Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αυτο που έπρεπε να κάνει η Ελλάδα το κάνει η Αλβανία

Παρότι η Αλβανία έχει φιλοδοξίες να αναπτύξει νέους τομείς εξόρυξης πετρελαίου από τη θάλασσα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανέφερε σε συνέδριο  ότι υπάρχουν 13 περιφέρειες για διενέργεια έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ξηρά και στη θάλασσα. 
Μεταξύ αυτών είναι η περιφέρεια ή μπλοκ «Ιόνιο 5» που είναι πετρελαιοφόρος ζώνη και ανήκει στο Ιόνιο πέλαγος, νότια της χώρας, στα σύνορα με την Ελλάδα.
Ο σχετικός χάρτης που ήρθε πάλι στο προσκήνιο, υπήρχε ήδη, και παραδίδονταν από τη μία κυβέρνηση στην άλλη.
Αυτό ο χάρτης, χρονολογείται, μάλλον, το 1988, επειδή κάπου από το 1985 ή το 1986 είχε δημιουργηθεί μια θέση διευθυντική για τους υδρογονάνθρακες που ασχολούνταν με διαπραγματεύσεις για παραχώρησης της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, δύο τομείς που είναι ξεχωριστοί όπως σε όλον τον κόσμο.
Ο χάρτης αυτός δόθηκε στη δημοσιότητα κατά τη χρονική στιγμή που υπήρχε σεβασμός στα θαλάσσια σύνορα της Αλβανίας» όπως είχε δηλώσει στις 28 Απριλίου του 2010 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας, Pajtim Bello.
Παρά το γεγονός ότι από το 1988, έχει περάσει πολύς χρόνος, φαίνεται ότι οι έρευνες στην περιοχή δρομολογήθηκαν πριν από περίπου οκτώ χρόνια, όταν η αλβανική κυβέρνηση εκείνης της εποχής είχε καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία με εταιρεία του εξωτερικού και αναμένονταν να ξεκινήσει η έρευνα.
Η πρωτοβουλία, όμως αυτή, προκάλεσε  τις διεκδικήσεις της ελληνικής πλευράς, η οποία πριν από δύο χρόνια αργότερα, ξεκίνησε ένα σχέδιο για εξόρυξη πετρελαίου σε θαλάσσια ύδατα.
Η ζώνη πετρελαίου στο νότιο μέρος της χώρας ξεκινά από την άκρη της χερσονήσου Καραμπουρούν και καταλήγει στο νότιο άκρο της Αλβανίας. Είναι μια περιοχή 2.400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε 20 μπλοκ στα οποία θα απονέμει παραχώρηση για έρευνα πετρελαίου στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τις συντεταγμένες του ‘Μπλοκ 1’ της Αλβανίας, είναι κοντά στο νησί της Κέρκυρας. Αυτό το οικόπεδο απλώνεται σε μια έκταση 1.801 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Και τα δύο οικόπεδα αλληλο-καλύπτουν  μια έκταση περίπου 26 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
 
Αλλά, ενώ τα αλβανικά οικόπεδα βρίσκονται εντός των χωρικών υδάτων της Αλβανίας οι ελληνικές αρχές αξιώνουν έναν νέο καθορισμό των υδάτινων συνόρων με την Αλβανία με τον οποίο υπήρξε μια συμφωνία με την Αλβανία, αλλά ανατράπηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας.
Παρά το γεγονός ότι τα σύνορα καθορίζονται και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτά, ο ισχυρισμός των Ελλήνων, περιορίζει τις αναζητήσεις μας και κρατούν σε ομηρία τα αλβανικά ύδατα. Εάν αυτή η περιοχή έχει ενταχθεί για έρευνα πετρελαίου, ενώ βρίσκεται εν εξελίξει η ελληνική απαίτηση, δεν επιβεβαιώθηκε από τις αλβανικές αρχές, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.