Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

Δεν φεύγουν οι Αμερικανοί από τη Μανμπίτζ της Συρίας: Πιθανότητα εμπλοκής με Τούρκους

Τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα αποσυρθούν από την πόλη Μανμπίτζ, μια στρατηγικής σημασίας τοποθεσία στη βόρεια Συρία, μετέδωσε  το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο τον επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM) των αμερικανικών δυνάμεων.
Η απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Μανμπίτζ «δεν είναι κάτι που εξετάζουμε», δήλωσε ο στρατηγός Τζόσεφ Βότελ.
Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες κινδυνεύουν να έρθουν αντιμέτωποι με τον τουρκικό στρατό, ο οποίος διεξάγει από τις 20 Ιανουαρίου επιχείρηση στη βόρεια Συρία και συγκεκριμένα στην περιοχή Αφρίν με στόχο να εκδιώξει από εκεί τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι όμως έχουν τη στήριξη των ΗΠΑ.
Η Μάνμπιτζ βρίσκεται βορειοανατολικά του Χαλεπιού και περίπου 40 χιλιόμετρα νότια της Τζαραμπλούς, που είναι στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Παρά τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον, που είναι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις προς τα ανατολικά, κυρίως την πόλη Μάνμπιτζ, όπου οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στρατιώτες.