Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Βίντεο: Ο Αναστασιάδης δηλώνει ότι «η εισβολή έχει ξεχαστεί» και προκαλεί νέες αντιδράσεις

Aυτή είναι η απάντηση στον Κύπριο Πρόεδρο
95χρονη Τουρκοκύπρια υπέδειξε 36 ομαδικούς τάφους αγνοουμένων και ύστερα πέθανε
Ο εκπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Επιτροπή για Αγνοούμενα Πρόσωπα, Πολ Αρνί, αποκάλυψε ότι μια 95χρονη Τουρκοκύπρια,

έδωσε στην Επιτροπή πληροφορίες και έτσι εντοπίστηκαν δύο ομαδικοί τάφοι στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, στους οποίους ήταν θαμμένοι- από το 1974- τριανταέξι Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι.
Η πληροφορία δόθηκε από την Τουρκοκύπρια, λίγο πριν αποβιώσει.
Ο κ. Αρνί, μιλούσε κατά τη διάρκεια δικοινοτικής εκδήλωσης, που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Σλοβακίας στην Κύπρο, στο Λήδρα Πάλας. Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος, Νέστορας Νέστορος και η Τουρκοκύπρια εκπρόσωπος στην Επιτροπή, Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ.
Ο κ. Αρνί είπε ότι «το 2015 η Επιτροπή εντόπισε τα λείψανα 36 ατόμων, χάριν σε μια ηλικιωμένη μάρτυρα που ήταν 95 ετών». Σημείωσε πως, παρά τους όποιους φόβους, αυτή αποφάσισε να μιλήσει γιατί αισθάνθηκε πως αν δεν μιλούσε τη δεδομένη στιγμή, σύντομα θα πέθαινε, «παίρνοντας μαζί της» αυτές τις σημαντικές πληροφορίες.
Λίγους μήνες, αφότου μας μίλησε και μετά που βρήκαμε τα λείψανα αυτών των 36 ατόμων, η γυναίκα απεβίωσε, πρόσθεσε.
«Πολλοί άνθρωποι, που γνώριζαν από πρώτο χέρι πού βρίσκονται χώροι ταφής αγνοουμένων, που παραμένουν άγνωστοι, έχουν ήδη πεθάνει. Οι μάρτυρες που είναι ακόμη ζωντανοί βρίσκονται σε βαθιά γεράματα. Δεν μας έχει μείνει άλλος χρόνος για να τους πείσουμε να μιλήσουν στην Επιτροπή για το καλό όλων των οικογενειών, που ακόμη αναζητούν τους αγαπημένους τους, 55 και 44 χρόνια μετά που χάθηκαν τα ίχνη τους», σημείωσε ο κ. Αρνί.
Και τα τρία μέλη της Επιτροπής υπογράμμισαν τη σημασία του Προγράμματος Εκταφής, Ταυτοποίησης και Επιστροφής Λειψάνων Αγνοουμένων , που εφαρμόζεται από το 2006, και της συνέχισης στήριξής του τόσο από πολιτικής όσο και από οικονομικής άποψης.
Όπως αναφέρθηκε κατά την εκδήλωση, από το σύνολο των 2002 αγνοουμένων, η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής εντοπίσει και αναγνωρίσει τα λείψανα περίπου 900.
Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους Πρέσβεις, ο κ. Αρνί είπε πως η Επιτροπή χρειάζεται επίσης συνεχή οικονομική στήριξη από την ΕΕ, τον μεγαλύτερο χρηματοδότη της, καθώς και από χώρες που θέλουν να βοηθήσουν αυτή τη σημαντική διαδικασία στην Κύπρο.
Επίσης , επεσήμανε πως η Επιτροπή εφαρμόζει τη νέα τριετή στρατηγική της μέσω μιας προσπάθειας για αρχειακή έρευνα και χρήση νέων τεχνολογιών, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 20%.
Ο Ελληνοκύπριος εκπρόσωπος ,Νέστορας Νέστορος, ανέφερε ότι αποτελεί τιμή για αυτόν που είναι μέλος της Επιτροπής και πως είναι πολύ σημαντικό να είσαι επικεντρωμένος σε αυτό που επιδιώκεις. «Για μένα είναι ξεκάθαρο. Εργάζομαι για τις οικογένειες και στις δυο πλευρές και αυτό που ζητούν. Και αυτό που ζητούν είναι μια απάντηση: Τί έγινε με το αγαπημένο τους πρόσωπο. Και πρέπει να τους δώσουμε αυτή τη συγκεκριμένη απάντηση όχι γενικά αλλά πρέπει να είμαστε πολύ-πολύ συγκεκριμένοι προς αυτές τις οικογένειες, ελληνοκυπριακές και τουρκοκυπριακές», επεσήμανε.
Η εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσούκ ευχήθηκε το 2018 να είναι ένα μια καλή χρονιά για την Κύπρο και είπε πως είναι τιμή της που είναι μέλος της Επιτροπής αυτής.
Σημείωσε πως πρόκειται για μια από τις Επιτροπές, που λειτουργούν σε δικοινοτικό επίπεδο, με επιτυχία, στο νησί όπως αυτή για την Πολιτιστική Κληρονομιά. Χαρακτήρισε τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του Προγράμματος της Επιτροπής ως «μια εξαιρετική επιτυχία υπό τις περιστάσεις».
 

Σε συνέντευξη του ο Κύπριος Πρόεδρος σημειώνει μάλιστα ότι και τα συνθήματα όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» δεν έχουν ανταπόκριση στη διεθνή κοινότητα 

Μετά την δήλωση του για το όνομα των Σκοπίων, ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, προκαλεί νέες αντιδράσεις με δηλώσεις του για το Κυπριακό .Μιλώντας στο  Ράδιο Πρώτο, ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στις διεθνείς διεργασίες για τη λύση του Κυπριακού «δεν έχει σημασία αν γίνεται αναφορά στην εισβολή και κατοχή», καθώς «η εισβολή έχει ξεχαστεί εδώ και χρόνια και μιλάμε για λύση του Κυπριακού προβλήματος».
Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ωστόσο ότι ποτέ κατά τις διαπραγματεύσεις δεν παραγνωρίστηκε πως πρόκειται «περί παρανόμου επεμβάσεως της Τουρκίας», σημειώνοντας ότι σημασία δεν έχει «πώς ονομάζεται η παράνομος ενέργεια ή η ανάγκη λύσης του Κυπριακού προβλήματος». 
Στην παρατήρηση ότι σε μια διαπραγμάτευση οι λέξεις έχουν σημασία, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε λέγοντας όμως ότι «μέσα από δικές μας ενέργειες, λαϊκισμούς και τα εύκολα ζητήματα, ωθήσαμε τον κυπριακό λαό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο αναγνώρισε ότι ακόμα και η επιτροπή αποζημιώσεων δεν είναι παρά ένα τουρκικό ένδικο μέσο».

Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ «υιοθέτησε την δική μας θέση ότι χωρίς λύση των θεμάτων εγγυήσεων, επεμβατικών δικαιωμάτων και στρατού» δεν λύνεται.

Ερωτηθείς για τα συνθήματα που συνδέοντα με το Κυπριακό όπως το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι» και το «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους» και κατά πόσο αυτά τα συνθήματα μπορούν να λειτουργήσουν σήμερα, απάντησε «δυστυχώς όχι».

«Αυτά ήταν απολύτως συμβατά στα πρώτα χρόνια, προτού δημιουργηθούν τετελεσμένα. Μετά από τόσα χρόνια, απλά δεν επηρεάζουν, διότι έχουν δημιουργηθεί δυστυχώς καταστάσεις και δεν είναι από αυτά που εξαρτάται η λύση ή όχι του Κυπριακού. Δεν ξεχνούμε βεβαίως και διεκδικούμε μια λύση», είπε.

Όσον αφορά στο σύνθημα «Όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους», είπε ότι κάποτε αυτό είχε εφαρμογή.

«Σήμερα έχει εφαρμογή;» διερωτήθηκε ρητορικά.

Δείτε τη συνέντευξη του προέδρου της Κύπρου και τις επίμαχες δηλώσεις του στο 23.08