε ο Τσεκόνιν.

Πρόσθεσε πως και τα τρία εμβόλια, τα οποία αναπτύσσονται από τρία διαφορετικά ινστιτούτα, έχουν προσελκύσει ήδη το ενδιαφέρον του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας.