Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Το παζλ της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης συντίθεται με υποχρεωτικούς όρους. Στο έλεος τον hacker τα λογιστικά των επιχειρήσεων.

Ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όσους ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι, στην πλειονότητα ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες, θα υποβάλουν εφέτος τη φορολογική δήλωσή τους αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής οδού. Για τον λόγο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα τυπώσει εφέτος και θα αποστείλει στους φορολογουμένους 3,9 εκατ. έντυπα αντί των 5,6 εκατ. φορολογικών δηλώσεων που στάλθηκαν πέρυσι.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ξεκίνησαν η εκτύπωση και η αποστολή των εντύπων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τον ν. 3842/2010 η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική για όλους όσοι ασκούν επάγγελμα ή επιχείρηση, καθώς και για όσους υποβάλλουν τη δήλωσή τους μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία όσων υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους το 2010, θα συνεχίσουν την ηλεκτρονική υποβολή. Συνολικά εκτιμάται ότι 1,7 εκατ. φορολογούμενοι θα υποβάλουν το 2011 τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά.

Εφέτος, για πρώτη φορά, οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους δεν θα λάβουν τυπωμένα έντυπα και οδηγίες υποβολής της δήλωσης, αφού θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω του Διαδικτύου. Με το μέτρο αυτό εξοικονομούνται 3,7 εκατ. ευρώ, 243 τόνοι χαρτιού, ενώ το περιβάλλον θα επιβαρυνθεί με 600 τόνους λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CΟ2).

Τέλος, για όσους φορολογουμένους υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, θα υπάρχει στη δήλωση ειδική σημείωση με το ποσό της οφειλής και κλήση για την άμεση τακτοποίησή της. Υπολογίζεται ότι 590 χιλιάδες δηλώσεις θα έχουν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.

ΠΗΓΗ