Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

«Βόμβα» Χαν: Με τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας θα υπάρξει αλλαγή συνόρων [βίντεο]

Σε μία πρωτοφανή δήλωση προχώρησε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για «αναδιάρθρωση των συνόρων»
της Ελλάδας με την Αλβανία, εφόσον υπάρξει συμφωνία στις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις.

Η δήλωση του επιτρόπου έγινε σε think tank στο Chatam House του Λονδίνου, παρουσία και του υπουργού εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ.
Ο Γιοχάνες Χαν σε αποστροφή του λόγου του μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια ανάλογες με αυτή των Πρεσπών αναφέρθηκε σε αλλαγή των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας.
«Νομίζω την είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, επίσης αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες.
Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες. Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη».
Το Ποτάμι: Θέλουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για φραστικό λάθος
«Ο κ.Χαν θέλουμε να πιστεύουμε ότι υπέπεσε σε ένα φραστικό λάθος, από αυτά που συνηθίζει, μιλώντας για αναδιάρθρωση συνόρων με την Αλβανία. Διαφορετικά τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Αλλά μάλλον είναι αστεία», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Επιτρόπου Χαν.
Αυτή η δήλωση-βόμβα, η οποία χρήζει διευκρινίσεων, έρχεται λίγες ώρες μετά την κατ΄ ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ εμφανίζεται σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας.

Η παρέμβαση του Επιτρόπου Χαν έγινε σε εκδήλωση  του βρετανικού ινστιτούτου Chatham House, στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της Συνόδου για τα Βαλκάνια, σε πάνελ με θέμα «Beyond Berlin: What’s does the next decade hold for the Western Balkans?».

Στο πάνελ μίλησαν ο Επίτροπος Χαν για την διεύρυνση και ο σκοπιανός ΥΠΕΞ Νικολά Ντιμιτρόφ.
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Χαν από το δελτίο ειδήσεων του Σκάι:
 
Aς σημειωθεί ότι ο Γιοχάνες Χαν ήταν παρών στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.



Πηγή: «Βόμβα» Χαν: Με τη συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας θα υπάρξει αλλαγή συνόρων [βίντεο] | iefimerida.gr