Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Οι Τουρκοκύπριοι έβαλαν στην προπαγάνδα τους και την μπάλα

Με τακτική, μεθοδικότητα και όχημα το ποδόσφαιρο, το ψευδοκράτος αναζητεί ταυτότητα και μετέχει σε μη αναγνωρισμένες «διεθνείς» διοργανώσεις!
Από τον
Νίκο Συνοδινό

Mε όχημα το ποδόσφαιρο επιχειρεί το ψευδοκράτος της «Βόρειας Κύπρου» να τύχει διεθνούς αναγνώρισης. Οι Τουρκοκύπριοι κινούνται με τακτική και μεθοδικότητα, προκειμένου να περάσει η προπαγάνδα τους.
Σύμβολα και σημαίες του ψευδοκράτους υψώθηκαν από τους Τουρκοκυπρίους στο Λονδίνο τις προηγούμενες ημέρες, στο μουντιάλ της παγκόσμιας συνομοσπονδίας ανεξάρτητων ποδοσφαιρικών οργανώσεων.


Το παγκόσμιο κύπελλο CONIFA, με χορηγό το μεγάλο γραφείο αθλητικών στοιχημάτων Paddy Power, είναι μια διοργάνωση της Συνομοσπονδίας Ανεξαρτήτων Ποδοσφαιρικών Συνδέσμων, την οποία συναπαρτίζουν περιοχές, εδάφη και κοινότητες από όλο τον κόσμο που δεν αναγνωρίζονται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), καθώς στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν πρόκειται για αναγνωρισμένες, κυρίαρχες ή νόμιμες κρατικές οντότητες.

Η «Βόρεια Κύπρος», με σήμα που περιλαμβάνει τη σημαία του κατοχικού καθεστώτος, ήταν μία από τις ομάδες που συμμετείχαν στη διοργάνωση, η οποία άρχισε την Πέμπτη 31 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουνίου στο γήπεδο του Enfield Town Football Club, το στάδιο «Queen Elizabeth II». Εκεί οι Τουρκοκύπριοι έπαιξαν στον τελικό και έχασαν στα πέναλτι 3-2 (κανονικός αγώνας και παράταση 0-0) από την Καρπαθαλία, την ουγγρική μειονότητα στην Ουκρανία, που αποτελείται από 156.600 πολίτες και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη μειονότητα στη χώρα.
Το σχέδιο των Τουρκοκυπρίων για διεθνή αναγνώριση δεν είναι νέο. Παραμονές του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 μετείχαν στο ανυπότακτο διεθνές ποδοσφαιρικό τουρνουά με τον εύγλωττο τίτλο FIFI Wild Cup, που διοργάνωσε (από τις 29 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου) η Σεντ Πάουλι στο θρυλικό στάδιό της Millerntor. Μετείχαν πέντε ομάδες από λεγόμενα «κράτη» που δεν είχαν διεθνή αναγνώριση: Η Γροιλανδία, το Θιβέτ, η Ζανζιβάρη, το Γιβραλτάρ και η αυτοαποκαλούμενη «Βόρεια Κύπρος», μαζί με τη «Δημοκρατία της St. Pauli». Στον τελικό η αυτοαποκαλούμενη «Βόρεια Κύπρος» νίκησε 2-0 τη Σεντ Πάουλι.


Το ψευδοκράτος είδε την απήχηση που είχε το τουρνουά, παίρνοντας λάμψη από το Μουντιάλ που θα ακολουθούσε, και έτσι στήθηκε η επιχείρηση να δημιουργηθεί η «αντι-FIFA». Το όνομα αυτής CONIFA, ιδρύθηκε δε το 2013. Οπως αναφέρεται στο καταστατικό, αποτελείται από ομάδες που εκπροσωπούν έθνη, μη αναγνωρισμένα κράτη και μειονότητες. Τις οντότητες, δηλαδή, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στη FIFA. Σ' αυτήν συμμετέχουν τα Κατεχόμενα, όπου μάλιστα το 2017 φιλοξενήθηκε η διοργάνωση του... αντι-Εuro, το οποίο έγινε σε τέσσερις πόλεις (Λευκωσία, Αμμόχωστος, Κερύνεια, Μόρφου). Η αυτοαποκαλούμενη «Βόρεια Κύπρος» έχασε στον τελικό στα πέναλτι 5-3 από την Παντανία, περιοχή της Βόρειας Ιταλίας, που έχει κάνει δική της ομοσπονδία ποδοσφαίρου στη λογική της αυτονόμησης της Λέγκας του Βορρά.


Στα Κατεχόμενα είχε γίνει και η κλήρωση για την τελική φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 2018 της CONIFA. Κι αν αναρωτιέστε πώς και γιατί, αρκεί μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας. Αναφέρεται αυτολεξεί: «Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου είναι ένα ανεξάρτητο κράτος που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού στη Μεσόγειο». H λεγόμενη KTFF -η παράνομη ομοσπονδία ποδοσφαίρου των Κατεχομένων- περιγράφεται ως το επίσημο σώμα ποδοσφαίρου στη «Βόρεια Κύπρο».


Για να πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις η προπαγάνδα του ψευδοκράτους, η διοργάνωση του μουντιάλ ανατέθηκε στην Μπαράβα, μια περιοχή στη νοτιοδυτική Σομαλία. Ωστόσο, λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης απόδημων Σομαλών από τη συγκεκριμένη περιοχή στην Αγγλία, αποφασίστηκε ότι αυτή ήταν και η κατάλληλη διοργανώτρια χώρα.
Τα γήπεδα
Συνολικά 11 γήπεδα χρησιμοποιήθηκαν για τις απαιτήσεις του «αντιπαγκοσμίου κυπέλλου». Τα επτά στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα στην επαρχία του Μπερκσάιρ. Τα πιο γνωστά από αυτά είναι το Gander Green Lane της Sutton United, το Hayes Lane της Bromley, to Queen Elizabeth II της Enfield Town και το Arbour Park της Slough Town.


Στο Λονδίνο οι άνθρωποι του ψευδοκράτους είχαν την ευκαιρία να προπαγανδίσουν την ύπαρξή τους ως ανεξάρτητο κράτος. Το παγκόσμιο κύπελλο υπό την αιγίδα της CONIFA έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2014 στην Λαπωνία. Η επιτυχημένη έκβαση αυτών των αγώνων οδήγησε στην καθιέρωσή τους ανά διετία, με τη σκυτάλη να παίρνουν το 2016 η Αμπχαζία και το 2018 η... Αγγλία.

Η CONIFA είναι το κορυφαίο ποδοσφαιρικό όργανο για τις ανεπίσημες Εθνικές ομάδες. Ομάδες που εκπροσωπούν συγκεκριμένους πληθυσμούς, ιστορικές περιοχές και κρατίδια μη αναγνωρισμένα από τη FIFA. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρείται ραγδαία αύξηση αυτού του είδους των ομάδων, με μόνο το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο να κερδίζουν την επίσημη αναγνώριση και παλαιότερα τα Νησιά Φερόε.
Η αντίδραση της κυπριακής ομογένειας στο Ην. Βασίλειο
Η συμμετοχή της λεγόμενης «Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου» του ψευδοκράτους προκάλεσε την αντίδραση της κυπριακής ομογένειας στην Αγγλία, η οποία προέβη σε παραστάσεις και διαβήματα σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρήστος Καραολής ανέφερε σχετικά: «Μιλήσαμε με το δημαρχείο του Enfield και με άλλους δήμους που θα φιλοξενούσαν αυτά τα παιχνίδια και τους πληροφορήσαμε ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από καμιά κυβέρνηση. Συμπεριλαμβανομένης και της βρετανικής. Και γι' αυτόν τον λόγο αυτά τα δημαρχεία δεν έπρεπε να αφήσουν αυτή την ομάδα να παίζει στα γήπεδά τους».
Μάλιστα, εστάλη επιστολή διαμαρτυρίας στον επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου του Enfield, όπως και στη διοίκηση του ποδοσφαιρικού συλλόγου που είχε την ευθύνη χρήσης του γηπέδου.

Στην επιστολή εκφραζόταν η «τεράστια απογοήτευση» από την απόφαση να φιλοξενηθεί σε γήπεδο του Enfield μία ομάδα που αυτοπεριγράφεται ως «Βόρεια Κύπρος».
Στην επιστολή ο Χρ. Καραολής έκανε λόγο για «βαθιά ασέβεια και προσβολή» των προσφύγων και του σημαντικού κυπριακού πληθυσμού του Enfield, και συνέστησε στους ιθύνοντες να αποτρέψουν τη χρησιμοποίηση του γηπέδου «για την προώθηση ενός παράνομου κατοχικού καθεστώτος».

Το δημοτικό συμβούλιο απάντησε ότι το γήπεδο είναι μεν ιδιοκτησίας του δήμου, ωστόσο δεν έχει δικαιοδοσία επί των αποφάσεων που το αφορούν, καθώς έχει παραχωρηθεί με μακροχρόνιο ενοικιαστήριο στον τοπικό ποδοσφαιρικό σύλλογο που κάνει και την κύρια χρήση, δηλαδή την ομάδα Enfield Town FC.

«Το στάδιο “QE II” ανήκει στο δημοτικό συμβούλιο του Enfield αλλά ο αγωνιστικός χώρος, οι περιοχές για τους φιλάθλους γύρω από το γήπεδο και τα συνδεόμενα κτίρια έχουν ενοικιαστεί σε μακροπρόθεσμη βάση στην Εταιρία Φιλάθλων Enfield Town Football Club για χρήση από τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Enfield Town FC», σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο.
Εμπορική συμφωνία
Εκπρόσωπος της διοίκησης του Enfield Town FC δήλωσε στο ΚΥΠΕ: «Ο σύλλογος έχει συνάψει εμπορική συμφωνία με την CONIFA να φιλοξενήσει το στάδιο “QE II” το τουρνουά του ποδοσφαιρικού παγκοσμίου κυπέλλου 2018. Οι ομάδες με άδεια συμμετοχής στο τουρνουά δεν ήταν γνωστές τη στιγμή της αίτησης του συλλόγου και οι επιλογές τους δεν υπόκεινται στη δικαιοδοσία μας. Οποιαδήποτε συγκεκριμένη ανησυχία θα πρέπει να απευθύνεται στους διοργανωτές του τουρνουά».

Ο σύλλογος επισήμανε παράλληλα ότι διοικείται σε εθελοντική βάση, ότι δεν συνιστά πολιτική οργάνωση και ότι επιδιώκει να αντιπροσωπεύει όλες τις εκφάνσεις της τοπικής κοινότητας στο Enfield, προσφέροντας ένα ασφαλές περιβάλλον ώστε όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και εθνικότητας, να απολαμβάνουν το ποδόσφαιρο.

Ο Χρήστος Καραολής κατέστησε σαφές ότι η παροικία δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τους Τουρκοκύπριους ποδοσφαιριστές, επικαλούμενος και τη συμμετοχή τους στην Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Αγγλίας.
«Το παράδειγμα που δίνουμε εδώ στην Αγγλία, στην ΚΟΠΑ, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι παίζουν στις ίδιες ομάδες. Δεν είναι θέμα αυτό να σταματήσουμε τους Τουρκοκυπρίους. Είναι θέμα όταν παίζουν κάτω από τη σημαία του ψευδοκράτους. Αυτό δεν είναι ένα κράτος που αναγνωρίζει η βρετανική κυβέρνηση και γι' αυτόν τον λόγο τα δημαρχεία δεν πρέπει να αφήνουν τέτοια παιχνίδια να προχωρούν».