Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ο UCK οργανώνει έως σήμερα το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας..απο Διοικητής, Πρωθυπουργός με τις ευλογίες της Ε.Ε

Από τις τάξεις του UCK στην πρωθυπουργία του Κοσόβου ο Χασίμ Θάτσι
Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρώην διοικητή του UCK Χασίμ Θάτσι αναλαμβάνει να οδηγήσει το Κοσσυφοπέδιο στην ανεξαρτησία, στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Την ίδια ώρα, η σλοβενική προεδρία συγκροτεί ειδική ομάδα εργασίας για την προσέγγιση του Βελιγραδίου με την ΕΕ.

Η κυβέρνηση συνασπισμού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης την Τετάρτη -ήδη επανεξελέγη στην προεδρία ο Φατμίρ Σεϊντίου με 68 ψήφους. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου υπό τον Θάτσι, που αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές του Νοεμβρίου, θα κυβερνήσει μαζί με τον βασικό αντίπαλό του, τη Δημοκρατική Λίγκα του Κοσόβου υπό τον Σεϊντίου.
Αμέσως μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο, ο Χασίμ Θάτσι σε δηλώσεις του προς τον Τύπο διαβεβαίωσε ότι θα διακηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου «σε λίγες εβδομάδες».
Ο 39χρονος Χασίμ Θάτσι θα ηγηθεί της πορείας του Κοσόβου προς μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, πορεία που υποστηρίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και ισχυρές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, παρά την οργισμένη αντίδραση της Σερβίας και της Ρωσίας. Ο Θάτσι θα είναι ο πέμπτος πρωθυπουργός του Κοσόβου αφότου κατέστη προτεκτοράτο του ΟΗΕ.
Η ανεξαρτησία είναι η βασική προτεραιότητα του πρώην διοικητή του αλβανικού αντάρτικου στρατού, πάντως έχει δηλώσει πως θα συντονίσει τις κινήσεις του με εκείνες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Διπλωμάτες από τη Δύση είχαν ζητήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού στο Κόσοβο, θεωρώντας ότι θα αποτελέσει εγγύηση για τη σταθερότητα καθώς η επαρχία κινείται πιο κοντά στην ανεξαρτησία.
Οι φόβοι εθνικιστικής στροφής των Σέρβων στις κάλπες εξαιτίας της δρομολογούμενης απόσχισης του Κοσόβου ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που απέφυγε η ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών να λάβει απόφαση για το ζήτημα αυτής καθαυτής της απόσχισης και αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου.
Οι βουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στις αρχές του 2007 στη Σερβία έφεραν πρώτη δύναμη το εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα και χρειάστηκαν μήνες για να μπορέσουν τελικά οι φιλοδυτικές δυνάμεις να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, απομακρύνοντας τους υπερεθνικιστές από την εξουσία.
Ομάδα εργασίας για τη Σερβία συγκροτεί η ΕΕ
Τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας που θα παρακολουθεί την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προσέγγισης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρι Ρούπελ μετά από συνομιλίες που είχε στη Λιουμπλιάνα με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για τη Διεύρυνση, Όλι Ρεν και την επίτροπο Εξωτερικών Σχέσεων Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ.

Ο Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, τόνισε ότι συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί ειδική ομάδα εργασίας (task force) για τη Σερβία, ανάλογη της συμβουλευτικής ομάδας εργασίας για την Κροατία που είχε συσταθεί πριν από πέντε χρόνια για να προλειάνει το έδαφος για τη συνεχή παρακολούθηση της προόδου της χώρας.
Ο Σλοβένος υπουργός διευκρίνισε ότι δεν έχει καθοριστεί η σύνθεση της ομάδας εργασίας, σημείωσε όμως ότι σε αυτή θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της Σλοβενίας, της χώρας που θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ την επόμενη περίοδο, καθώς και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αποστολή της ομάδας εργασίας θα είναι να καταστήσει δυνατή την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προσέγγισης στην ΕΕ, να εντατικοποιήσει τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) και να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπογραφεί η Συμφωνία σύνδεσης και Σταθεροποίησης μεταξύ Σερβίας και ΕΕ.

Σχολιάζοντας δηλώσεις Σέρβων αξιωματούχων, οι οποίοι αποκλείουν την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ αν στο Κόσοβο αναπτυχθεί αποστολή της ΕΕ, ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η λογική των συγκεκριμένων δηλώσεων είναι λανθασμένη, καθώς η Σερβία είναι εκείνη που επιθυμεί να προσχωρήσει στην Ένωση.
Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος της ΕΕ Κριστίνα Νάγκι συμβούλευσε τη Σερβία να μην συναρτά το θέμα του Κοσόβου με την υπογραφή του Συμφώνου Σύνδεσης με την Ένωση. Η εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχόλια του Β.Κοστούνιτσα ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ των σχέσεών της με το Βελιγράδι ή με την Πρίστινα, δήλωσε ότι «το Σύμφωνο Σύνδεσης διαπραγματεύτηκαν η ΕΕ και η Σερβία ως ισότιμοι εταίροι και δίχως προκαταλήψεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου».
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Όλι Ρεν, επίτροπο της ΕΕ για την Διεύρυνση, τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να συζητούμε οποιαδήποτε συμφωνία, η οποία θα συσχετίζει το ένα ζήτημα με το άλλο, διότι αυτά είναι ασύνδετα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό