Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Στην προεδρία του Κοσσόβου ο χρηματοδότης του UCK.

Tο Κόσοβο απέκτησε μεγιστάνα πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις αρχές της εβδομάδας το Κοινοβούλιο στην Πρίστινα εξέλεξε θεματοφύλακα του πολιτεύματος, το πιο «γερό πορτοφόλι» του αλβανικού έθνους. Ο 60χρονος Μετζί Πατσόλι, ιδιοκτήτης κατασκευαστικών εταιρειών με έδρα την Ελβετία και δηλωμένη περιουσία 420 εκατ. ευρώ, υπήρξε προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού Χακίμ Θάτσι και εξελέγη με την τρίτη ψηφοφορία, με μια μόνο ψήφο πάνω από το όριο.
 Η αντιπολίτευση μάλιστα δεν έμεινε καν στις ψηφοφορίες, καθώς ήταν διάχυτη η φήμη ότι ο Kροίσος υποψήφιος είχε εξαγοράσει βουλευτές της για να τον ψηφίσουν και καλού-κακού τα κόμματά της πήραν τους αντιπροσωπους και έφυγαν από το Κοινοβούλιο προτού ψηφίσουν και βρεθούν ενώπιον εκπλήξεων!
 Στη μικρή κοινωνία της Πρίστινα, εξάλλου, οι πάντες γνωρίζονται μεταξύ τους και πολύ καλά, αλλά πέραν τούτου η καχυποψία κυνηγάει τον Πατσόλι από το 1998 όταν η ρωσική Εισαγγελία άσκησε εναντίον του ποινική δίωξη με την κατηγορία ότι δωροδόκησε με 5 εκατ. δολάρια τον Μπόρις Γέλτσιν, ώστε να μεσολαβήσει για να κατοχυρωθεί σε εταιρεία του το έργο της ανακαίνισης του Κρεμλίνου!

Χρηματοδότης του UCK, ο Πατσόλι, εκτός από τα ποσά που διέθεσε για την αγορά όπλων την περίοδο του πολέμου, βοήθησε την εθνική υπόθεση, ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο και πείθοντας, με το αζημίωτο, όπως φέρεται να διέδιδε ο ίδιος, «χώρες που δεν τις ξέρει ούτε ο Θεός», όπως οι Μαλβίδες, το Μαλάουι, κ.α. να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Αυτή την εκστρατεία εξαργύρωσε πολιτικά και σε συνδυασμό με το άφθονο χρήμα, εισήλθε το 2006 στην πολιτική, ιδρύοντας το κόμμα «Συνασπισμός για το Νέο Κόσοβο», με απώτερο σκοπό να γίνει κάποια στιγμή πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η ευκαιρία του δόθηκε μετά τις τελευταίες εκλογές, στις οποίες το κόμμα του εξέλεξε, ξοδεύοντας πολλά χρήματα, οκτώ βουλευτές και δεν την άφησε να πάει χαμένη.
Διαπραγματεύτηκε σκληρά με τον Θάτσι το γεγονός ότι το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να σχηματίσει κυβέρνηση και του παρέσχε στήριξη με αντάλλαγμα την Προεδρία. Ο νέος πρόεδρος του Κοσόβου δεν διακρίνεται για το κοφτερό πολιτικό μυαλό του -«μάλλον κυριαρχεί η επαγγελματική σκέψη», έλεγε στην «Κ» διπλωμάτης ευρωπαϊκής χώρας στην Πρίστινα- ούτε ανήκει στην κατηγορία των ηγετών υψηλών πατριωτικών τόνων, είδος που εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Κόσοβο.

 Μια φράση του μάλιστα, παλαιότερα, ότι το όνειρό του είναι να γίνει «ο Τίτο του Κοσόβου», σε συνδυασμό με το θράσος του να μιλήσει σερβικά στη Βουλή ξεσήκωσε τους εθνικιστές που τον κατηγόρησαν περίπου σαν πράκτορα των Σέρβων, ενώ σε πολλούς άλλους δεν βγαίνει από το μυαλό ότι μπορεί να είναι (και) άνθρωπος των μισητών στους Αλβανούς Ρώσων, δεδομένου ότι έχει Ρωσίδα σύζυγο και κάποιες από τις εταιρείες του δραστηριοποιούνται στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.
Ολα αυτά ελάχιστη σημασία έχουν τόσο για τον πάμπλουτο Κοσοβάρο που έκανε «με τον παρά του» πραγματικότητα το όνειρό του, όσο και για το ίδιο το πολιτικό σύστημα αφού ο πρόεδρος με βάση το Σύνταγμα δεν έχει σημαντικές εξουσίες. Τώρα μετά την άρση του αδιεξόδου που πήγε να δημιουργηθεί με το θέμα της εκλογής προέδρου το βλέμμα όλων στρέφεται στον διάλογο που υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας συμφώνησαν να ξεκινήσουν Πρίστινα και Βελιγράδι με στόχο τη βήμα βήμα προσέγγισή στο όνομα της εμπέδωσης ατμόσφαιρας σταθερότητας και ασφάλειας στη δυτική Βαλκανική. Οι Αλβανοί δεν θα προσέλθουν με ούριους τους ανέμους στο τραπέζι των συζητήσεων, εάν και όταν αυτές αρχίσουν.

Με μια κυβέρνηση πολιτικά αποδυναμωμένη και με πριονισμένο το κύρος τού μέχρι πρότινος αδιαμφισβήτητου ηγέτη, πρωθυπουργού Θάτσι, λόγω του διεθνούς σάλου περί εμπλοκής του σε εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων σώματος, ναρκωτικών κ.ά., την περίοδο που ηγείτο του UCK, δεν θα είναι καθόλου εύκολες οι διαπραγματεύσεις με τους Σέρβους. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η έκθεση του εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, γερουσιαστή Ντικ Μαρτί δεν βγήκε καθόλου τυχαία παραμονές έναρξης του διαλόγου με τους Σέρβους, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τον Θάτσι σήμανε την απαρχή του τέλους της πολιτικής του καριέρας.

Μπορεί οι Αλβανοί να θεωρούν ότι τα όσα προσάπτουν στον, περιβεβλημένο με το φωτοστέφανο του εθνικού ήρωα, τέως ηγέτη του UCK ανήκουν στη σφαίρα της συκοφαντίας, δεν παύουν όμως να αναρωτιούνται πως με «κρεμασμένη μια τέτοια πέτρα στον λαιμό» του πρωθυπουργού θα ανοίγουν διεθνώς οι πόρτες για τους Kοσσοβάρους. Στους διπλωματικούς κύκλους στην Πρίστινα καταγράφεται διάχυτη η αίσθηση ότι ο Θάτσι, όντας ταυτισμένος με γκρίζες περιόδους και ανώμαλες καταστάσεις, έχει εξαντλήσει πλέον τον ρόλο του και εάν δεν ακολουθήσει και αυτός στη Χάγη τον προκάτοχό του στην προεδρία και συμπολεμιστή του, Ραμούς Χαραντινάι, κάτι που θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα τής εν εξελίξει διεθνούς έρευνας, θα πάει στο σπίτι του. Το όνομα του προέδρου της Βουλής Γιακούμπ Κρασνίτσκι ως διαδόχου κυκλοφορεί ήδη στους διαδρόμους των πρεσβειών.

Σταύρος Τζίμας / Kαθημερινή
strategyreport.gr