Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πόσο υπερήφανοι είμαστε οταν συνεργαζόμαστε στρατιωτικά με το Ισραήλ;

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ζουμε με τις βόμβες που έχουμε  ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.»
Χαρά και γιορτή έγινε στην οικογένεια  Νάσερ που κατάφερε να απαλλαγεί από μη εκραγείσα  βόμβα στο σπίτι τους στο Μπέιτ Χανούν στη Λωρίδα της Γάζας.
Δημοσιογράφος στη Ραμάλλα αναφέρει ότι «οι ήχοι της μουσικής και της χαράς ακούγονταν από το σπίτι  της οικογένειας Νάσιρ μετά την απαλλαγή τους από τη βόμβα, η οποία είχε μήκος 3 μέτρα και ζύγιζε έναν τόνο». Προσθέτει ότι η οικογένεια  Νάσιρ είναι μια από τις 40 οικογένειες της Λωρίδας της Γάζας που  εξακολουθούν  να ζούν  με τις ισραηλινές βόμβες μέσα  στα σπίτια τους.
Το άρθρο επισημαίνει ότι η οικογένεια Νάσιρ , η οποία αποτελείται από 18 άτομα ζεί στο ίδιο σπίτι, αν και υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στη γη μέσα στο  καθιστικό τους αλλά και μια  βόμβα ανάμεσά τους.»
Η οικογένεια  Νάσιρ είπε ότι  διακινδύνευσαν τις ζωές των παιδιών που  ζούσαν με μια βόμβα που θα μπορούσε να εκραγεί ανά πάσα στιγμή, αλλά δεν είχαν  χρήματα για να πληρώσουν το ενοίκιο σε άλλο σπίτι.
Ο Φαντέλ Νασίρ δίπλα στη βόμβα
Ο Φαντέλ Νασίρ δίπλα στη βόμβα
Ο δημόσιος υπάλληλος Fadel Nassir που χρηματοδοτείται από τη Φατάχ, δεν μπορεί να εργασθεί στην  ελεγχόμενη από τη Hamas ζώνη στη Γάζα, αν και εξακολουθεί να λαμβάνει το μισθό του. Όμως, δεν μπορεί να διαθέσει 600 δολάρια που απαιτούνται ακόμα και για το πιο μικρό διαμέρισμα, που πριν τον πόλεμο στοίχιζε  150 δολάρια. Σχεδόν μηδαμηνή  η ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο του περασμένου καλοκαιριού με το κόστος των ενοικίων να έχει αυξηθεί λόγω των καταστροφών και της αυξημένης ζήτησης κατά 200%.
«Φυσικά, και ανησυχούσαμε [για τη βόμβα] όλη την ώρα. Πήγαμε στις αρχές πολλές φορές και τελικά μας έστειλαν στον Ahmed, ο οποίος είναι ειδικός σε αυτά τα πράγματα »
Ο ιδιώτης εμπειρογνώμονας  βομβών Ahmed Miat, η ομάδα του οποίου αποξήλωσε και μετέφερε τη βόμβα, είπε ότι είχε αποκτήσει την αρχική εμπειρία  της δουλειάς στη Γερμανία. Μετά μελέτησε τη μηχανική και έγινε αυτοδίδακτος  στην εξουδετέρωση των βομβών. Μέχρι τώρα έχει απομακρύνει βόμβες από δυο σπίτια στη Γάζα και υπάρχει λίστα αναμονής για την παροχή των υηρεσιών του. 
19-Gaza-Bomb-Disposal-1
Κάθε απομάκρυνση βόμβας  κοστίζει  5000 δολάρια, για τους μισθούς των 18 ανδρών της ομάδας του και την δαπάνη μίσθωσης του κατάλληλου εξοπλισμού. Αυτά τα χρήματα τα βάζει από την τσέπη του από εργοστάσιο που διατηρούσε στην Shujaiya και που καταστράφηκε από τους  Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές .
 «Έχω ακόμα κάποια χρήματα  και αν χρειαστεί θα τα δαπανήσω για να βοηθήσω και άλλους ανθρώπους. Το υπουργείο εδώ δανείζει μερικές φορές μας δανείζει μπουλντόζες . Ζήτησα από τον ΟΗΕ  βοήθεια, αλλά δεν πήρα καμιά απάντηση.»
»Μας πήρε 13 ημέρες για την κατασκευή ενός τούνελ κάτω από αυτό το σπίτι με υποστηλώματα για να σύρουμε έξω τη βόμβα. Θα μας πάρει άλλες τρεις εβδομάδες για να ενισχύσουμε  τον σκελετό της οικοδομής , ώστε το σπίτι να μην καταρρεύσει».
3910228065
Η Al-Aqsa TV, που ανήκει στη Χαμάς, είχε θελήσει να κινηματογραφήσει την βόμβα που απομακρύνεται από την κατοικία Νασίρ, αλλά ο κ Miat αρνήθηκε. «Αν το δεχόμουν, η Χαμάς θα το χρησιμοποιούσε για  να διεκδικήσει χρήματα. Γιατί θα πρέπει να τους το επιτρέψω αφού έκαναν τόσα λίγα  για να βοηθήσουν; »
Περισσότερα από 100.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου και περίπου 40.000 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι  άστεγοι.
Ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης έχει ξεκινήσει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε για 5,4 δισ δολάρια οικονομική ενίσχυση. Αλλά λιγότερο από το 3,9% του υλικού ανοικοδόμησης  έχει διατεθεί. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι χωρίς επαρκείς ελέγχους ασφαλείας, το υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς. Η Φατάχ κατηγορεί τη Χαμάς ότι αρνήθηκε να παραιτηθεί από τον έλεγχο της ασφάλειας των συνόρων. Η Χαμάς λέει ότι οι Ισραηλινοί  εσκεμμένα κρατούν τους κατοίκους της Γάζας σε κατάσταση ένδειας και η Φατάχ καταγγέλει ότι η Χαμάς παίζει πολιτικό παιχνίδι με τις ζωές των Παλαιστινίων. (ramallah city/independent)
dimpenews.com