Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κάνουμε πίσω στο Καστελλόριζο!

ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ σε μια ακόμη μεγάλη εθνική υποχώρηση, ανάλογη μʼ εκείνη στα Ύμια, ετοιμάζεται να βάλει ο Γ. Παπανδρέου! Σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, έχει συμφωνήσει να μην αντιδράσει στις σχεδιαζόμενες από την Τουρκία έρευνες εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας του Καστελλόριζου.
Η απόφασή του αυτή θα ενισχύσει τις επεκτατικές βλέψεις της γείτονος στο Αιγαίο, ενώ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει απαρχή δεινών για τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια.
Tο θέμα συζητείται ως δεδομένο μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για τις συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη, σε πολιτικό αλλά κυρίως σε εθνικό επίπεδο. Ορισμένοι μάλιστα σημειώνουν ότι στη ΔΕΘ ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έρευνες που πρόκειται να κάνει η χώρα μας στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, αλλά απέφυγε επιμελώς να μιλήσει για το Αιγαίο. Μιλούν για λάθος και ότι με τον τρόπο αυτόν είναι σαν να ανάβει «πράσινο φως» στην Άγκυρα στο Αιγαίο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΑΟΖ του Καστελλόριζου, την οποία οι Τούρκοι αμφισβητούν ευθέως, εφάπτεται με τις αντίστοιχες της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Διπλωματικοί παράγοντες αποδίδουν την «άτακτη υποχώρηση» του κ. Παπανδρέου στις πιέσεις που δέχεται από το εξωτερικό, αλλά και στην... πάγια αδυναμία του να επιδείξει σκληρή στάση στα εθνικά θέματα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέχρι σήμερα απέφυγε να πάρει δημόσια θέση στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία «απείλησε» μέχρι και με πόλεμο την Κύπρο αν προχωρούσε στη γεώτρηση. Αντʼ αυτού ανέλαβε να μιλήσει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, στις δηλώσεις του οποίου ελάχιστη σημασία έδωσαν οι γείτονες. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στην προσπάθειά τους να υποβαθμίσουν τη σημασία των εξελίξεων, υποστήριζαν ότι με το να μην αντιδρά η Ελλάδα στις τουρκικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου δεν σημαίνει ότι θέτει σε αμφισβήτηση την ελληνικότητα του ακριτικού νησιού.

Μιλιά από τον πρωθυπουργό!
Η προκλητική, αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική πολιτική «κανονιοφόρου» στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο που ακολουθεί η Τουρκία έχει κυριολεκτικά παγώσει την Αθήνα.
Υπάρχει πολιτικό κενό έναντι των τουρκικών προκλήσεων, που καταγράφεται με την «αφωνία» του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και την παντελή απουσία του από τις εξελίξεις, που δεν είναι άσχετη με την επιλογή του να μην κοντράρει στις προκλήσεις τον Ερντογάν. Αφωνία που ουσιαστικά δείχνει ότι η Αθήνα φοβάται πως η Άγκυρα θα χτυπήσει σκληρά στον «αδύναμο κρίκο του συστήματος», που είναι το Αιγαίο και πρωτίστως το Καστελλόριζο.

Η κινητικότητα των Τούρκων δεν βρίσκει την ανάλογη απάντηση από την Αθήνα.
Όπως λένε χαρακτηριστικά διάφοροι διπλωμάτες και στρατιωτικοί, «η Άγκυρα αποθρασύνεται καθημερινά και κλιμακώνει τις προκλήσεις της, γιατί τουλάχιστον πολιτικά δεν παίρνει ισχυρή απάντηση από την Αθήνα – απάντηση αποφασιστηκότητας». Σημειώνουν δε πως ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει βγει μπροστά και δίνει το στίγμα της πολιτικής της Άγκυρας και των προθέσεών της συνεπικουρούμενος από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του όπως ο Νταβούτογλου, ο Μπαγίς κ.ά., εδώ ο Παπανδρέου δεν λέει κουβέντα, δεν θέτει κόκκινες γραμμές στην τουρκική προκλητικότητα.
Ενδεικτικό της αμηχανίας, του άγχους και του φόβου της κυβέρνησης μπροστά σε αυτές τις καταιγιστικές εξελίξεις και την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, είναι και το γεγονός ότι «πάγωσαν» οι περιβόητες διερευνητικές επαφές που πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δέκα χρόνια για το θέμα του Αιγαίου και το ενδεχόμενο υπογραφής συνυποσχετικού για την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Άγνωστο παραμένει για την ώρα και το τι θα απογίνει με ένα ακόμα πολυδιαφημισμένο θέμα, τη σύγκληση δηλαδή του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, που έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα στην Άγκυρα και στο οποίο υποτίθεται ότι θα μεταβεί και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση τηρεί περίεργη σιγή ιχθύος για το θέμα και είναι ενδεικτικό ότι δύο φορές ματαίωσε τη συζήτηση στη Βουλή ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή, για το αν θα μεταβεί ή όχι ο πρωθυπουργός στην Τουρκία για τη Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας.

paron.gr