Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Συμμαχίες που θυμίζουν άσχημες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Τουρκία διαπραγματεύονται τη σύναψη στρατιωτικής συμφωνίας.
Η συμφωνία αυτή προνοεί, μεταξύ άλλων, κοινά γυμνάσια, την άσκηση Βρετανών πιλότων στην Τουρκία, την εκπαίδευση Τούρκων στρατιωτικών στο Βασιλικό Κολλέγιο Αμυντικών Σπουδών και τη συνεργασία σε εξοπλιστικά προγράμματα με τη συμβολή της τουρκικής πλευράς στη ναυπήγηση της φρεγάτας τύπου 26, ενός σκάφους του βρετανικού πολεμικού ναυτικού που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία στις αρχές της δεκαετίας του 2020.
Η Τ/κ εφημερίδα London Gazette γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.
 Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Βρετανικό Υπουργείο Αμυνα αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση του πως βρίσκεται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για ένα πλαίσιο συμφωνίας για συνεργασία με την Τουρκία στον αμυντικό τομέα που ανοίγει το δρόμο για ευρεία διμερή συνεργασία.
 Δεν έχουν γίνει σταθεροί σχεδιασμοί αλλά συνεργασία στην αγορά όπλων θα μπορούσε να αυξήσει τα οφέλη για τo Η.Β. και την Τουρκία».

Η είδηση της Londra, η οποία αναφέρει ότι το σχετικό με τη συμφωνία Μνημόνιο αναμένεται να είναι έτοιμο τον προσεχή Ιούλιο, σημειώνει ότι η Τουρκία διαθέτει 517,100 στρατό και το Η.Β. 178,370 με προγραμματισμένη κατάργηση 17,000 θέσεων.