Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Εμπορευματοποιούν τις μεταμοσχεύσεις!

Κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση έδειξαν οι συνοδικοί Μητροπολίτες για τις αλλαγές που προωθεί στο καθεστώς των μεταμοσχεύσεων, ενώ παραμένει «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» για την αποποινικοποίηση στην ουσία της χρήσης ναρκωτικών που προωθείται με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή
Στην προτελευταία της συνεδρίαση με τη συγκεκριμένη σύνθεση –αφού από τον Σεπτέμβριο θα έρθουν οι επόμενοι 12 συνοδικοί Μητροπολίτες– η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να «δείξει τα δόντια της» στην κυβέρνηση.
Ανακάλεσε τον εκπρόσωπό της στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, διαμαρτυρόμενη επειδή αγνοήθηκαν παντελώς οι θέσεις της.
Ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος επέλεξε την οδό της ρήξης. Ήθελε με τον τρόπο αυτό να εκφράσει δημόσια την έντονη διαφωνία της στη ρύθμιση που καθιστά όλους τους Έλληνες δυνάμει δότες.
Επίσης ο Αρχιεπίσκοπος και οι συνοδικοί Μητροπολίτες αποφάσισαν να ενημερώσουν τον λαό με εγκύκλιο που θα παρουσιάζει τις θέσεις της Εκκλησίας, η οποία σε ανακοίνωσή της δήλωσε πως «υποστηρίζει την αξία της φιλαλληλίας και της προσφοράς ζωής, αλλά αρνείται την εικαζόμενη συναίνεση και την ιδιωτικοποίηση των μεταμοσχεύσεων».

Η ΔΙΣ αποφάσισε να περάσει σε πιο επιθετική πολιτική, βλέποντας ότι η γνώμη της σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν άμεσα τον λαό αγνοείται συστηματικά, παρότι η Εκκλησία έχει συγκεκριμένες και πάγιες θέσεις στα θέματα των ναρκωτικών, των μεταμοσχεύσεων κ.λπ.
Ειδικά στο θέμα των μεταμοσχεύσεων και της βιοηθικής έχει να επιδείξει πολύ σπουδαίο έργο.
Και αυτό χάρη στην εξειδίκευση και τη μεγάλη συμβολή του Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, που ασχολείται πολλές δεκαετίες με αυτά τα θέματα.
 Η Εκκλησία έχει όχι μόνο καταθέσει τις απόψεις της πριν καν η Πολιτεία αντιληφθεί την ύπαρξη τέτοιων προβλημάτων, αλλά έχει «ανοίξει τα μάτια» ακόμη και στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και τους βουλευτές. Ήταν επόμενο τα μέλη της ΔΙΣ να βγουν από τα ρούχα τους βλέποντας πως αγνοήθηκαν πλήρως οι θέσεις τους, χωρίς να ζητηθεί από την κυβέρνηση να καταθέσει η Εκκλησία τη δική της εναλλακτική πρόταση.

Αντίθετα, πέρασε «στα μουλωχτά» ένας νόμος που προωθεί ένα διαφορετικό καθεστώς για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα.
«Ο νόμος προσεγγίζει χοντροκομμένα το επίμαχο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Όλοι θεωρούνται δότες χωρίς εξαιρέσεις. Τα ζητήματα που τίθενται είναι νομικής και ηθικής φύσης. Δεν λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες ενός τόσο λεπτού θέματος για την ανθρώπινη ύπαρξη» διευκρινίζει μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιεράς Συνόδου.
«Ήταν επόμενο η Ιερά Σύνοδος να αντιδράσει με αυτόν τον τρόπο, δείχνοντας την ενόχλησή της, γιατί με τον νέο νόμο για τις μεταμοσχεύσεις ουσιαστικά ανοίγουν τον δρόμο στην εμπορευματοποίησή τους»!

Κόντρα και για τα ναρκωτικά
Ως προς το νομοσχέδιο που αποποινικοποιεί, επί της ουσίας, τα ναρκωτικά η ΔΙΣ εξουσιοδότησε τα μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ποιμαντικών Θεμάτων να παρακολουθούν ανελλιπώς το θέμα και να παρέμβουν κατά τη διαβούλευση του νομοσχεδίου. Με λίγα λόγια εξουσιοδότησε την αρμόδια επιτροπή να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις διεργασίες και την Ιερά Σύνοδο με τη νέα σύνθεση να πράξει αναλόγως από το φθινόπωρο, που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά «έπιασε στον ύπνο» τους ιεράρχες, που περνούσαν τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στις επαρχίες τους. Ο μόνος που αντέδρασε έντονα ήταν ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του διερωτήθηκε αν στην κυβέρνηση «έχουν χάσει τα λογικά τους». «Μόνο παράφρονες διάνοιες πρέπει να έβγαλαν την απόφαση της αποποινικοποίησης των ναρκωτικών» λέει ο Μητροπολίτης, μιλώντας για σίγουρη δολοφονία του έθνους και καιροσκόπους πολιτικούς που κρύβονται από πίσω.

paron.gr