Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος αναρωτιέται, που είναι η εκκλησία;

Η Ελλάδα μας Κλυδωνίζεται…
Σε άλλο σημείο της πολυσέλιδης επιστολής, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, τονίζει:
«Η Πατρίδα μας, η Ελλάδα, κλυδωνίζεται. Η οικονομική κρίση συνοδεύεται από την κρίση των αξιών και των θεσμών.
 Έχουμε απολέσει μέρος της πολιτικοοικονομικής κυριαρχίας μας και διαβλέπομε όλοι κινδύνους και δια την εδαφική ακεραιότητα μας!
Οι πολιτικοί άνδρες της Χώρας μας θα πράξουν το καθήκον των μέσα εις τα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, και ο λαός μας θα επιδείξει υπομονή και φιλοπατρία.»
«Το χρέος ημών των πνευματικών ποιμένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος ποιό είναι; Να μείνωμεν αδρανείς; Μη γένοιτο. Ως Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ως μεγάλη Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας είναι απόλυτος ανάγκη να ανοίξουμε φωτεινάς διόδους εις τα δρώμενα της εποχής μας δια το γενικό συμφέρον του λαού μας και την σωτηρίαν της Πατρίδος μας. Η Ελλάδα χωρίς την Ορθόδοξον Εκκλησίαν δεν δύναται να ορθοποδήση και δεν δύναται να υπάρξει», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος.
Πού είναι η Εκκλησία;
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρακάτω θέτει προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους Αγίους Αρχιερείς, τους εξής προβληματισμούς:
«Πως είναι δυνατόν οι πνευματικοί ποιμένες της Εκκλησίας να μένωμεν αδιάφοροι η σιωπηλοί, όταν οι πιστοί μας ερωτούν: Που είναι η Εκκλησία; Γιατί δεν ομιλεί; Γιατί δεν μας διαφωτίζει; Γιατί δεν μας παρηγορεί; Γιατί η Εκκλησία μας δεν μας δίδει κατευθύνσεις; Γιατί δεν κηρύσσει με λόγους και έργα «Ιησούν Χριστόν εγηγρερμένον εκ νεκρών». Καλά είναι τα συσσίτια και ευχαριστούμεν, αλλ΄ «ουκ επ’ άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος…» (Λκ. δ’ 4).

- Που βαδίζει σήμερα η Ορθόδοξη χριστιανική Ελλάδα, η χώρα των πολιτισμών, των θυσιών και των αγαθών προθέσεων της προς όλον τον κόσμο; Γιατί άλλαξε άλλαξε η ψυχολογία του λαού μας; Τι σημαίνει βαδίζομε δια μια παγκόσμιον οικονομική διακυβέρνηση, όπως ήδη φαίνεται; Μήπως όλα δεικνύουν ότι θα αλεσθούμε ως λαός εις τον μύλο της Παγκοσμιοποιήσεως;

- Η ανάγκη της πλήρους, σαφούς και ακριβούς διαφωτίσεως του ελληνικού λαού δια την περιώνυμο εκκλησιαστική περιουσία, είναι έργο πρώτης επιλογής της Εκκλησίας μας, επειδή είναι το ισχυρότερο όπλο των κατηγόρων κατά της Εκκλησίας, με την μέθοδο των Εγκυκλίων και των φυλλαδίων «Προς το Λαό» δεν λύνεται το ζήτημα.

- Η αναστολή των χειροτονιών δια τη ανάδειξη των νέων ιερέων – στελεχών της Εκκλησίας έχει λυπήσει όλη την κοινωνία και τον ιερό κλήρο…. Ουδέποτε εις τους παρελθόντας αιώνας υπήρξε τοιούτον μέτρο.

- Η Κάρτα του Πολίτου είναι ένα επίμαχο ζήτημα για τους Έλληνες Χριστιανούς. Υπό την Δ.Ι.Σ. εγένοντο και επιτροπές και συνεδρίες. Το αποτέλεσμα είναι ότι το Νομοσχέδιο για την Κάρτα κατετέθη εις την Βουλή, χωρίς να έχει τεθεί υπ΄όψιν της Εκκλησίας. Το θέμα είναι επείγον και σοβαρότατον.

- Η Νεότητα και οι ευθύνες της Εκκλησίας, δηλαδή όλων ημών…

- Η πολιτική κηδεία και η καύση των νεκρών… Είναι αναγκαία η σαφής θέση της Εκκλησίας επί του θέματος…

- Τα Εθνικά Θέματα είναι πόθος, πόνος, καημός και αγωνία όλων των Ελλήνων και προ πάντων των κατοίκων των ακριτικών περιοχών Μακεδονίας, Θράκης και των νήσων του Αιγαίου. (Ο κ. Άνθιμος στη επιστολή καταγράφει τα σημαντικότερα εθνικά προβλήματα της Ελλάδος).

Το Μεταναστευτικό ζήτημα
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα της Ελλάδος ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, μεταξύ άλλων τονίζει ότι «είναι το οξύτερο εν συγκρίσει προς τα άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη τα οποία δέχονται μετανάστες.»
«Το Μεταναστευτικό το έθεσα πρώτος, ως επικίνδυνο πρόβλημα δια την Ελλάδα από τηλεοράσεως. Επεσήμανα ότι η Αθήνα καταστρέφεται και η Ελλάς αλλοιώνεται. Και τι δεν ήκουσα την επομένη από τους ψευδοπροοδευτικούς των Αθηνών, ότι δηλαδή είμαι Εθνικιστής, «ρατσιστής», και τα παρόμοια», υπογράμμισε ο κ. Άνθιμος.

Για την Αποστολική Διακονία
Κλείνοντας την επίστολή του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, αναφέρεται στην «Αποστολική Διακονία» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο κ. Άνθιμος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αισθάνομαι το χρέος να θέσω και εν επί πλέον κεφάλαιο της εσωτερικής κεντρικής Διοικήσεως της αγίας ημών Εκκλησίας, το οποίον ακούει εις το πασίγνωστο όνομα «Αποστολική Διακονία». Ιδρυμένη από το 1936 με ανανεωτικάς προσαρμογάς δια των Α.Ν. 2169/1940, 976/1946, 126/1969 και του Κανονισμού 3/1969, η Α.Δ. επετέλεσε, κατά περιόδους σημαντικό έργο.»
«Σήμερον ο σημαντικώτατος αυτός Οργανισμός είναι κυρίως Εκδοτικός Οργανισμός εκτυπώσεως και πωλήσεως βιβλίων, ο οποίος καλύπτει τα οικονομικά ελλείμματα του εκ των εισφορών των Ιερών Μητροπόλεων. Υπάρχουν δυνατότητες αναμορφώσεως και εκσυγχρονισμού της «Αποστολικής Διακονίας» δια τον αποδοτικότερο και ευρύτερο ευαγγελισμό του λαού μας», προσθέτει επίσης ο κ. Άνθιμος.

απόσπασμα επιστολής
romfea.gr